Bloomberg je otkrio kako je Putin pogodio najbolnije mjesto u Evropi

Putin - EU
24 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin uspio je pogoditi najbolniju tačku Evrope – energetika, rastuće cijene goriva dovele su do visoke inflacije i ekonomskog pada na Zapadu, piše Bloomberg.

“Uprkos činjenici da Evropska unija postavlja najteža ograničenja protiv Rusije, raste broj kompromisa, u rasponu od ustupaka na isporuku nafte kroz naftovod do uklanjanja patrijarha Kirila sa liste sankcija”, navodi se u publikaciji.

Kako se ističe u publikaciji, ekonomski rat protiv Rusije je podijelio EU, jer su zemlje “umorne od sankcija”.

“Finansijsko oružje” je nesavršen alat koji djeluje selektivno i dovodi do nepredviđenih posljedica”, navodi se u članku.

Bloomberg Economics procjenjuje da će ruski prihodi od nafte i gasa ove godine iznositi oko 285 milijardi dolara.

Dodajte tome i drugu robu i to više nego nadoknađuje 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi zamrznutih pod sankcijama.

Nakon početka specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcije na Moskvu. U Evropi su sve glasniji pozivi na smanjenje zavisnosti od ruskih energenata.

Prema riječima potpredsjednika ruske vlade Aleksandra Novaka, evropski potrošači će prvi stradati od embarga: cijene već rastu, a nije isključena ni velika nestašica naftnih derivata u EU. Što se tiče domaće industrije nafte i gasa, ona će morati da rekonfiguriše transportne i logističke lance, ali će na kraju tržište biti izbalansirano, siguran je Novak.

Kako je napomenuo Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija za neprijateljske zemlje, a glavni cilj Sjedinjenih Država i Evrope je pogoršavanje života miliona ljudi.

EnergetikaeuEvropaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Nije Putin nikog nigdje pogodio….
Europska Unija upucala se je u nogu…
Nije Putin prestao dostavljati energente, EU je uvela sankcije, kojim je Rusiji onemogučila upotrebu dolara i eura. Zato je Rusija uvela plačanje Rubljima…
E, oni, koji neče platiti, ništa ni ne dobijaju…

Robert
1 godina prije

Ne znam jel je Putin sve ove dogadjaje predvidio prije ovog rusko-ukrajinskog rata ili nije. Ako je predvidio pa krenuo ovim putem onda je stvarno genij zato jer je ova opcija najbolja za Rusiju a to je prekinuti s grabezlivim i pokvarenim zapadom koji sluzi americkim imperijalnim interesima. S ovim poretkom koji je postojao prije 24 Februara 2022 profitirao je samo zapad i ruska pokvarena elita koja je imala vile po Spanjolskoj, Engleskoj, Francuskoj i koji su skolovali djecu po istim zemljama. Od sada sto god se dogodil;o, cak kad bi se dogodilo nemoguce, povratka vise NIKAD nema na staro. Rusija prolazi ponovo kroz Ruski Preporod koji ce probuditi dusu ruskog covjeka, radnika, kapitaliste i znastvenika. Rusija ce se otkaciti od zapada koji joj je radio o glavi svaki dan, krenuti svojim putem izgradnje. Ruski kapitalisti napokon shvacaju da je najbolje mjesto za ostaviti novac u Rusiji a ako imaju… Čitaj više »

Colibri
1 godina prije

Ekonomski uragan je neizbjezan porucuju bankari Prije nekoliko dana je Jamie Dimon, izvršni direktor jedne od najutjecajnijih američkih financijskih institucija, JPMorgana upozorio da će stvari ubrzo postati stvarno ružne, ekonomski gledano. Dimon je naglasio kako rat u Ukrajini diže cijenu svih roba, pogotovo hrane i nafte, čija bi cijena uskoro mogla doseći vrtoglavih 175 dolara po barelu, te poručuje: „Bolje se pripremite, ovo nije obična oluja, ovo je uragan. Mi u JPMorganu se također pripremamo i bit ćemo vrlo konzervativni u svojoj bilanci.“ Samo par dana kasnije, još jedan istaknuti bankar John Waldron, direktor Goldman Sachsa „predvidio“ je veliku ekonomsku propast u bliskoj budućnosti. Želeći izbjeći vremensku analogiju kakvu je koristio Dimon, Waldron je izrazio sličan strah od inflacije, stalno promjenjive monetarne politike i naravno, od omiljenog žrtvenog janjeta – ruske invazije na Ukrajinu. Naravno, sve je vrlo dobro isplanirano, inflacija je godinama nagomilavala pritisak na ionako preopterećene financijske sustave,… Čitaj više »

ledeno doba
1 godina prije

“…Ruski predsjednik Vladimir Putin uspio je pogoditi najbolniju tačku Evrope – energetika, rastuće cijene goriva dovele su do visoke inflacije i ekonomskog pada na Zapadu, piše Bloomberg..” —- znaju oni… scenarij unaprijed.. to je ona ista kabalina TV Bloomberg, hazarskog tajkuna Michaela Bloomberga, – koja je u veljači, 2 tjedna prije početka rat, objavila da će Rusija izvršiti invaziju u Ukrajini… zbog čega su visokki ruski dužnosnici najprije kofol bili uvretjeni i izenatjeni i sprdali se sa time… a 2 tjedna kasnije baš bi tako kako je Bloomberg najavio… smijurija, smijurija… Putin dakle uspio pogoditi najbolniju točku.. Zapada i sada je to dovelo do visoke inflacije i ekonomskog pada… ali čijeg ekonomskog pada i komu šteti inflacija? Ne šteti ni Scholzu, ni Makronu, ni mafijašu Dragiju… ni ostaloj bandi, ne šteti ni Simensu, Vodafoneu, i ostalim velikim koncernima.. već šteti jedino i isključivo običnim ljudima, svima nama, onim 99,9% goyima… Čitaj više »

Ucrvana Merilin
1 godina prije

“Ruski predsjednik Vladimir Putin uspio je pogoditi najbolniju tačku Evrope – energetika…”Pa nije Putin uveo sankcije EU, nego oni njemu, dakle oni su gađali Putina/Rusiju, pa dobili tako gadan rikošet da se dugo, dugo od njega neće moći oporaviti.

tihobl
1 godina prije

Amerikanci oko EU dizu gvozdenu zavjesu (pazite, ne dizu je oko Rusije, vec oko EU).
Prvo su je podigli prema Rusiji, zatim ce je podici prema Kini, a onda ce tjerati EU da uvodi sankcije svima koji nisu uveli sanjcije za ove dvije zemlje. Na kraju EU ce biti ogradjena sa svih strana.
A onda ce zavesti totalitarnu strahovladu u evropskom lageru.

Max
1 godina prije

Cilj je upropastiti Zapad a ne samo Rusiju.

LZN
1 godina prije

Meni je zanimljivo da se ovi glupaci iz EU godinama ne mogu dogovoriti o tome da li maknuti uru za sat naprid ili nazad, koliko mora bit dug krastavac a koliko kriva banana………..a kad se tiće RF……e onda se teške odluke donose preko noći……eboludzbunjenog…..
Znači da rade isklučivo po komandi, a o kornišonima, bananama i uri imaju pravo i malo raspravljati…..
OooooooooooooooTrepčooooooooo……..

Ben Hur Balkan
1 godina prije

Nije uopće bitno da li je Putin ovo planirao ili je u pitanju glupost EU “lidera”. Smisao je da su ti “lideri” dozvolili da se ovo uopće dogodi te time Europi prouzročili dugoročne i nesagledive posljedice. Za ovo trebaju biti odmah maknuti sa svojih pozicija te se protiv njih trebaju podignuti optužnice za stegovnu odgovornost.
Ovo je isto kao da se kapetan broda namjerno ili zbog nesmotrenosti brodom zabije u ledenjak. Nakon toga zasigurno više ne može biti kapetan ako uopće ostane na slobodi. 
Primjer: Francesco Schettino je talijanski bivši pomorski kapetan koji je zapovijedao kruzerom Costa Concordia kada je 13. siječnja 2012. udario u podvodnu stijenu i prevrnuo se uz smrt 32 putnika i članova posade kod talijanskog otoka Giglio. Godine 2015. osuđen je na šesnaest godina zatvora zbog svoje uloge u incidentu.

dulebg
1 godina prije

Inflacija se jednom morala desiti. Najkasnije od 2008. besomučno se štampaju dolar i euro, a kineski višak roba to kompenzuje. Međutim – stvari su počele da se kupuju za druge valute, pa se pojavljuje višak dolara i eura. A čega god je višak – cena mu pada.

dulebg
1 godina prije

EU je imala ideju: da plaćaju i dalje dolarima i eurima, a da taj novac ide na specijalni zamrznuti račun Rusije. Tj.mi ćemo da štampamo papiriće i čuvamo ih u tvojoj kutijici, a ti ćeš da ih otvoriš kad napuniš 18. Ruse ova ideja nije dojmila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI