Biden priznaje da je uticao na odgodu izraelske invazije

Joe Biden
17 komentara

Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima u petak da želi da Izrael odgodi svoju invaziju na Gazu kako bi omogućio više vremena za oslobađanje talaca. Bijela kuća je odmah odustala i insistirala na tome da Biden nema nikakav doprinos u planovima Izraela.

Dok se u petak navečer ukrcao u Air Force One na putu do svoje kuće na plaži u Delawareu, Bidena su pitali da li poziva Izrael da odgodi slanje trupa u Gazu. „Da“, odgovorio je predsednik dok se penjao uz stepenice aviona.

Manje od sat vremena kasnije, direktor komunikacija Bijele kuće Ben LaBolt rekao je novinarima da je Biden pogrešno protumačio pitanje i da nije pokušavao utjecati na donošenje odluka u Izraelu.

“Predsjednik je bio daleko”, rekao je LaBold, prema izvještaju bazena. “Nije čuo cijelo pitanje. Pitanje je zvučalo kao ‘Želite li da se oslobodi još talaca?’ Ništa drugo nije komentarisao.”

Razmjena je uslijedila nekoliko sati nakon što su Hamasovi militanti oslobodili dva američka taoca, kako su nazvali “humanitarnim” gestom. Dvije žene, majka i kćerka iz Čikaga, oslobođene su uz pomoć katarskih posrednika, koji kažu da su još uvijek u vezi između Hamasa i Izraela u nastojanju da oslobode još zarobljenika.

Hamas kaže da trenutno drži oko 200 talaca u Gazi, dok ih još 50 drže druge militantne grupe na toj teritoriji, a 20 ih je ubijeno u izraelskim zračnim napadima. Desetak Amerikanaca se i dalje vodi kao nestalo, a američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u petak da su “neki od” ovog broja zarobljeni u Gazi.

Usred tekućih pregovora, Izrael se spremao poslati svoje trupe u palestinsku enklavu. Izraelski vojni zvaničnici su od prošle sedmice rekli da su spremni za takvu operaciju, ali od nedjelje popodne nije izdato naređenje, uprkos tome što je ministar odbrane Yoav Gallant u više navrata obećavao da je invazija neizbježna.

U međuvremenu se pojavilo nekoliko izgovora za kašnjenje. Izraelski vojni izvori rekli su za Times prošle sedmice da oblačno vrijeme ometa planiranje operacije, dok drugi medijski izvještaji navode rizik od velikih izraelskih gubitaka i iranske intervencije.

Prema Bloombergu, SAD i neki od njihovih evropskih saveznika vrše pritisak na Izrael da odgodi napad dok ne bude oslobođeno još talaca. Izvori uključeni u pregovore rekli su za novinsku stranicu da je Izrael “pristao pod pritiskom SAD da odustane”, iako je zvaničnik Bijele kuće rekao za CNN u petak da “mi ne usmjeravamo Izraelce, raspored je njihov – njihova razmišljanja, njihova planiranje.”

BidenIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
6 mjeseci prije

Halo Zagrepčani, imali “kemtrejlsa” u ovo lijepo prohladno jutro kod vas ?

Captain
6 mjeseci prije

Ajd matori ne se*i već bi ušli u Gazu da nije frka od gerilskog ratovanja i nije ugodno doći na teren gdje bi Hamas imao prednost.
Ovako je bolje,tepih bombi sve se poravna.
Arapi i ostatak Svijeta malo kmeče,Čifuti ne mare za pobijene žene i djecu i šou ide dalje.
Dio Gaze koji su poravnali je do daljnjeg nemoguć za život i obnovu,Izraelu čisti dobitak.
Hamasovci su definitivno teroristička frakcija,
Izrael je definitivno teroristička država.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ja ne znam …. Poglete satelitskih prikaza !!! Što su Rusi onoliko nagomilali u svoju 182nd Guards Sevastopolsko-Berlinskiy Red Banner Heavy Bomber Aviation Regiment 🤔 ??? Kako god da obradim slike , čini se da od onoliko ” tehnike ” više niti proći ne mreš ?! Ovak … Nikad’ bilo nije 🤨 …. Temp je sada naprosto zatrpao Kotelny Island i Northern Shamrock 😳 … Jedino je Tiksi , koliko vidim , potpuno očišćen …. No … Još i ovi ledolomci sada 🤨 ta što su ih gurnuli tam ko da ih kriju 🤔 ??? Ne znam … Sve mi ovo 🤔 🤔 🤔 …..???

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Skužila sam tko je napravio ovaj inicijalni napad na Izrael. Onaj koji je imao interesa. Plus, Biden se nešto pokunjio na odlasku od tamo. Plus inspirirao me jedan tekst Military Watcha. Ameri. Zašto? >>Nije samo zato da se skrene pažnja sa Ukrajine. >>Nego da bi pokazali kako su oni, eto, neophodni na BI. Kao branitelji Izraela. Tamo su se stvari baš lijepo počele smirivati. U svakom pogledu. Razmislite. SA i Iran, SA i Izrael. Neki su imali svojih ideja, ali tko nema? >> Neko oružje me već napustilo Ukrajinu i preko Poljske u niskom letu otišlo u Izrael. Osim toga, Izrael će dobiti i THAAD i Patriot. Kakvi su, takvi su. Izrael je mali, već ima izgrađen sustav PVO , pa zbilja mogu poslužiti kao dopuna. Možda uspiju isto oružje naplatiti dva puta. I od Ukrajine i od Izraela. >> Ali, nije to glavno. Ni u loodilu. Novac. To je… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Dolaze reakcije sa neočekivanih mjesta na ovo u Izraelu i na isključivost podrške samo Izraelu.
Te na očite PRISILE na LJUDE i DRŽAVE da biraju strane.

Američki State Department diže pobunu protiv Blinkena (koji je bio 3 puta u Izraelu od kada je ovo počelo).
400 ljudi u osoblju, pazi sad, i arapskog i židovskog porijekla!!!

Ista stvar u EU komisiji, tamošnjim službama za vanjske poslove !!!

Pobuna protiv Ursulje koja naravno samo i jedino oponaša Bidena.

tihobl
6 mjeseci prije

Bajden mora razvuci rat na iducu godinu. Ukrajinska praonica para je provaljena i zato je otvorio novu gdje jos vise para moze oprati do izbora.

Max
6 mjeseci prije

Zbog straha od Izraelskog poraza.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“…to što je preko 40% ”doniranog” oružja progutala ”magla rata” između Lvov-a i Donbasa, najbolje je ignorirati.

Kao što to čini onaj štakor – kako li se ono zvao? Stavlja ljude na crnu listu zbog izjava, a o ovome šuti besramno? I to da ne bude zabune – Ukrajinci pokrali od Ukrajinaca na fronti. Niti jednu jedinu akciju nije pokrenuo taj Veliki (ogromni) Čistač Korupcije…

Skoro pola oružja. ”Znate kako je… magla rata.” – kaže Blinken. Fond se mora puniti i nemamo vremena gradjane pitati. Bar do 2029.

A te milijarde vojne pomoći, nisu poslane Ukrajini, nego idu proizvođačima oružja u Americi.

Kao što je npr. Raytheon, kojem u nadzornom odboru sjedi Lloyd Austin, ministar obrane. A njega je ishlapjeli lutak na koncu direktno izabrao da sjedi u Pentagonu kao njegov igrač…”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI