Crna Gora ulazi u NATO – Kakve će biti posljedice i tko ulazi sljedeći?

Milo Đukanović
28 komentara

Nekoliko stručnjaka je za RT objasnilo uzroke i moguće posljedice ulaska balkanske zemlje u NATO pakt.

Unatoč brojnim prosvjedima i podjelama koje su se dogodile u vrhu vlasti Crne Gore, od ponedjeljka je ova zemlja službeno dio NATO saveza.

RT je kontaktirao nekoliko stručnjaka i tražio odgovore o uzrocima i mogućim posljedicama ulaska ove balkanske zemlje u NATO.

“Bratski narod i korumpirani političari”

Građani Crne Gore su održali nekoliko masovnih uličnih prosvjeda protiv ulaska u NATO, a taj je proces doveo do ozbiljne političke krize u zemlji i pogoršanja odnosa s Rusijom.

Elena Guskova, specijalist za suvremene balkanske krize, objasnila je da je put Crne Gore ka NATO paktu počeo još 2003. godine, jer ni tada nije bilo nekog otpora, iako su se Crnogorci uvijek izjašnjavali kao “ruska braća”.

Prema stručnjakinji, ključnu ulogu u ulasku Crne Gore u NATO je odigrao Milo Đukanović, bivšeg predsjednik i bivši premijer. Iako je u više navrata optužen za kriminalne aktivnosti, SAD su učinile sve što su mogle da od 1990. na vlasti zadrže “poslušnog lidera”.

Crnogorski politički analitičar Igor Damjanović je rekao da je Zapad ucjenjivao bivšeg lidera zemlje, jer postoje “tone dokaza o njegovoj umiješanosti u razne kaznene predmete, od krijumčarenja cigareta do pranja novca”.

“Zapad općenito voli korumpirane političare, jer je njima vrlo lako upravljati”, objašnjava stručnjak.

“Baze NATO pakta, a ne turisti”

Guskova smatra da je glavni razlog želje Crne Gore da uđe u NATO borba protiv ruskog utjecaja na Balkanu i smatra da će se odnose između dviju zemalja nastaviti pogoršavati, još većom brzinom od pristupanja Crne Gore u Sjevernoatlantski savez.

“Sada će se na ovom području razviti infrastruktura NATO pakta, što će dovesti do stvaranja baza i raspoređivanja postrojbi, a to će utjecati na privlačnost zemlje. U međuvremenu, činjenica da se Crna Gora pridružila gospodarskim sankcijama protiv Rusije će uzrokovati pad gospodarske suradnje između dviju zemalja”, predviđa Elena Guskova.

Međutim, stručnjakinja je sigurna kako “dobar odnos između dvije zemlje, posebno među njihovim narodima, može ući u fazu stagnacije, ali se nikad neće prekinuti”.

Kontrolirati cijelu obalu i izolirati Srbiju

Ruski i stručnjak za vojna i strateška pitanja Ivan Konovalov smatra da glavni razlog zbog kojeg je NATO tražio da primi Crnu Goru u svoje redove nije politički, nego vojni i strateški. Naime, želja bloka je da preuzme kontrolu nad cijelom europskom obalom.

“Primajući Crnu Goru, NATO u potpunosti kontrolirati cijelu sjevernu obalu Sredozemnog mora”, pojašnjava Konovalov.

S druge strane, analitičar s Instituta za europske studije u Beogradu Stevan Gajić kao jedan od mogućih razloga naglašava i izolaciju Srbije, objašnjavajući da je glavna svrha NATO pakta uvijek bila izolirati Srbiju u geopolitičkom smislu i spriječiti joj izlaz na more, jer u Srbiji svi vide ruski faktor na Balkanu.

Tko je sljedeći – Makedonija ili Srbija?

Prema Gajiću, sljedeća zemlja koju bi se moglo pokušati gurnuti u NATO je Makedonija, jer se nalazi u centru važnih prometnih koridora koji prolaze preko Balkana.

U međuvremenu, Ivan Konovalov ne vjeruje toliko u važnost Makedonije i vjeruje da će sljedeći kandidat za ulazak u NATO biti baš Srbija, koja sada pokušava manevrirati, kako bi na jednoj strani bila saveznik Rusije, a na drugoj čuva izglede za pristupanje Europskoj uniji.

Slično njemu, Elena Guskova ističe da srpske vlasti smatraju da put zemlje u EU “nema alternative”.

“Ako je zaista tako, onda je sljedeći korak Beograda želja da se pridruži NATO paktu”, predviđa stručnjakinja, koja smatra “kako je Srbija već krenula tim putem”.

Milo ĐukanovićNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Prvo ce gurati na silu Makedoniju u NATO. Da tako nateraju Srbiju da popusti i okrene ledza Rusima.
Samo sa MK imaju jedan problem. Mi mmakedonci ne zelimo da smenimo ime, a Grci daju veto za nas ulazak u NATO ako se ne odreknemo samih sebe.
Zato se bojim da nam ne smisle neki mali rat ili krizu unutar zemlje, da nas lome…
vasingtonu se zuri, nema vremena, idu Rusi…

laki
6 godine prije

U proslosti zbog neutralne politike Crna Gora je ogromno profitirala od Rusije.

Sad ce biti situacija da te izgubljene beneficije nece nadoknaditi ni Amerika ni EU.

Rusija zauzvrat ima pravo i koristit ce to pravo da na sve moguce nacine udari po rezimu u CG.
Normalno i CG ekonomija ce ispastati.

Mi vec danas mozemo vidjeti da Rusija gleda kroz prste svojim jakim neprijateljima
[ kao sto su Njemacka, Turska, Italija …itd ]
ali nece gledati kroz prste ovim rezimima koji su neprijatelji Rusiji a nalazu se na samom dnu dna ekonomskoe i socijalne ljestvice EU
[ kao sto su Hrvatska, CG, Bugarska…itd ].

Ivan1
6 godine prije

NATO je ekvivalent zaljevskim monarhijama na Bliskom Istoku, koje se drže na okupu u kontroli resursa i okupaciji zemalja koje ne žele igrat po njihovom, ili im je režirano da budu žrtve.

Tonny
6 godine prije

Trup je izjavio
za vrijeme mog putovanja na bliski istok, arapski lideri su mi ukazali da Katar financira terorizam.
Slika postaje jasnija
Iza diplomatskog napadaja je Amerika koja ima vojnu bazu u kataru…LOL

“During my recent trip to the Middle East I stated that there can no longer be funding of Radical Ideology. Leaders pointed to Qatar – look!”

Georgij Žukov
6 godine prije

Kao i uvijek do sada u povijesti , osim u kratkom periodu Jugoslavije , balkanski narodi i pripadajuci im teritorij biva prodan za saku dukata strancu i okupatoru , narod ko narod ,ovce i guske u magli , a politicka i ekonomska mafija zadovoljno trlja ruke , odnosno postaju i sami dio velike svjetske mafije gdje ce uredno skupljati mrvice oko stola velikih mafijasa , naravno spustenih gaca .

S obzirom na slozenu geopoliticku , ekopnomsku ali i vojnu situaciju u posljednjih 10 godina , nitko normalan niti u snu ne razmislja o pristupanju nato banditima , jedna njemacka , italija ili francuska polako traze izlaz iz nato mafijaskih struktura ali zato jedna crna gora , hrvatska , srbija , , sutra makedonija navrat nanos zele u tu mracnu asocijaciju . Saka jada!

Alen
6 godine prije

A jesu nas razjebali prvo pa jednog po jednog pod svoje kajase….

Na kraju svi letimo na ruski front !!!!!

Ako se ne desi kakva revolucija balkanska rusi ce nas sviju “opskrbiti” iskanderima…

jale
6 godine prije

Već smo vidjeli kako će im biti onda kad je Trump pomeo Markovića s puta. Inače, ja ne bih mnogo dramio ni oko crnogorskog “ulaska” u NATO koji je zamišljen samo i jedino kako bi bio u službi zaštite interesa familije Rotschild koja je nezvanični vlasnik cijele crnogorske obale i marina.

keko
6 godine prije

Moja baka iz Lepetana bi rekla “jado pipuna!”

Karlo Stajner
6 godine prije

Ko vlada morem vlada svetom , Crnogorci da bi ozbezbedili svoj opstanak morace pod hitno u islamsku veru ili da prihvate katolicanstvo.U suprotnom nestace sa ovih prostora.

Weteran
6 godine prije

Pitam se:
“Balkanski pakt” potpisan u avgustu 1954 godine je de fakto svratao Jugoslaviju u NATO pakt ??

EU dismr
6 godine prije

Ajd, nek im je sa srećom. To su i zaslužili !! “Welcome to Marlboro Country”

barahmasa
6 godine prije

a gle možete vi tu svi pričati neke priče i vrijeđati ali činjenica ostaje da je u današnjem svijetu NATO jedina garancija sigurnosti i teritorijalnom integritetu neke države. Ako vam Srbija, Ukrajina i Sirija nisu dovoljni primjeri onda ne znam što bi vas uopće moglo uvjeriti. E da, Ameri su upravo opet izbombardirali SAA na jugu Sirije, Rusi bespomoćno šute kao i inače – zar bi takvog saveznika ijedna balkanska zemlja trebala htjeti?

Sinisa
6 godine prije

Uf…ovo zbilja boli.

Spock
6 godine prije

Neka se opuste.. lakše će im (NATO) ući..

Borac2
6 godine prije

Duhanovic je stari lopov, CG je sa svojih 400.000 ljudi “malo veca” firma. Prvo je visio kod amera i EU da su izboskali samostalnost (famozni referendum sa 55%) Dok su mu trebali investitori i turisti, visio je kod rusa, sada su opet ameri glavni. Problem je samo sto zaboravlja tko mu je glavni tajnik u americkoj amabasdi u Podgorici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI