Borrell upoređuje sankcije protiv Rusije sa ‘dijetom’

Josep Borrell
13 komentara

EU ne bi trebala ukinuti sankcije koje je uvela Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, čak i ako nemaju trenutni učinak, jer djeluju kao “dijeta”, rekao je u utorak visoki diplomata bloka Josep Borrell.

Govoreći na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, visoki predstavnik EU za vanjske poslove prokomentarisao je pozive sa Zapadnog Balkana u kojima se Brisel poziva da ukloni antiruska ograničenja, rekavši da je važno za EU “da pritisne stav da su sankcije efikasne”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle nedelje predvidio da će Evropu sljedeće godine dočekati „polarna” zima, uglavnom zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, a koje utiču na energetski sektor. Iako Srbija nije deo EU, putevi snabdijevanja energijom te zemlje prolaze kroz zemlje koje jesu, što znači da bi nacija neizbježno bila povrijeđena restrikcijama.

“Ne možemo ukinuti [sankcije] sve dok one ne počnu djelovati. Možda neće imati trenutni uticaj. To je kao da idete na dijetu da biste smršali i da ste uznemireni što niste izgubili kilograme i kilograme nakon samo nekoliko sedmica”, rekao je diplomata.

Prema Borrellovim riječima, sankciona “dijeta” mora ostati na snazi, u suprotnom će “kilogrami koje ste već izgubili biti vrlo lako ponovo skupljeni”.

Visoki diplomata je insistirao da uprkos oštrim ograničenjima koja je EU nametnula Rusiji zbog njene vojne kampanje u Ukrajini, ona i dalje mora razgovarati s ruskim rukovodstvom.

„Diplomate su obučene da razgovaraju sa svima i nesumnjivo postoje neke stvari o kojima treba da razgovaramo sa predsjednikom Rusije“, istakao je on.

Borrell smatra da bi Zapad trebao razgovarati s Rusijom posebno o temi nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, koju su kijevske snage više puta granatirale, navodi Moskva.

Diplomata je rekao da bi EU trebala razgovarati o sigurnosti tog objekta s Rusijom, jer o tom pitanju “nema s kim drugim razgovarati” osim Moskve.

“Postoje određena pitanja koja se ne mogu riješiti bez aktivnog doprinosa ruskih vlasti”, ponovio je on, navodeći kao još jedan primjer sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora uz posredovanje UN-a i Turske.

Sankcije protiv Rusije uzele su težak danak za ekonomiju EU, ostavljajući je da se nosi s rastućom inflacijom i energetskom krizom uglavnom uzrokovanom odlukom bloka da se isključi iz ruske nafte, kao i zatvaranjem naftovoda Sjeverni tok 1.

euJosep BorrellrusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Njemu dijeta ne treba, Tanak je.

Lool
1 godina prije

On je najveca opasnost za hrvatski narod a ne neki Kim-Jong

ForSale
1 godina prije

Da, dieta do smrti…

Dragan Bumbar
1 godina prije

Svaki medij koji hoce da se smatra ozbiljnim mora prestati davati prostor imbecilima. Vrijeme je da se preokrene tok i da se paznja usmjeri na normalne ljude, ako zelimo imalo dobrog u svijetu.

tuf
1 godina prije

Borrell je militantni, ksenofobični fašist instaliran od strane SAD-a. Njemu su interesi Europe stran pojam. Nikada ne bude priznao očito – sankcije nikada nisu polučile željene rezultate. Ne postoji niti jedan primjer u novijoj povijesti, čak niti sa iživljavanjem na malenim državama skromnih resursa, a kamoli nad državom koja se proteže kroz 9 vremenskih zona. Njima se odnos može samo radikalizirati i eskalirati u otvoreni, direktni sukob. Pogotovo kada se fašistička klika obraća s moralnog središta galaksije i narode poput Rusa i Kineza smatra untermenschom.

Jednostavno receno
1 godina prije

Da za građane eu, brzo će im otanjiti bankovni račun.

Мунгос
1 godina prije

Европска Унија упорно медијумски заступа тезу да им економија опада због рата у Украјини и због санкција које је Европски Мудрац конто тога уперио против Русије. И ми са дна информисаности смо уочили да економија ЕУ опада (инфлаторно државно штампање евра), али пре појаве Рата и санкција које су то почеле да прате. Европска Унија је доста хетерогена групација, а очигледно је да Неко други ван ЕУ (изнад ЕУ) даје смернице како се чланице требају понашати. Прво је постало видљиво понашање Немачке која је у корист своје штете „одбила“ да пусти у рад свој „Северни Поток 2“. То није створило само сумњу, то је материјални доказ да је Немачка вазална држава – да Немачком не руководе њени грађани својим интересом, него да је Немачка мекано поробљена. Поробљена захваљујући успешној сорошоиднојм индоктринацији. Наравно, сада је лако без страха од последица причати голупчићима из Европске Уније да треба да се мање купају,… Čitaj više »

1 godina prije

Jop se lik zajebava s narodom 😂😂😂..

R M
1 godina prije

Smrsace europljani, nosice dzempere i nece se kupati….dijeta

Samuraj
1 godina prije

Pozivam sve narode Europe na masovne prosvjede protiv Amerike i njihovog pijuna Zelenskog. Ovo se više ne može tolerirati, ovo je više gadljivo.

CroExit
1 godina prije

Umjesto da Europa bude “raj na Zemlji” kao što je Bog predvidio, sotonisti kao ova spodoba sve čine da naprave pakao od nje. Ili već jesu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI