Project Veritas dobija parnicu protiv New York Timesa

Parnica
3 komentara

Sudija je naložio New York Timesu da vrati interne dokumente koji pripadaju Project Veritasu, a koje je list citirao u članku prošlog mjeseca. Izvještaj je izazvao sumnju da FBI stoji iza curenja memoranduma.

U svojoj presudi u petak, sudija Charles Wood iz Vrhovnog suda okruga Vestchester u državi New York naložio je New York Timesu da vrati Project Veritasu sve fizičke kopije pravnih dopisa koje su pripremili advokati grupe za nadzor medija i da izbriše sve elektronske kopije.

Sudija je takođe potvrdio njegovu privremenu naredbu izdatu prošlog mjeseca protiv daljeg objavljivanja detalja iz memoranduma. On je rekao da ti dokumenti ne predstavljaju pitanje od javnog značaja, dodajući da potpadaju pod očekivanja grupe o privatnosti koja su nadjačala zabrinutost za slobodu štampe.

„Ne može se dozvoliti da čvrsta vjernost i budnost u zaštiti sloboda iz Prvog amandmana ukinu osnovnu zaštitu privilegija advokata i klijenta ili osnovnog prava na privatnost“, presudio je Wood.

Project Veritas je iznio primjedbe na članak New York Timesa od 11. novembra koji je navodno otkrio kako je grupa vodila razgovore sa svojim advokatima kako bi „procijenila koliko daleko može da ide njena obmanjujuća praksa izvještavanja prije nego što bude u suprotnosti sa saveznim zakonima“.

Tajming članka izazvao je bijes i sumnje da je izvor iz FBI mogao novinama dostaviti povjerljive podatke zapljenjene tokom nedavnih racija.

Članak je izašao manje od nedjelju dana nakon što je FBI upao u kuću osnivača Project Veritasa Jamesa O’Kiffa – kao dio istrage o kupovini dnevnika, koji je navodno pripadao Ashlie Biden kćerki predsjednika SAD, od strane grupe.

U saopštenju, Libby Locke, advokatice Project Veritasa, rekla je da je presuda potvrdila stav da je ponašanje New York Timesa bilo „nepravilno“.

„New York Times je odavno zaboravio značenje novinarstva za koje tvrdi da ga podržava, i umjesto toga je postao sredstvo za krivično gonjenje partijske političke agende.“

Odluka je donijeta kao dio tužbe za klevetu koju je Project Veritas podneo protiv New York Timesa 2020. godine, kada je list objavio članak u kojem je grupa optužena da se bavi „obmanjujućim” novinarskim praksama. Sudija je rekao da iako ove prakse mogu biti od javnog interesa, pravne komunikacije nisu.

U međuvremenu, izdavač New York Timesa A. G. Sulcberger rekao je da će list uložiti žalbu na presudu – tvrdeći da je bez „očiglednog presedana“ i tvrdi da su dokumenti „dobijeni legalno u redovnom toku izvještavanja“.

New York TimesProject VeritasTužba
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
WCL
2 godine prije

h ttps://www.bitchute.com/video/8sKhRvauZXDB/
Odvjetnik Mate Knezović o Covid mjerama i ustavnosti tih mjera.

Max
2 godine prije

Odlično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI