Blinkenova finoća s Kinom ne znači ništa dok je tu Biden

Xi i Biden - Kina i SAD
15 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken jedva da se vratio nakon pokušaja da izgladi stvari s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kada je Bidenova maska pala na demokratskoj akciji prikupljanja sredstava u Kaliforniji i on je počeo da baca bombe svoje istine.

“Razlog zašto se Xi Jinping jako uznemirio kada sam oborio taj balon s dva vagona puna špijunske opreme je što nije znao da je tamo. To je velika sramota za diktatore, kada nisu znali što se desilo ”, rekao je američki predsjednik.

Iako nije bio baš Trumpov nivo prozivanja, nije bio ni onaj za “vraćanje dostojanstva u ured”, kao što je Biden obećao tijekom svoje predsjedničke kampanje. Što je još važnije, to je daleko od neutralnog diplomatskog stava koji je Blinken zauzeo nakon svog sastanka kako bi ublažio tenzije s kineskim predsjednikom. „Rekli smo ono što smo trebali da kažemo i stavili do znanja što treba da razjasnimo u smislu da se ovo više ne dešava, a sve dok se ne dogodi, to poglavlje bi trebalo da bude zatvoreno“, izvijestio je Blinken, očigledno nesvjestan da je Biden još ni sam nije sasvim završio s čitanjem tog poglavlja.

Kako Bidenov vlastiti stisak popušta samim sobom, državnička uljudnost koju bi se inače očekivalo od svjetskih lidera ustupa mjesto onoj vrsti govora u kuloarskoj barskoj stolici koja je više karakteristična za birokrate u karijeri čija moć i utjecaj ostaju dok predsjednici dolaze i odlaze.

Prošle godine, Biden je na sličan način spominjao ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je navelo Kremlj da pomene Bidenovu „razdražljivost, umor i zaborav, što na kraju rezultira agresivnim izjavama“. Nešto poput starijeg ujaka koji ide na porodična vjenčanja i rutinski izbacuje protivljenje svadbi kada s od traži da neko progovori ili zauvijek šuti. Kremlj je odbacio Bidenove komentare, dodajući da bi Rusija “možda radije suzdržala od bilo kakvih oštrih komentara kako ne bi izazvala još agresije”. Ne želite da vas djeda rani, jer će on raditi cijeli dan, sve dok se ne ušuška prije spavanja.

Vlasnik Twittera Elon Musk pomenuo je fasadu kojom je pažljivo upravljao Bidenov tim prije nekoliko dana kao odgovor na rutinski Bidenov tvit. “Molim vas, dajte mu lozinku, kako bi mogao sam tvitovati. Molim te!” rekao je tehnološki milijarder .

Nepovezanost između Bidenove kurirane i sirove stvarnosti ponekad može biti tako oštra kao kada je njegov nalog na Twitteru čestitao turskom predsjedniku Recepu Erdoganu na njegovoj nedavnoj pobjedi na izborima, usprkos tome što je Biden ranije nazvao Erdogana “ autokratom ” čiju opoziciju treba podržati SAD.

Dakle, što ovaj gaf znači za američko-kineske odnose? “Relevantne primjedbe američke strane bile su krajnje smiješne i neodgovorne. Oni su ozbiljno prekršili osnovne činjenice i diplomatski protokol i političko dostojanstvo Kine. To je bila otvorena politička provokacija”, odgovorilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova na Bidenove komentare. Ali ako ništa drugo, ove primjedbe samo potvrđuju dvoličnost američkog vodstva.

Otjerajte prirodno i ono će se samo vratiti galopirajući, kako kaže francuska poslovica. Ispod svih površnih diplomatskih finoća, SAD nisu prestale da podižu vojne tenzije u kineskom dvorištu oko Tajvana i uvjeravaju svoje saveznike da im se pridruže u tome. To je izvršilo pritisak na zemlje, od Europe do Azije, da ekonomsku izoliraju Kinu u korist Washingtona, bacajući okolo termin „ smanjivanje rizika“, kako ne bi riskirale da budu smatrane prijetnjom za samu Ameriku.

Ali kako multipolarnost raste, tako raste i broj izlaza iz Washingtonove taktike pritiska sankcija, povlačenja pomoći ili drugih sličnih alata. Pakistan, na primjer, kojem je američka pomoć smanjena kao rezultat odbijanja američke ponude u Afganistanu, nedavno je uzeo direktnu isporuku ruske nafte i platio je u kineskim juanima umjesto u američkim dolarima, što je potez koji dodatno omalovažava Američka globalna ekonomska hegemonija.

Bidenovi gafovi su također daleko više reprezentativni za američku vanjskopolitičku realnost od bilo kojeg diplomatskog izgleda kada je riječ o njegovom agresivnom držanju prema kineskim kompanijama. Koristeći izgovor za nacionalnu sigurnost, SAD su prošlog decembra zabranile prodaju Huawei i ZTE telekom opreme – potez koji je upravo ovog mjeseca kopirala Europska unija, koja skače ravno s litice, naizgled nesvjesna vlastitih interesa, svaki put kada Washington to zatraži .

Bidenov slobodoumni rep uvreda vjerojatno neće napraviti značajnije udubljenja u ionako zamršenim odnosima Washingtona s konkurentskim nacijama. Premda samo zato što se ono što govori već poklapa sa stvarnošću koja dugo postoji iza površnih sitnica – a to niko ne zna bolje od meta.

BidenkinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Nitko nije više napravio za razvoj BRICS-a, za slabljenje dolara kao svjetske rezervne valute, za vojno i ekonomsko zbližavanje Rusije i Kine, za raskrinkavanje koliko je Europa vazal izuzetnih od Bidena.
Slava mu.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

 Bili su bolji sa Indijancima…

“Kinesko-američki odnosi su na najnižoj točki od početka diplomatskih odnosa.”
kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang

P.S.
”Ne brinite, gospodin Biden je dobro, planira se uskoro sastati s kraljicom…”
glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

“Nebo predlaže, Xi Jinping raspolaže.”
kineska poslovica

P.S.
“Duboko smo zabrinuti zbog prijelaza Kine i Brazila na nacionalne valute prilikom provođenja međusobnih obračuna. To je kršenje prava američkih građana koji se oslanjaju na stabilan tečaj dolara na svjetskom tržištu…”
glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Svakoga dana u svakom pogledu, sve više napredujemo…

“Oprosti Ameriko, Indija nikada neće biti tvoj saveznik” – Washington Post
“Posjet premijera Narendre Modija ne treba promatrati kao okretanje Delhija prema Washingtonu.”

P.S.
U čast dolaska Indijca, Biden ga je dočekao sa perjanicom indijanskog poglavice na glavi…

Faust
10 mjeseci prije

Prije veličanstvene akcije rušenja balon je preletio čitav sjevernoamerički kontinent od Alaske preko Canade,zatim od istočne do zapadne obale USA.Za to vrijeme Jozo je promijenio dva tuceta pelena.

Ivan
10 mjeseci prije

Govna misle da je Kina naivna i glupa i da ce padti na njihovo ulizivanje i smicalice..

Max
10 mjeseci prije

Ne vrijedi lažna finoća kurvi i gadova.

Mat
10 mjeseci prije

I Pakistan nas izda,koje sljedeci???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI