Bugarska preispituje plaćanje gasa u rubljama

Cijene plina
20 komentara

Bugarska planira da razgovara o plaćanju ruskog gasa u rubljama sa Evropskom komisijom, rekao je ministar energetike Aleksandar Nikolov u intervjuu za BTV kanal u nedjelju.

Sofija je ranije odbacila novi zahtjev Moskve o nagodbi zemljama koje su uvele sankcije Rusiji.

Nikolov je upitan u čemu je svrha da zemlje poput Bugarske, Poljske i Finske ne ispune zahtjev, kada su Njemačka i Italija pristale da otvore račune u rubljama.

Prema Nikolovu, zvaničnici EU su jasno stavili do znanja da su plaćanja u ruskoj valuti kršenje sankcija. Sofija očekuje da će Evropska komisija dati dalje instrukcije, rekao je on.

“Nivo solidarnosti i jedinstva mora biti što veći. Ako bude izuzetaka, mi ćemo ih pregledati i vidjeti kakvi će biti efekti na cijeli sistem”, objasnio je ministar energetike.

Ruski energetski gigant Gazprom obustavio je izvoz gasa u Bugarsku i Poljsku krajem aprila nakon što su odbili da plate u rubljama. Bugarska se oslanja na Rusiju za skoro 90 % svog prirodnog gasa, a ostatak dolazi iz Azerbejdžana.

U međuvremenu, prošle sedmice Njemačka i Italija dozvolile su nacionalnim kompanijama da otvore račune u rubljama kod ruske Gazprombanke kako bi ispoštovale novu šemu plaćanja prirodnog gasa i izbjegle prekid isporuke. Kako prenosi Reuters, taj potez je odobrio Brisel nakon razgovora s Evropskom komisijom i ne smatra se kršenjem sankcija koje je EU postavila Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

BugarskagasRubljerusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Robert
1 godina prije

Moraju najprije platiti unaprijed, ne smi se vjerovati USA satelitu

tihobl
1 godina prije

Po kojoj cijeni ce sklopiti ugovor?
Ruska prva ponuda je najbolja, a bugari su odbili i drugu ponudu.

Мунгос
1 godina prije

Ако је Централни Комитет ЕУ дозволио отварање рачуна у рубљама Италији и Немачкој, не значи и да ће дозволити исто и Бугарској. Знате, Италија и Немачка су чланице I класе, а Бугарска је чланица II класе, а по правним тековинама ЕУ постоје битне разлике у правима и дужностима I, II, или III класе.
III класа су оне државе које нису још формално чланице ЕУ, него се оне стабилно налазе на једном крају магарећег штапа.

Joe
1 godina prije

Pa zar ne mogu kupiti jeftinije “molekule slobode” iz USA???

FATIH
1 godina prije

TUTA BUGARIN.UVIJEK SAM RAZMISLJAO ZASTO BAS TUTA BUGARIN.SAD MI JE JASNO………
ZAR TUTA NECE LNG OD SVOGA GOSPODARA IZ OVALNOG UREDA??
SLAVA RUSKOM NARODU!!!

tuf
1 godina prije

Bugari osvajaju nagradu u kategoriji “Zalijetanje kao guske u maglu”
Nagradni fond bi trebao biti potpuni tajac od strane Gazproma, da se muha ne čuje.

LZN
1 godina prije

Vezati rublju na zlato i uvesti plaćanje u rubljama je bio genijalan potez.
Ali trebalo je dodati jedan mali aneks…….prvih deset država ima normalnu cijenu, slijedećih 10 najmanje 30% viša cijena a ostali 50% viša cijena….za zapadne partnere USrane 100%……….pa ko voli neka izvoli.
Pa bi se poklali između sebe kao što su krali maske i respiratore jedan drugome..

Onogošt
1 godina prije

Zar oni ne rekoše da mijenjaju skupi ruski za jeftini američki plin? Zajebano je sa bajkama jer imaju svoj kraj.

Max
1 godina prije

Dogorjelo bratku do nokata.

tihobl
1 godina prije

Bugari trenutno kupiju po berzanski cijenama “azerbejdzanski gas” a Azerbejdzan uvozi od rusa vise nego sto proizvodi. Ostavljaju sebi uvozni kaloricniji plin, a svoj izvoze i jos ga mijesaju ra ruskim da poprave kvalitet i popune kapacitet gasovoda. Meni nije jasno zasto bugari ne kupuju od rumuna koji imaju nekavlitetnog plina kojeg mjesaju sa ruskim da bi bio upotrebljiv. Nakon sto su atlantisti zaprijetili da ce izaci iz vlade bugari su pucali sebi u glavu. Sad kad je dogorjelo poceli su se javljati realni glasovi koji kazu da bi trebali nastaviti ugovor sa rusima i placati u rubljama. Odmah im moram reci da od obnavljanja ugovora nema nista. Eno im Vucica koji kaze da ce se sastati sa Putinom da dogovori cijenu plina, pa par dana kasnije kao popisan kaze da mozde nece razgovarati sa Putinom i vise nije optimistican da ce dogovoriti nisku cijenu, vec prica o 600-800$. Za… Čitaj više »

antinato
1 godina prije

Ruse ne možeš blefirati ni prevariti..
To bi Bugari valjda morali znati.
Gdje su jim sad ti njihovi američki saveznici, da jim ponude svoje jeftine energente?
Na kraju ispadne, da je jedini saveznik EU baš ta demonizirana Rusija. Sve što Amerikanac Europljanima pokrade ili zabrani, Rus ponudi jeftino.

antinato
1 godina prije

Jedini pravi i stvarni saveznik EU je Rusija. Ništa ne traži, ništa ne uzima, ništa ne naređuje. Rusija samo daje.

Antisionista
1 godina prije

Bugari su uvjek bili dvolični prasci i kao takvi če ostati. Rusi jih dobro znaju i o njima nemaju pozitivnog mišljenja. Bugari su Rusima uvjek zabadali nož u leđa. Isto kao i Romuni.

Hagar
1 godina prije

Jedini problem koji EU ima je da za razliku od virtualnih plandemija, pcr testova i virtualnog novca i stampanja novca – energenti su vrlo materijalni. Rusija ih ima u izobilju i bogata je svim energentima. A ono sto boli nemaju kontrolu nad tim. Kako ukinuti drugima energente ako ih ne posjedujes ?Trenutno stvarajuci umjetnu krizu kao toboze zbog rata. Al brzo ce se narod pitati… vidi Indijce kako im je dobro, vidi madjare pa zasto pa kako…A zasto je nama ovako? Spremite vlast u povjest ako Vam be osigura energente. A Vama kojima je tuca ubila usjeve i auta pitajte koliko je protugradnih raketa ispalila tj zasto nije. Ko je lobirao da se protugradna obrana ukine ili bar reducira ? Spremite ih u zatvore jer to je sve planski i nije nimalo slucajno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI