fbpx

China Radio International: „Na što je spao nekada ugledni The New York Times“

zgrada NYT

Kineski medijski projekt China Radio International se osvrnuo na nedavno objavljeno izvješće The New York Timesa, kojeg je nazvao „sramotnim“ i „pokušajem da se ukalja ugled kineske provincije Xinjiang“. Iako smo i na ovom portalu nedavno posvetili opširnu analizu toj temi, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, propaganda je toliko jaka da uspije pobiti i nesporne činjenice.

China Radio International piše kako je The New York Times nedavno objavio takozvani „ekskluzivni izvještaj“, napisavši kako je došao u posjed opsežne ”unutarnje dokumentacije”, čime je oklevetao i okaljao ugled borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Glasnogovornik Autonomne regije Ujgura Xinjiang je demantirao te klevete i istaknuo da je spomenuti izvještaj potpuna laž neprijatelja Kine i čista glupost, ali ga ne treba olako shvatiti jer pokazuje njihove opasne namjere.

The New York Times želi privući pozornost fabriciranjem laži, čime je iznevjerio osnovni moralni princip profesionalnih medija i pokazao dugoročnu ideološku pristranost nekih zapadnih medija prema Kini i njihovu opasnu namjeru blaćenja Kine.

„Sto i šezdeset godišnji The New York Times sam sebe naziva predstavnikom elite medija zapadnog svijeta. No, ove prestižne novine koje zagovaraju “slobodu informiranja” su često prolazile kroz skandale zbog lažnih vijesti, što je izazvalo sumnje u njihovu profesionalnost i autoritet. Od 2003. je više puta dokazano kako su novinari The New York Timesa fabricirali vijesti ili plagirali djela drugih autora, što je rezultiralo ostavkama dužnosnika tih novina. Američki pravnik Bob Kohn je u svojoj knjizi “Novinarska prijevara” velikim brojem činjenica i analiza dokazao kako je The New York Times list pod utjecajem političkih interesa, čime je izdao svoju izvornu novinarsku svrhu i, koristeći se prednošću koje ima kao medij, širi političku propagandu s posebnim ciljevima. Više knjižnica u Sjedinjenim Državama je ove godine odbilo dalje plaćati pretplatu na The New York Times, što je još jedan dokaz o slabljenju kredibiliteta ovog lista“, piše China Radio International.

Što se tiče izvještaja o Kini, The New York Times se često “protivi svemu“ i ako je riječ o Kini blati sve, samo kako bi se zadovoljile potrebe nekih zapadnih političkih sila koje žele spriječiti razvoj Kine.

„Pogotovo kad je riječ o pitanju Xinjianga, njihove tamne naočale se čine još tamnijima. Naši novinari su namjerno istražili njihove izvještaje o Xinjiangu od ove godine i shvatili kako su u izvještajima Centar za obrazovanje i osposobljavanje za strukovne vještine u Xinjiangu neutemeljeno nazvali “koncentracionim logorom” ili “zarobljeničkom logorom”, čime su senzacionalizmom i biranim terminima izražavali ideološko neprijateljstvo prema Kini.

U najnovijem “ekskluzivnom izvještaju” je The New York Times s jedne strane izvijestio kako je došao u posjed “unutarnje dokumentacije”, a s druge strane je morao priznati kako mu “nije jasno kako je ta dokumentacija prikupljena i odabrana”.

Naše pitanje je ima li izvještaj temeljen na nepouzdanim informacijama ikakav kredibilitet? Takvo širenje lažnih vijesti je samo još jedan njihov pokušaj blaćenja kineske politike u Xinjiangu.

Nedavno je predstavnik Bjelorusije, predstavljajući 54 zemlje, tijekom govora  na događaju na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda, izrazio podršku kineskim mjerama za borbu protiv terorizma i ekstremizma i protivljenje ponašanju Sjedinjenih Država, Velike Britanije i pojedinih zemalja koje se u ime “ljudskih prava” miješaju unutarnju politiku Kine, te politizaciji pitanja ljudskih prava općenito. To je još jedan dokaz da javnost ispravno razumije pitanja ljudskih prava i razvoja u Xinjiangu i da hegemonističko ponašanje pojedinih zapadnih zemalja u svijetu neće proći.

Bez obzira na to koliko i kako The New York Times klevetao Kinu, zbog očitih činjenica neće postići nikakav rezultat. Njihove laži neće prevariti međunarodnu zajednicu u ispravnom razumijevanju situacije u Xinjiangu. Osim toga, ovakvim izmišljotinama list se pretvara u sramotu u očima pravih elita svijeta.

„Što se tiče Kine, prosperitet i stabilnost Xinjianga će biti najsnažniji odgovor na sve ovakve klevete“, zaključuje China Radio International.

CRI

Reuters zna, ali UN ne zna ništa o optužbama protiv Kine za milijun zatočenih muslimana

Istina ili mit? – Xinjiang, „ujgursko pitanje“ i „koncentracioni logori“ u Kini

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Neugledni novinari
Gost
Neugledni novinari
11 mjeseci prije

Nikada nisu bili ugledni …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Može se reći da su nekada davno imali dobih par novinara. Nemoj tako. Recimo, obožavam , kad naletim, čitati Roberta Fiska, The Independent, nađi neki članak, pa ćeš vidjeti, a što je The Independent postao tariguz, e jbg. 40 godina čovjek prati Bliski istok i živio je tamo godinama, od Damaska do Amana, Bagdada do tel Aviva + Kairo, Rijad, itd itd itd…. Vrlo kvalitetan novinar, iako je Independent u “Prijateljima Sirije” i Bijelih kaciga

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

Dobijali su njihovi “novinari” i Pulicerovu nagradu za potpuno izmišljene intervjue tako da nas od njih ništa ne treba čuditi.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

Oj Njujorče !
Veliki magarče !
USkutle
upropasti taku tiskovinu ?

Trt
Gost
Trt
11 mjeseci prije

Kako globalni ujecaj Amerike pada, pada i maska sa vampirske face medija pod njihovom kontrolom.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije

Iz USA vise nista ne treba cuditi, propadaju u dekadenciji samounistenju.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Pojam ugleda je rastezljiv. Nekima je ugledan onaj kineski list koji je nedavno pisao kako je Tupoljev pobjegao F 35. Kasnije su Rusi demantirali tu vijest, a izdavač ni riječi. Ugled je baš čudan. A i komentari o ovoj temi su, doslovno čudni. Otvori se tema napisa u novinama, a dežurni dušebriznici počnu pljuvanje po Americi. Ljudi koji nisu putovali dalje nego što se u jednom danu može prijeći s konjem. Poznavaoci svega poznatog i nepoznatog. Promišljaoci budučnosti koji ne mogu nabrojiti naslove dvaju knjiga koje su pročitali u posljednjih 10, pardon 20, opa 30 godina.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Nekima su jedanako “ugledni” taj nepoznati kineski list, svjetska zvijezda NYT i 24 sata

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Nekima, kome, Baš je tu pisalo da su to bile gluposti koje je opovrgnula Moskva i da im ne treba takav “publicitet, a kako si svaki dan ovdje, imaš prilično kratko pamćenje , da ne stavljam link, članak od 11. 11. , samo ukucaš u tražilicu Tu-160 : Ruski službeni mediji i vojska: „Ne trebaju nam bajke i laži o utrci Tu-160 s američkim F-35“ Jel ti dosta ili ćeš dalje. Srećom, ovo malo pameti mi služi da se sjetim što sam čitao prije deset dana.

Ad astra
Gost
Ad astra
11 mjeseci prije

Laki, daj još jedan put pročitaj što sam napisao, ” kasnije su Rusi demantirali tu vijest”. Ili si krivo shvatio ili si površno čitao.

Derim
Gost
Derim
11 mjeseci prije

Napisao si da je nekima taj kineski ugledan a u članku se navodi da je žuta štampa. Laki samo pita kome ti misliš da je to ugledan list.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Polako, ovdje je pisalo da je to list, više portalčić, na razini 24 Sata za kineske usidjelice i djedove koji gledaju gole sise. Nikada ništa ozbiljno nije pisalo, ako nije prepisano po naredbi partije iz Xinhia agencije. Sina.cn se zove. I Kinezi se tome smiju

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Evo uskoro slavim desetogodisnjicu of kako nisam taknuo ove smrdljive novine.

Dawor
Gost
Dawor
11 mjeseci prije

…a šta tek reći za CNN (Criminal News Network)….tužno…a bio sam tako sretan kad sam ga još 1985. mogao povremeno pratiti….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

A British Bullshit Corporation, što nje novo ime za British Broadcasting Corporation BBC

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
11 mjeseci prije

Henry Miller je pisao da mu je najveća miliana bila kad je morao na veliku nuždu, da zamjenu ja toalet papir koristi ove novine i pusti vodu. Bjelosvjetski zapadni žurnalizam je opisao Robert Anton Willso da vlasnici drźe novinare na lancu i ucjenjuju ih ko stoku u zooloşkom vrtu. A tek onaj čuveni Skandal meštra nad meštrima R Murdocha i njegova crvenokose Rebekice i hakiranja sveca i svačega.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije

Eh…
NYT je u 100% vlasnistvu par familija iz “couzen pipla”. Svi volsebno imaju veze sa Izraelom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x