Biden se priprema za pokretanje serije ”tajnih” kibernetičkih napada na Rusiju

Biden-Cyber napad na Rusku mrezu
19 komentara

Administracija Joea Bidena priprema se za izvršavanje kibernetičkih napada usmjerenih na ruske mreže, izvijestio je New York Times, opisujući provokaciju kao odmazdu koja je namijenjena slanju poruke Moskvi.

Pozivajući se na dužnosnike upoznate s operacijom, Times je rekao kako se očekuje da će “niz tajnih akcija” usmjerenih na Rusiju započeti tijekom sljedeća tri tjedna i da će cyber-napadi biti “očigledni” predsjedniku Vladimiru Putinu i ruskim obavještajnim službama, ali ne i “širem svijetu.”

Napad će se vjerojatno poklopiti s novim ekonomskim sankcijama protiv Moskve, kao i izvršnom naredbom predsjednika Joea Bidena koja će pojačati sigurnost mreža američke vlade.

U intervjuu od prošlog tjedna, Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je za Times da podržava izvođenje tajnih operacija koje bi “Rusi razumjeli, koje možda neće biti vidljive širem svijetu”, tvrdeći da će takva djelovanja prisiliti Moskvu na “opsežnu stratešku raspravu.”

Navodno neizbježni kibernetski napad pripremljen je kao odmazda na probijanje zaštite SolarWindsa. Hakiranje, o kojem je prvi puta izviješteno u prosincu, pružio je otvorena stražnja vrata široko korištenom programu za upravljanje mrežom, koji je distribuirala teksaška tvrtka SolarWinds. Hakeri su mogli iskoristiti eksploataciju kako bi kompromitirali sustave više od 100 komercijalnih tvrtki širom svijeta, kao i devet američkih vladinih agencija. Opisan kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih kibernetičkih napada do danas, trebalo je proći osam mjeseci istraživanja, prije nego što je napad uopće otkriven.

Washington tvrdi da je napad mogao biti izveden samo uz pomoć inozemne vlade. Američke obavještajne agencije tvrdile su da je hakiranje “vjerojatno ruskog porijekla,” ali nisu pružili dokaze za tu tvrdnju. Moskva je porekla bilo kakvu umiješanost u incident, nazivajući optužbu “još jednim neutemeljenim pokušajem” SAD-a u ocrnjivanju Rusije.

Govoreći prošlog mjeseca za CBS, Sullivan je rekao da će SAD upotrijebiti “mješavinu viđenih i neviđenih alata”, kako bi kaznili Rusiju zbog navodnog napada na SolarWinds.

joe bidenkibernetički napadirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
3 godine prije

Kak su onda tajni hahaha

nekoime
3 godine prije

Očekuje se Bidenova izvršna naredba kojom će poništiti Zakon gravitacije.

Lobos
3 godine prije

Oni to tako, javno, govore. Ludilo. Ali to su ti, “izuzetni” na planeti. Ma OK, samo bi trebali da paze da slučajno ne aktiviraju jednu “Sarmu”, ili njih više koje samo čekaju na aktivaciju.

Zagor
3 godine prije

Dali je netko vidio jučerašnju presicu Bidena?
Čovjek se nije mogao sjetiti imena 1.svog ministra odbrane i 2.zgrade gdje je to ministarstvo smješteno (Pentagon).

ivan
3 godine prije

A, ti Putine njemu pošalji par glava od nekoliko megatona. Stari idiot će napravit sranje u svijetu.

alterego
3 godine prije

Sa matorim prdonjom samo problemi.
Nema on sta za izgubiti.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Kad Džo sjedne za kompjuter i počne da hakira ima cijela Rusija iznad polarnog kruga da se zaledi!

jnfvseifviseifvrseir
3 godine prije

Znači počinju zvanično, sad će Nosferatu kmečati buuuahahahahaha…………

Herc
3 godine prije

Evo se Putin ukakio u gaće zbog starog prdonje

3 godine prije

REGISTRACIJA

Mislio sam da se ne registujem kao što mi se čini da je većinsko mišljenje ovde. Osim toga što ne volim da me uslovljavaju bilo čim ne slažem se ni sa delom politike portala.

Međutim, sve to što mi se ne sviđa je manje bitno od mogućnosti da vidim ko kako i šta lajkuje – tako mogu mnogo preciznije da vidim ko je kakav i ima li uopšte smisla ulaziti sa nekim u diskusiju.

Zato pozivam sve ozbiljne komentatore da se registruju i tako ne samo komentarima već i lajkovanjem pokažu stav.

Max
3 godine prije

Rusi će na to uzvratiti a to može dovesti do pravog rata i kaosa. Jesu li spremni za to?

Sule
3 godine prije

ovo je smješno

Tatanka Yotanka
3 godine prije

Kako to mogu biti neki tajni cyber napadi, kad “Logično” zna za njih!!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI