Bloomberg je otkrio listu zahtjeva Turske prema NATO-u

Turska i NATO
23 komentara

Lista zahtjeva Turske prema NATO-u i njegovim budućim članicama Finskoj i Švedskoj uključuje ukidanje sankcija uvedenih Ankari zbog kupovine sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, kao i ponovno uključivanje u program naprednih aviona F-35, izvijestio je u utorak, Bloomberg  citirajući “tri visoka turska zvaničnika.

Finska i Švedska su 15. maja zvanično objavile svoju namjeru da se pridruže NATO-u nakon tekuće ruske vojne ofanzive na Ukrajinu. Da bi to bilo moguće, sve članice alijanse morale bi jednoglasno podržati svoje ponude. Turska je, međutim, rekla da neće reći ” da ” Helsinkiju i Stockholmu jer nemaju “jasan nedvosmislen stav” protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) i Revolucionarnog narodnooslobodilačkog fronta (DHKP/C), grupa koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Švedska i Finska imaju evidenciju o davanju političkog azila ljudima iz Turske, posebno etničkim Kurdima, koji bježe od unutrašnjih sukoba – nešto što Ankara smatra neprihvatljivim. Prema Bloombergu, tursko rukovodstvo zahtijeva da Švedska i Finska “javno osude ne samo PKK, već i njene podružnice prije nego što im bude dozvoljeno da se pridruže bloku”.

Kako je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu potvrdio u ponedjeljak, njegova zemlja također želi da Švedska i Finska ukinu trgovinska ograničenja koja su nametnuli Turskoj.

Međutim, kako su Bloombergovi izvori rekli pod uslovom anonimnosti, lista želja Turske je duga.

“Turska želi da bude ponovo uključena u program naprednih aviona F-35, u koji joj je zabranjen pristup nakon što je od Rusije kupila protivraketne odbrambene sisteme S-400. Također ima izvanredan zahtjev prema SAD-u da kupi desetine ratnih aviona F-16 i komplete za nadogradnju za svoju postojeću flotu”, piše Bloomberg.

Ankara također želi da SAD ukinu sankcije koje joj je Washington uveo zbog kupovine projektila S-400. Izvori novinske agencije, međutim, odbacili su sugestije da su prigovori Turske protiv članstva Finske i Švedske u NATO-u na bilo koji način povezani sa vezama Ankare s Moskvom. Rusija je upozorila Helsinki i Stokholm da se ne pridružuju bloku i obećala odgovarajući odgovor ako stvore prijetnje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u ponedjeljak da je „Turska cijenjeni saveznik i da se moraju riješiti svi sigurnosni problemi.

kandidaturaNATOturskazahtjevi
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Previše jeftino , tajip će tražiti puno više od toga…

ZZZ a
1 godina prije

Turska ima svoje nacionalne interese i boriti ce se za njih

TBD
1 godina prije

Sultan traži i lovu, odnosno nešto što će mu odmah dati snage, kao Zelenskome bijeli prah. Sve ovo avioni, kamioni, rakete ili Kurdi je dugoročno i to je uredu. Kad su bili migranti Sultan je svako malo tražio po 3 miljarde eura za smještaj i hranu migranata, a ima sad tu i duševnih boli svih Turčina.

Hiber
1 godina prije

Turska se vraca na balkan , vidim kosovari kupuju vojnu opremu od turaka a turci uveliko grade puteve po srbiji pa mi to malo sumljivo da rusi nisu prodali srbiju.. Turska-Albanija-Kosovo i eto Srbija dobri putevi.

Liku
1 godina prije

“Turskog sultana” se pita da li ce Finska i Svedska uci u Nato koliko se i “ruskog cara” pitalo o invaziji na Ukrajinu – obojca su marionete “izabranih” koje su podrzale “pandemiju”, ” cijepljenje” i diktaturu rokfelerove WHO, a osim toga obojca se javno sastaju sa rabinom Chabad Lubavica i cijele Rusije Berl Lazarom (o cemu svjedoce slike na netu) koji pored izraelskog i americkog ima i rusko drzavljanstvo. Trenutne premijerke Finske i Svedske su kao i “ruski car” prosle skolu Svjetsko ekonomskog foruma (WEF) – “lideri” sutrasnjice sto dovoljno govori da je sve igrokaz na tzv. geopolitickoj sceni da bi se prevarile mase. Svjetski “lideri” su marionete judejskog fiktivnog kapitala i postavlja se pitanje zasto ti “lideri” govore o nekakvim nacionalnim interesima u smislu da zemljama kojima su oni “lideri” prijeti opasnost od neke druge zemlje, a zapravo su narodi izlozeni democidu gdje najvise elite putem marionetskih vlada eliminiraju… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Bloomberg laze kao po rjecima Martina Luthera ” Izabirani I njihove lazi ” – GlAVNI Erdoganov zahtjev je SUSPENDIRANJE DJELOVANJA PRISTASA Fethullah Gülena na teritoriju , posebice Kfaljevine Svedske I on od tog zahtjeva odustat — NECE !!!! Problem za NATO je sto iza Fethullah Gülena stoji , direktno USA & Israel jer je on 100% , NJIHOV PROJECT !!! Kakovi Kurdi , Fantomi ( Im u glavi ) I slicne CNN gluposti … Idiotism .

tihobl
1 godina prije

Erdogan trazi da mu se nabavi 12 kom Su-57. Bas da vidim kako ce ispuniti taj uslov.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Šveđane ne treba pustiti u NATO ! Hrvatskoj nisu htjeli prodati rakete za patrolne brodove ! Turskoj isto 2019gd ! Prodaju ti dio naoružanja ,a kada ti treba municijia ili vitalni dio,onda moraliziraju i pametuju! Sada neka vile kao štakori! Da ih Rusi makar malo hoće protresti !

Ico
1 godina prije

Lista želja koju navodi Bloomberg je vrlo skromna, ako Erdogan nije u dogovoru s Putinom, listu će “podebljati” svojim utemeljenim zahtjevima

Max
1 godina prije

Velika Erdoganova Prilika da bude po njegovu. I sve će dobiti i S400 i F35 i ukidanje sankcija . Erdo je vrhunski kockar.

Hagar
1 godina prije

Vidis Plenki, tako se brane interesi vlastite drzave. Tvoj glas vrijedi koliko i njegov iako je nasa drzava mala. Ali eto nasi vodje uz iznimku Tudjmana su oduvijek bili jos manji ljudi. Zato su neki narodi imali drzave davno a druge su sutirali kao nogometnu loptu.Sramota. I da Milanovic ima puno pravo vas nazvati izdajnicima.

99 .
1 godina prije

Sultan ganc nov manipulator a PALESTINA hajde Sultanu jedan USLOV samo JEDAN imali KO da kaže samo jedno javno STOP cionistim izraela
Hvala EKIPI Logično

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI