Covid-19 već je koštao Francusku 424 milijarde eura

euri
22 komentara

Vlasti procjenjuju gubitke povezane sa zdravstvenom krizom na 424 milijarde eura za 2020., 2021. i 2022. godinu, ukazuje ministar javnih računa u intervjuu za Le Figaro. Prema MMF-u, Francuska je svrstana među zemlje koje su najteže pogođene pandemijom, s padom BDP-a od 12,5 %.

Zdravstvena kriza koštala je Francusku astronomske sume od 424 milijarde eura za 2020., 2021. i 2022., kaže za Figaro Olivier Dussopt, ministar javnih računa.

Ova suma, koja je ekvivalentna 20 % bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2020. godinu, ukazuje na razliku između prognoziranih javnih deficita prije krize i onoga što je ministar zadužen za javne račune Olivier Dussopt uključio u program stabilnosti koji mora biti uskoro podnesen Europskoj komisiji.

Prema podacima Bercyja, ekonomski trošak epidemije iznosio je u 2020. godini 158 milijardi eura, podijeljen između smanjenja poreznih prihoda i iznimnih izdataka. Ove će godine iznositi 171 milijardu eura, uključujući 56 milijardi dodijeljenih hitnim mjerama. 2022. godine očekuje se da će iznos doseći 96 milijardi eura, prenose novine.

Za ove tri godine država predviđa odgovarajuće deficite od 9,2 %, 9 % i 5,3 %.

Očekivan gubitak od 12 bilijuna dolara

Francuska nije jedina zemlja koja je teško pogođena pandemijom. Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iz lipnja prošle godine, očekuje se da će svjetska ekonomija izgubiti više od 12 bilijuna dolara (10,1 bilijuna eura) u 2020. i 2021. godini.

Prema MMF-u, 2020. godine pad BDP-a iznosi 8 % za industrijske zemlje. Španjolska i Italija (-12,8 %), zatim Francuska (-12,5 %) i Velika Britanija (-10,2 %) su među najviše pogođenim.

Covidfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Francuska je bankrot kao i Italija. Korona im sluzi za prikrivanje i da bi na kraju imali na koga da bace krivicu.

Stara kuka
3 godine prije

Hm. Ako je 424 milijarde eura 20% BDP-a za 2020. onda taj BDP izbnosi 2120 milijardi eura. Kako je u Francuskoj BDP U 2020. pao 12,5% to znači da je on iznosio 87,5% BDP-a iz 2019. Prema tom računu BDP 2019 je iznosio otprilike 2423 milijarde eura. Što će reći da je Francuska samo u 2020 i samo po osnovi smanjenog BDP-a izgubila 303 miljarde eura. Nije mi potpuno jasno što znači taj “ekonomski trošak epidemije” koji je u 2020. godini iznoisio 158 milijardi eura, Ali ako je za 2021. predviđeno 56 milijardi eura samo za “hitne mjere”, što su pretpostavljam kojekakve “kovid naknade” gospodarstvu, vjeojatno je i prošle godine utrošen slična suma u tu svrhu. Dakle, samo zbog smanjenog BDP-a i tih “hitnih mjera” Francuska je u 2020. izgubila barem 350 milijardi eura. A gdje su troškovi koji nastaju zbog zatvaranja tisuća malih i srednjih poduzeća, troškovi naknada za… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
roki
3 godine prije

Šorošov bankar , osvedočeni nekrofil razbuco Francusku ! Milijarderi umiru i ginu , zanimljivo ! Ovo nije konačni gubitak ne samo Francuske nego globalnoj ekonomiji to će kao eho da traje !!!

promatrač
3 godine prije

Pitanje za redakciju LOGIČNO.
Da li vam je poznato, da je došlo do hekerskog upada na AZ i da je formula i sastav cjepiva AZ objavljena na darknetu??
Juče mi prijatelj, inače vrhunski računalničar to rekao i pokazao mi. (na svom mobitelu)
Pošto nisam kemičar, ne razumijem baš ono što sam vidio.
Navodno, Bill je rekao da se ne brine zbog tog objavljivanja jer to kao nije tajna…
Ako vas zanima, mogu mu reči da prepošalje

Starina
3 godine prije

Nije covid kriza koštala Francusku 424milijarde, nego francuske građane, raju, mase, stoku sitnog zuba.

dfnvaesfvnaewfvawouf
3 godine prije

Za toliko će galske horoze operušati oni koji gale vode jer će im sve to naplatiti “sapsonosnim” kreditima koje će galski horozovi u šesnaestom koljenu vračati.

dfnvaesfvnaewfvawouf
3 godine prije

+

ledeno doba
3 godine prije

pa to je i bio cilj,–dugovi, dugovi, bankrot, rasulo. uništenje ekonomije=uništenje običnih ljudi.. masters of chaos štampaju pare i onda će ih velikodušno ponuditi “za pomoć” svima…odnosno takozvani “temeljni dohodak”. što je cilj velikog reseta. preživjeli ljudi bit će robovi i ne mogu ništa posjedovati… milostivi gospodar će svakom dati neku crkavicu “temeljni dohodak” tek toliko da može preživjeti početak tog plana se djelimično već ostvaruje u zapadnim zemljama. zbog dugog lokdauna u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, itd.. faktički su potpuno uništene 3 gospodarske grane: turizam, ugostiteljstvo, kultura… a i trgovine (koje ne prodaju hranu) su na najboljem putu da budu uništene… a pošto je sve to lančano povezano, već su uništeni ili oštećeni i neke firme, koje snadbjevaju trgovine robom, ili ugostiteljske objekte velike koncerne, avionske kompanije, velike lance hotela i restorana kao MCDonalds, velike lance obnih kuća i trgovina, to ne pogađa, – jer su ionako sve u vlasništvu… Čitaj više »

ledeno doba
3 godine prije

424 milijardi–pih, pišljiva sitnica..

Familija Crvenotablić sam posjeduje 500 bilijuna=500.000 milijadi!!!!
o tome je pisao australijski časopis i portal “billionaires today”, prije 7 godina

2. najmoćnija famiglia, Kamenih, posjeduje vjerojatnoi također najmanje desetak tisuća milijardi

bauštelac
3 godine prije

veliš ti specijalist za zarazne bolesti bill nisi ništa falila zna znanje

Praetorian
3 godine prije

Ima link za ovo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI