Cijene plina u EU pale na najniže razine od lipnja

Plin
18 komentara

Analitičari pad objašnjavaju blagim vremenom i obilnim zalihama

Terminske cijene europskog plina pale su u petak ispod 900 dolara za tisuću kubičnih metara prvi put od 13. lipnja, pokazuju podaci Londonske interkontinentalne burze (ICE). Cijena fjučersa plina za isporuku u siječnju u čvorištu TTF u Nizozemskoj pala je za 11%, trgujući na 897 dolara za tisuću kubičnih metara, ili 81,7 eura (85,8 dolara) po megavat-satu u kućanstvima, od 13:50 GMT. Pad se pripisuje nekoliko čimbenika. S jedne strane, ovaj tjedan u većini europskih zemalja zabilježene su neuobičajeno visoke temperature, što je dovelo do smanjenja potražnje za grijanjem. Prognoze govore da će se blago vrijeme nastaviti i tijekom blagdanske sezone.

S druge strane, iako je prošli tjedan zabilježeno rekordno povlačenje plina iz europskih podzemnih skladišta plina, njihova popunjenost ostaje visoka za ovo razdoblje. Skladišta su trenutno popunjena 83,02%, što je otprilike 11% više od prosjeka za ovo vrijeme u zadnjih pet godina. Zemlje EU-a složile su se u ponedjeljak postaviti hitnu gornju granicu veleprodajnih cijena plina na 180 eura (191 dolar) po megavat-satu, što bi se aktiviralo ako se terminskim ugovorima za plin trguje na višoj razini tri uzastopna dana. Mjera će stupiti na snagu 15. veljače, a cilj joj je zaštititi europske potrošače od poskupljenja plina.

Unatoč trenutnom padu, cijene plina i dalje su nekoliko puta više od dugogodišnjeg prosjeka. Prije nego što su u proljeće skočile na povijesne maksimume od preko 3890 dolara za tisuću kubičnih metara zbog zabrinutosti oko opskrbe energijom iz Rusije, cijene plina za TTF varirale su u rasponu od 160 do 230 dolara za tisuću kubičnih metara u pet godina do 2021.

euPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
1 godina prije

A šta bi sa “nestašicama”?
Zar neće Europljani umirati od hladnoće i gladi?
Kako je moguće da su skladišta puna kada trebaju biti prazna?
Više od pola milijarde Europljana je popušilo priču o nestašicama kako ne bi razmišljali o nepotrebnim poskupljenjima….
Klap… Klap… Klap…
Čestitke bandi na dobro obavljenoj prevari…

Zagreb
1 godina prije

Ruska nafta tece slobodno bez sankcija kroz Ukrajinu, kroz naftovod Druzhba. Rusi im placaju. Novac je novac.

Tupko Glupko
1 godina prije

Pala je cijena plinu, ali je ostao samo četiri puta skuplji 😀
Gle vraga, točno toliko je skuplji američki LNG od ruskog plina.
Da je oštrija zima kao trenutno u državi izuzetnih, bilo bi belaja.

gogo
1 godina prije

napunili skladišta sa 5x precijenjenim američkim plinom, koji će sada morati prodati za bagatelu, ali neme problema, štancaju se euri, a ljudima se obezvrjeđuje imovina.preko inflacije.

Amar
1 godina prije

Nije problem cijena plina,nego da li ce ga biti dovoljno.Mislim da i kada ovaj rat zavrsi evropa nece vise dobiti ruski plin,jer su Rusi sve EU i Nato zemlje proglasili neprijateljskim.Rusi ce otvoriti nova trzista u Aziji i tamo ce prodavati plin jeftinije,sto ce Azijsku,a posebno Kinesku privredu napraviti jos konkurentnijom.EU se zaletila u nesto sto im uopste ne odgovara,a sve po nagovoru amerike,kao unistit ce Rusiju,radiostation je i energenti ce biti besplatni.

korisnik
1 godina prije

osnovno je pitanje: ko ima bolji hraap? ruje ili ameri?

tihobl
1 godina prije

Da bi zamjenili ruski plin potrebno je 1100 tankera sa LNG dnevno. A ukupno ima 700 tankera.

PS. Pisem po sjecanju pa sam zaokruzuo brojeve. Nebitno da li je 712 ili 711 tankera.

Max
1 godina prije

Zahvaljujući redovnoj opskrbi iz Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI