Bivši radnik iranskog ministarstva odbrane pogubljen zbog navodnog špijuniranja za CIA

CIA
27 komentara

Teheran je pogubio bivšeg službenika iranskog ministarstva odbrane zbog optužbi za navodnu špijunažu za Centralnu obavještajnu agenciju SAD (CIA), izjavio je u utorak glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaeili.

Kazna protiv Reze Asgarija, penzionisanog zaposlenika u vazduhoplovnom sektoru ministarstva, izvršena je prošle sedmice, rekao je Esmaeili, a prenosi novinska agencija Mizan Online, koja pokriva pravosudne poslove. Dok je navodno radio za CIA, Asgari je prenosio informacije o iranskim raketama.

Smrtna kazna protiv Mahmuda Mousavi Majda, optuženog za prenošenje informacija o iranskom vojnom zapovjedniku Kasem Soleimaniju, koji je 3. januara ubijen u američkom vazdušnom napadu, još nije izvršena, izjavio je portparol.

Pored ove dvojice optuženih, još tri osobe su osuđene na smrt zbog nemira koji su bili u novembru 2019. godine, rekao je Esmaeili. “Informacija da su kazne potvrđene je tačna”, primijetio je portparol.

Nakon njihovog pritvora vlasti su pronašle video zapise o podmetanju požara u banke, javni prevoz i druga mjesta, rekao je Esmaeili i dodao da su optuženi te dosijee poslali u “međunarodne vijesti”.

Međutim, zvanična državna novinska agencija IRNA izvijestila je da su dvojica uhapšeni na mjestu oružane pljačke.
Sredinom novembra su u nekoliko iranskih provincija izbili protesti zbog odluke vlade da iznenada poveća cijene gasa i uvede kvote za to. Neki od protesta pretvorili su se u nasilje i rezultirali žrtvama među demonstrantima i službenicima sigurnosti. Nakon toga, došlo je do kontra protesta protiv ovih nemira.

Nakon ovih događaja, američki State Department saopštio je da je u nemirima poginulo više od hiljadu ljudi, međutim, Teheran je odbacio te tvrdnje i rekao nakon šest mjeseci da je broj žrtava preko 220.

Prema riječima predsjednika Hassan Rouhanija, demonstracije su organizovale SAD i Izrael kako bi potkopale nacionalnu sigurnost Irana.

CIAiranpogubljenja
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
weston
3 godine prije

Svasta, po americkom zakonu to je legalno spijunirati za Ameriku.

Planet zemlja
3 godine prije

Nadam se da nije samo zrtveni jarac vec da iranske sluzbe imaju kapacitet pohvatati te zohare.nadam se da ce biti jos textova o ovoj temi,nikad ne znas sha je propaganda a sha prava vijest.

Teheranac
3 godine prije

Teheran je pogubio bivšeg službenika iranskog ministarstva odbrane zbog optužbi za …. navodnu …. špijunažu za Centralnu obavještajnu agenciju SAD (CIA), izjavio je u utorak glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaeili.
Da li je zaista glasnogovornik iranskog pravosuđa rekao da je ova osoba “navodno” špijunirala??? Ubacili ste riječ u izjavu (vjerovatno nenamjerno) ali …

borg
3 godine prije

U Rusiji ide zakon na glasanje u parlamenat
ako netko zagovara u Rusiji da se dade drugoj drzavi komad ruskog teritorija, bit ce kaznjivo do 10 godina zatvora
i kazna od $ 5 500. Zasto nisu uveli ranije takav zakon?
Sad ce nam doci hiber i reci da je to Putin izglasao. LOL

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Iran započeo s velikim čišćenjem…..? Ovakve stvari se u najvećem broju slučajeva završavaju zatvorskom kaznom i nakon izvjesnog vremena, razmjenom…. Izgleda da je ovaj dosta toga odao Amerima i neizbježnim Izraelcima, čim su ga odlučili skratiti za glavu. Za primjer drugima…. P.S. Kompanija Management & Training Corp. tužila je vladu SAD i isplaćeno joj je 3 od 10 milja traženih dolara. Na ime slabije popunjenosti jednog njenog privatnog zatvora u Arizoni. Naime, njena uprava je potpisala ugovor s vladom SAD po kojem su se američke vlasti obvezale da će držati popunjeno 97% zatvorskih kapaciteta. Uslijed korone, prerevnog rada ili pak nerada, klečanja policije pred svakom propalicom koja to zatraži, pogrešnog izbora modela za kipove američkih kipara, crnog i bijelog, igre svijetla i sjene, došlo je do slabije popunjenosti privatnog zatvora. Management & Training Corp. inače ima više od 60 privatnih zatvora i ugovora s vlastima Sjedinjenih Država. Zanimljivo, s različitim… Čitaj više »

abopl
3 godine prije

Zasto ne bi u Iranu napravili kao u zemljama EU davali sve podatke CIA
to jest zasto ne bi proglasili svoje obavjestajne sluzbe CIA podruznicama i onda ne bi bilo ni spijuna ni smaknuca?

Antinwo HR
3 godine prije

Daj Bože da uhvate još cia gnjida i da im odrube glave!

Max
3 godine prije

Oni znaju Sa svojim Izdajnicima.

Roko Velin
3 godine prije

Kad bi mi u RH pogubili sve koji rade za CIA, BND, NATO, DIA ove i one, ne bi nam ostao ni jedan političar. hmmmmmm, ideja možda i nije tako loša.

misteriozni Iran
3 godine prije

kurir.rs/planeta/3498487/nova-misteriozna-nesreca-gori-7-iranskih-brodova-crni-gusti-dim-iznad-luke-buser-jak-vetar-otezava-gasenje-video

aofivbaoiefvnioafnvšioanadvs
3 godine prije

A Hamnei stavio guštersku brnjicu na usta da se zna tko njima upravlja………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI