Bijela kuća kritizirala Brazil zbog stava vezanog za Ukrajinu

Bijela kuća
9 komentara

Prijedlozi brazilskog predsjednika Lule o rješavanju sukoba između Moskve i Kijeva “jednostavno su pogrešni”, rekao je Washington

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva “papagajski ponavlja rusku i kinesku propagandu” tvrdeći da Zapad nije zainteresiran za okončanje borbi u Ukrajini, izjavio je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Tijekom svog prošlotjednog posjeta Kini, Lula je rekao da “SAD treba prestati poticati rat i početi govoriti o miru. Europska unija mora početi razgovarati o miru.”

Ljevičarski političar, koji se vratio na mjesto brazilskog predsjednika nakon što je početkom 2023. naslijedio Jaira Bolsonara, također je navodno sugerirao da bi status Krima trebao biti predmet rasprave tijekom razgovora između Moskve i Kijeva. Lula je također ponudio da postane dio skupine koja posreduje u mirnom rješavanju problema.

Kada se od njega zatražilo neka prokomentira izjave nastale u ponedjeljak, Kirby je rekao da “u ovom slučaju Brazil papagajski ponavlja rusku i kinesku propagandu bez osvrtanja na činjenice.“

“Očito je da želimo da rat završi. To bi se moglo dogoditi upravo sada, danas, ako gospodin Putin prestane napadati Ukrajinu i povuče svoju vojsku”, rekao je, ponavljajući stajalište Washingtona o tom pitanju.

Što se tiče mogućnosti da Ukrajina prihvati Krim kao dio Rusije među mogućim mirovnim ustupcima, ti su komentari bili “jednostavno pogrešni, posebno za zemlju poput Brazila koja je glasovala za poštivanje načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta” u UN-u, Kirby rekao je. U utorak je brazilski ministar vanjskih poslova Mauro Vieira odbacio američke tvrdnje da njegova zemlja nema razumijevanja za događaje u Ukrajini. “Ne znam kako ili zašto su došli do tog zaključka, ali se apsolutno ne slažem”, rekao je Vieira na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Brasiliji.

Moskva bi voljela vidjeti da se borbe u Ukrajini, koje traju više od godinu dana, “zaključe što je prije moguće”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova. Međutim, istaknuo je da se svako rješenje može temeljiti samo na dugoročnim sporazumima i “uzeti u obzir interese svih zemalja bez iznimke”.

Govoreći o ukrajinskom sukobu, Lavrov je istaknuo da je Rusija “zahvalna našim brazilskim prijateljima na njihovom izvrsnom razumijevanju geneze ove situacije. Zahvalni smo im na tome što su nastojali pridonijeti pronalaženju načina rješavanja situacije.“

Bijela kućaBrazilSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radar
1 godina prije

Postoji li neki predsjednik na ovoj planeti koji bi se usudio reči da do rata u Ukrajini ne bi nikada došlo da NATO ne postoji ?

tihobl
1 godina prije

Ovaj bezveznjakovic se cudi sto mu se kinezi ne javljaju. Cudice se sto ce i brazilci prestati.

nessy
1 godina prije

‘USA kao demokratska zelja, koja cjeni slobodu govora, svakoga podrzava da iskaze svoje misljenje. S tim, da bi bilo pozeljno da prethodno navrati do USA ambasade, da mu nasi sluzbenici pomognu da misljenje formira.’

nessy
1 godina prije

Najlakse se praviti da je sukob u UA poceo upadom ruske vojske. Za svaku akciju postoji neki uzrok, pa tako i ovdje. Svako pismen, ako ga je zanimalo, mogao je saznati zasto se sada tamo ratuje.

tuf
1 godina prije

Kirby je rekao da “u ovom slučaju Brazil papagajski ponavlja rusku i kinesku propagandu bez osvrtanja na činjenice.“ – tko o čemu, američki dužnosnik o “činjenicama”, hahahah. Usput, primjetite da su ameri po svijetu prešli u mod čistog iživljavanja prijetnjama, ucjenama, agresijom. Nemaju niti jedan projekt plodne suradnje, zdravog investiranja, poštovanja druge ugovorne strane. Tu će ih Kinezi pokopati.

Max
1 godina prije

Baš ih briga,

Zvrk
1 godina prije

Kako to, zar nije Lula dio ekipe koja ima Klaus Švaba na brzom biranju?
Ah, da ne zaboravim da bi obavezno pelcao sve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI