Bijela kuća upozorava na “Putinov vojni potencijal”

Putin - Vojni potencijal
23 komentara

Iako je i sam bio oduševljen napretkom ukrajinske vojske u regiji Harkov, glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je u utorak pozvao novinare da ne gube iz vida ruski vojni potencijal.

“Očigledno je da još uvijek imaju vojsku sposobnu da nanese veliku štetu i žrtve”, rekao je Kirby novinarima na brifingu u utorak poslijepodne. Uprkos svim problemima sa kojima su se Rusi možda suočili u Ukrajini, njihova vojska je „i dalje veoma velika i veoma moćna“, a ruski predsednik Vladimir Putin „još uvek ima na raspolaganju strašno mnogo vojnih kapaciteta, ne samo za upotrebu u Ukrajini, ali potencijalno drugdje.”

Ukrajinske snage su prošle sedmice krenule u područja sjeverno i istočno od Harkova, a predsjednik Vladimir Zelenski tvrdi da su osvojili 2.000 kvadratnih kilometara. Moskva je tvrdila da su ruske trupe koje su ranije držale strateški važan grad Izjum “preraspoređene”.

Zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanishyna rekla je u utorak za France 24 da je operacija u Harkovu bila “prekretnica” ne samo za borbe od februara, već i za “rat koji je počeo u proljeće 2014.”, misleći na napore Kijeva da suzbije nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike nakon puča koji su podržale SAD.

Ranije u toku dana, gostujući u emisiji ABC Good Morning America, Kirby je izrazio uvjerenje da bi Kijev mogao održati tempo operacija, ističući da su “prilično pažljivo isplanirali ovu kontraofanzivu”.

Prema New York Timesu, britanski i američki vojni zvaničnici radili su zajedno sa ukrajinskim generalštabom na planiranju kontranapada. Novi američki ataše za odbranu u Kijevu, brigadni general Garrick Harmon, “počeo je da održava dnevne sastanke sa najvišim ukrajinskim oficirima” uoči kontraofanzive, objavio je list u utorak.

„Radili smo neke modele i neke vježbe na stolu“, rekao je podsekretar odbrane za politiku Colin Kahl za Times u telefonskom intervjuu. “Taj skup vježbi sugerirao je da će određeni putevi za kontraofanzivu vjerovatno biti uspješniji od drugih. Dali smo taj savjet, a onda su Ukrajinci to internalizirali i donijeli svoju odluku.”

SAD su Ukrajini također dostavile obavještajne podatke o ruskim pozicijama, ističući da je front na sjeveroistoku bio slabiji nego na jugu, rekao je Kahl. Velika ofanziva Kijeva na jugu, usmjerena na Herson, nije doživjela značajan napredak.

Bijela kućaJohn KirbyPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Kakav vojni potencijal? Debeli Djuro kaze da je izginulo 2 miliona ruskih vojnika, znaci vise nego sto je Putin imao.

__BG__
1 godina prije

Mišo u velikoj zalosti , gdje god nadje neki komentar kako je rusija jos opasna on to ne propusta i obavezno je na portalu alo tomahavk de malo koju za smirenje i opusti se.

Nena
1 godina prije

Jel ono pogodjen most koji povezuje rusiju sa krimom???

1 godina prije

Kirbi najavljuje ono što će se neminovno desiti..
I sam zna da je ofanziva ukrajine s hiljadama mrtvih bila samo marketinška kampanja i da sad slijedi eliminacija ostataka …

Max
1 godina prije

To su Amerkanci i odradili A i Rusi su se povukli kao po dogovoru. Ako je zamka Rusa ja je ne vidim

burt
1 godina prije

Kadirov i njegovi Čečeni su poslani da nekolio mjeseci vode jurišaju i vode ulične borbe prvo u Mariupolju a iza toga u Severodonetsku i Lysychansku, zna se iz vojne teorije da su u uličnim borbama gubici napadača 70% izbačenih iz stroja tako da Kadirov nema više od 1000 vojnika koliko mu je ostalo nakon sukoba od ožujka do srpnja a NATO ionako ima sve snimljeno i mapirano o kretanjima ruske vojske

LZN
1 godina prije

Kasnite malo…ruje već krenule. Za manje od tri sata razbiše ukrima infrastukturu i elenskom rođengrad….

1 godina prije

Energetska infrastruktura se gadja sad svakodnevno….
Pored vojnih benefita bonus nema struje za eu iz ukrajine ove zime…

mikiyugo
1 godina prije

Ocekujem da ce Rusija nakon ovog samara poceti pravi rat a ne igrati se rata.Ako izgube ovaj rat,ostace izgubljeni zauvek.Ne verujem da ce to dozvoliti.

Mari
1 godina prije

Meni sve to izgleda tako lažno, ko namjestena utakmica ili boks meč. ‘Gafovi’ Rusije se jednostavno ne uklapaju, nitko me neće uvjeriti da jedna takva vojna mašinerija ne može složiti jednu zaokruženu akciju. NWO plan se lagano nastavlja – kruha i igara. Bez kruha, jasno.

petar schroder
1 godina prije

Zar ovdje ne ratuje Ukraina i Rusija? Zasto se Amerikanci brinu za Ukrainu?Neka oni vode ratove u Americi a Evropu ostave u miru.Unisti li su Irak Siiriju Libiju, a sada hoce Rusiju.Njima je svijedno koliko Ukrainaca civila gine ,bitno je da zauzmu plodnu zemlju u Ukraini i da se docepaju bogate Rusije Uvukli su u ovaj rat evropske zemlje koje ce platiti veliku cjenu. Ovaj rat placaju gradani Evrope .Ameriki je u cilju da prodaje evropi svoj ukapljeni plin SKUPO KOJI NABAVLJAJU PREKO INDIJE IZ RUSIJE Evropa se mora osloboditi Amerike Ova zima ce biti teska za gradane koji ce se smrzavati radi pogresne politike vlade i EU Zelenski je dobro placen glumac koji glumi PREDSJEDNIKA OD AMERIKE On posjeduje skupe nekretnine u cjelome svijetu, Zao mi je gradana Ukraine koji su sve izgubili i ginu On je svoju familio smjestio u london a roditelje u Izrajel.On nece mir jer… Čitaj više »

dex
1 godina prije

ruski teroristički napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu su stvarno odlika hrabrosti. nešto podsječaju na američke napade u iraku,siriji itd. samo kažem.

DEDA
1 godina prije

SAMO JE SIROTINJA ODGOVORNA ZA RATOVE NE BOGATI.BOGATIH JE NAVODNO MANJE OD JEDAN POSTO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI