Čelnik Hezbollaha napao Macrona zbog uvlačenja Francuske u bitku s islamom zbog karikatura proroka

Hassan Nasrallah
18 komentara

Prošlog tjedna predsjednik Emmanuel Macron zakleo se da će se Francuska nastaviti “boriti za slobodu”, u izjavi izrečenoj tijekom ceremonije odavanja počasti francuskom učitelju ubijenom nakon što je svojim učenicima pokazao karikature s prikazom proroka Muhameda.

Hassan Nasrallah, šef šiitske militantne skupine Hezbollah, sa sjedištem u Libanonu, upozorio je Francusku zbog njenog nepomirljivog stava u vezi s karikaturama proroka Muhameda.

“Ne dopustite da se ovo ruganje, ova agresija nastavi. Ako to ne dopustite, cijeli će svijet stajati uz vas”, rekao je Nasrallah u subotu, pozivajući Francusku “neka bude poštena i pravedna.”

Dodao je da su francuske vlasti, umjesto ”popravljanja problema”, tvrdoglavo počele gurati ”slobodu govora i izražavanja” i da bi Pariz trebao “razmisliti o ispravljanju ove pogreške.”

Čelnik Hezbollaha također je osudio nedavne napade nožem u francuskom gradu Nici, naglasivši kako ”islam zabranjuje ubijanje onih koji to nisu zaslužili.”

“Čak i ako je počinitelj bio musliman, nitko ne bi trebao smatrati islam odgovornim za ovaj zločin”, dodao je Nasrallah, upozoravajući Francusku da ovim činom provodi ”anti-islamsku” politiku.

“Francuske vlasti uvukle su sebe i cijelu Francusku, a isto tako i žele uvući cijelu Europu, u bitku s islamom i muslimanima iz krhkih i ponekad nepoznatih razloga”, tvrdio je Nasrallah, upozoravajući da je to “izgubljena bitka.”

Primjedbe su uslijedile nakon izjave tuniskog pravosudnog dužnosnika Mohsena Dalija o tome da je Brahim al-Aouissaoui, osumnjičeni Tunižanin za napad koji se dogodio u Nici, uhićen zbog nasilja i korištenja noža još 2016. godine.

U posebnom događaju koji se zbio u petak, francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da ne isključuje još terorističkih napada na francuski teritorij, jer je zemlja uključena u “rat protiv islamističke ideologije.”

Macron tvrdi da je ”Francuska ponovno pod terorističkim napadom”

Ove su izjave uslijedile nakon što je predsjednik Emmanuel Macron rekao novinarima u četvrtak da je Francuska “ponovno pod terorističkim napadom,” što je izjava koju je dao nakon fatalnog napada nožem u Nici, te da zemlja neće odustati od svojih vrijednosti zbog “islamističkog terorističkog napada.” Predsjednik se također obvezao rasporediti 7.000 vojnika, kako bi zaštitio ključna mjesta širom zemlje, jer je upozorenje u vezi s nacionalnom sigurnošću Francuske postavljeno na najvišu razinu.

Macron je svoj govor izrekao nekoliko sati nakon što je čovjek naoružan nožem napao ljude u katedrali Notre-Dame de Nice, ubivši pritom troje ljudi, no Macronov govor odnosio se i na slučaj odrubljivanja glave učitelju u Parizu.

Dana 16. listopada, učitelju iz Pariza, Samuelu Patyju napadač čečenskog podrijetla je odrubio glavu. Razlog je bio učiteljevo prikazivanje karikatura proroka Muhameda, tijekom jednog od njegovih predavanja o slobodi govora. Prikazi karikatura proroka Muhameda muslimani smatraju bogohulnim.

Tijekom ceremonije odavanja poštovanja Patyju, Macron je obećao da će Francuska nastaviti svoju borbu za slobodu.

“Nastavit ćemo, profesore. Branit ćemo slobodu koju ste tako dobro poučavali i bit ćemo sekularni, nećemo se odricati karikatura, ilustracija, čak i ako drugi na to ne pristaju,” rekao je predsjednik u svom obraćanju ispred Sveučilišta Sorbonne u Parizu prošlog četvrtka.

Prema Macronu, učitelj je bio žrtva “fatalne zavjere, spajanja mržnje prema drugome.”

emmanuel macronfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

Svevidece oko ide dalje.lakse Ce nas strpati u torove sa ovim napadima a ocekujem ih sada na svakodnevnoj bazi.ljudi,hocete li ikada progledati?!

Mate
3 godine prije

Žele izazvati rat između muslimana i kršćana.

Ugss
3 godine prije

Ovaj je najveći narko trafikant u povijesti, ima svoju ilegalnu vojsku i stranku u parlamentu, prema njemu su meksički karteli sitni kokošari. Najveći trovač, veći od svih farmaceutskh mafijaša..

nekoime
3 godine prije

Islamu u Europi treba dozvoliti recipročni stupanj sloboda koje kršćani uživaju u muslimanskim zemljama.

Alex
3 godine prije

Ako Francuzi doista krenu u rat protiv neke islamske države,da li to znači da se i mi moramo pridružiti?

Marko
3 godine prije

Gubo gubava.. ko je dao Homeiniu zastitu nego francuska. U Francusku je bas zbog slobode govora pobjegao. Ali sad vam to ne valja.

Max
3 godine prije

Kaži nešto protiv covid mjera ideš u zatvor, Ali ako se izruguje Bogu Alahu itd to Francuzi zovu slobodom govora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI