Bjelorusija ne želi rat

Alexander Lukashenko
12 komentara

Neće biti rata koji uključuje Bjelorusiju osim ako druge nacije ne žele da se bore protiv njega, rekao je predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko novinarima u petak. Primjedbe su uslijedile usred navoda da bi se bjeloruske trupe mogle pridružiti Rusiji u njenoj vojnoj kampanji u Ukrajini.

” Ne obraćajte pažnju na ovo urlanje, ” rekao je Lukašenko tokom posjete vojnom poligonu u najzapadnijoj regiji Brest u Bjelorusiji, a prenosi Belta.
“ Danas nećemo nigdje ići. Trenutno nema rata. Ne treba nam ”, dodao je. Takođe je pozvao svoje sunarodnike da se „ smire “ i nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima „ osim ako ne želimo rat. ”

Bjeloruski šef države je također umanjio vjerovatnoću izbijanja Trećeg svjetskog rata u bliskoj budućnosti, jer bi takav sukob najvjerovatnije značio „ uništenje svih i svih. ” Međutim, on je također upozorio da se svijet približio “ bliži nego ikada prije. ” Prošlog petka Lukašenko je najavio raspoređivanje zajedničkog rusko-bjeloruskog kontingenta u zemlji. On je naveo ” pojačane tenzije ” na granicama zemlje kao razlog za taj potez, dodajući da će njegove trupe činiti jezgro grupe.

U ponedjeljak je Valerij Revenko, pomoćnik bjeloruskog ministra odbrane, otkrio na Twitteru da će nekoliko hiljada ruskog vojnog osoblja zajedno sa 170 tenkova, do 200 oklopnih vozila i do 100 artiljerijskih topova biti raspoređeno u zemlji. Zvaničnik je objasnio da je stvaranje savezničkih snaga došlo kao odgovor na „ raspoređivanje snaga NATO-a blizu [njihovih] granica usred nedostatka dijaloga. ”

Ranije ovog mjeseca, vlada zemlje optužila je Kijev da planira i priprema napad koji bi za posljedicu imao „ zauzimanje određenih područja bjeloruske teritorije. ” Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski oštro je odbacio tvrdnje Minska, navodeći da bi u stvari Bjelorusija mogla napasti Ukrajinu. Zelenski je također pozvao zemlje G7 da pošalju ” međunarodne posmatrače ” na granicu između dva naroda kako bi spriječili bilo kakvu provokaciju.

BjelorusijaRatukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
1 godina prije

Neovisno o tekstu, ovi tipovi koji te tri dlakice češljaju preko čela i geliraju da ih povjetarac ne digne predtavljaju influencere iz 70′ g. prošlog stoljeća, ljudise valjaju i imaju grčeve od smijeha kad vide ovakvog kumeka, a brki…da ne pričam. Klaun, i to po PS-u.

Optimista
1 godina prije

Haha, I njegov ljubimac je mjesecima govorio da je sve samo vojna vježba 😞

Marko
1 godina prije

Projektili “mucenici” s delta krilima lepo lete

Max
1 godina prije

I ne žele ali bi se branili ako budu napadnuti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI