Da li Rusija zaista propada? Zapadni stručnjaci i dalje insistiraju na tome da je zemlja na ivici, uprkos ponovljenim predviđanjima da će apokalipsa proći

Rusija
61 komentar

Hor propagatora zapadnih stručnjaka i komentatora medija o propasti ruske ekonomije nije uspio da pošalje Ruse da kupe konzerve ili zamijene gotovinu za plemenite metale, pošto sumorna predviđanja ponovo nisu uspjela da se ostvare u 2020. godini.

Usred mora zabrinjavajućih prognoza za zemlju tokom godine, Atlantsko vijeće, udruženo s NATO, završilo je decembar upozorenjem da „Rusija propada dok se sovjetski kolaps nastavlja“. U podužem eseju o izazovima u zemlji i inostranstvu, detaljno je istražilo ono što je nazvano „pogubnim“ periodom za zemlju i za predsjednika Vladimira Putina lično. Ali, rigidna antimoskovska lobi grupa je rekla da se vrela godina „uklopila u daleko širi obrazac ruskog propadanja od 1991. godine“.

Tokom ljeta, američka državna radio-stanica Radio Slobodna Evropa prijavila je komentare harvardskog politikologa Joseph Nyea, koji je takođe insistirao na tome da je zemlja „propadajuća država“, priznajući istovremeno da „to treba shvatiti vrlo ozbiljno“. Ovakav stav je u prošlosti nazivan „rusofrenija“ – pri čemu je nacija u istom dahu prikazana i kao smrtonosni zlikovac.

Potom je, već ove nedjelje, urednički direktor američkog vladinog internet magazina „Riddle Russia“, koji finansira vlada, krenuo na Twitteur da insistira kako „Rusija propada na isti način na koji je Rim prije i tokom Aurelijanove vladavine. To je neizbježno, ali može potrajati. Međutim, iako ta tvrdnja može odjeknuti kod sponzora njegovog časopisa, ona se ne poklapa sa drugim procjenama bogatstva zemlje.

U stvarnosti se čini da je malo Rusa zabrinuto zbog najnovijeg niza katastrofalnih dijagnoza za ekonomsku, političku i vojnu moć njihove zemlje, koje potiču iz male kohorte glava koje govore na mreži. Akademski izvještaji su takođe sumnjičaviji prema svojim tvrdnjama, zajedničkom studijom objavljenom u maju, čiji su autori politikolozi iz Moskve i američkog Univerziteta Harvard, utvrđeno je da su svi pokazatelji nacionalne moći Rusije porasli u poređenju sa zapadnim konkurentima između 1999. i 2016. godine, suprotno predviđanjima i shvatanjima tokom čitavog perioda.

Uprkos tome, u novembru je britanski list Daily Express objavio alarmantno izlaganje u kojem se navodi kako je „Rusija na ivici“. Njihov izvještaj iznosi kako je „izložen plan Moskve za osvajanje svijeta“, a predsjednik Vladimir Putin treba da bude „veoma nervozan“. Međutim, nije sve izgubljeno, jer je zemlji ponuđen „spas“ u obliku dvije decenije stare knjige perifernog desničarskog akademika Aleksandra Dugina, u kojoj objašnjava kako revanšistička Rusija može da razdijeli srednju Evropu od Baltika do Crnog mora. Dugin, koji je otpušten sa predavačkog mjesta u Moskovskom državnom univerzitetu 2014. godine, popularni je bauk na Zapadu, ali kod kuće je marginalan.

S obzirom da još uvijek nisu izdati takvi nalozi za dominaciju u svijetu, očigledno proizilazi da je totalni kolaps sada na potezu. Pa ipak, ruske finansije pokazale su se relativno otpornim tokom pada koji je slijedio pandemiju Covid-19. U decembru je objavljeno da će se ekonomija zemlje, šesta po veličini na svijetu (mjereno paritetom kupovne moći), smanjiti za 4,5 procenta, s tim da će ekonomisti očekivati povratak do kraja 2021. Suprotno tome, Velika Britanija i Francuska sa manjim ekonomijama po istoj mjeri, koje su nametnule seriju teških nacionalnih blokada, suočavaju se sa padovima većim od 10 procenata.

U isto vrijeme, švedska državna novinska stranica Meduza, koju finansira država, objavila je naslov upozorenja da će pandemija „dovesti do potpunog ekonomskog kolapsa“ u zemlji zbog zahtjeva da preduzeća stave osoblje na plaćeno odsustvo, dok su mnogi vlasnici imali problema da podstaknu novčani tok. Međutim, i ovo katastrofalno predviđanje se nije ostvarilo. Iako je Putin ranije ove nedjelje upozorio da bi nezaposlenost ove godine morala biti glavni fokus vlade, prema podacima državne statističke službe Rosstat, stopa nezaposlenosti u novembru bila je oko 6,1 odsto, što je loše, ali nije katastrofalno. Na primjer, ekvivalentna cifra za SAD ostala je viša, na 6,7 odsto.

Što se tiče političkih i vojnih veza, Rusija pokazuje malo znakova povlačenja u mrak. Prošle godine prekid vatre uz posredovanje Moskve donio je relativni mir krvavom ratu između Azerbejdžana i Jermenije zbog sporne provincije Nagorno-Karabah. Regija, na presjeku Evrope i Centralne Azije, tradicionalno je bila borilište za uticaj između Rusije i SAD. Ali, u ovom slučaju, Vašington nije bio nigdje u sukobu, a ruski ekspert za globalne poslove i predsjedavajući Prezidijuma Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku Fjodor Lukjanov, tvrdi da je pokazao da „Amerika više nije susjed svake države na Zemlji“.

Sposobnost Rusije da projektuje moć porasla je i tokom tog perioda, uz porast vojne potrošnje za oko 175 procenata tokom dvije decenije od 2000. godine. Ruska domaća odbrambena industrija je istovremeno postala svjetski lider u naprednom naoružanju, a njen razvoj protivvazdušnog lansera S-400 izaziva strah u SAD da se sposobnosti zemlje kreću naprijed. Toliko su zabrinuti zbog mogućnosti sistema da cilja ratne avione F-35 da je Bijela kuća uvela sankcije protiv članice NATO Turske samo zato što ga je naručila.

Iako se čini da su tvrdnje o ruskoj smrti znatno preuveličane, žanr ima ponosnu istoriju. Još 2001. američka publikacija Atlantic objavila je pronicljiv opis zemlje, tvrdeći da će njenu budućnost sada karakterisati „nezaustavljiv pad nekada velike sile u socijalnu katastrofu i stratešku nebitnost“. Međutim, najmanje još godinu dana, malo je znakova da će se ostvariti centralna premisa naslova, „Rusija je gotova“.

propastrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
3 godine prije

Kad čovjek malo šire sagleda ovi zapadni (malo) umnici su u pravu da Rusija propada, narod provaljuje u parlament, naoružane horde se sukobljavaju sa policiju ima mrtvih i t. d.

preseren3
3 godine prije

Nešto mi govori, da pare ne smrde.. Medij se okrače po vjetru…Ne propada Rusija. Rusija ima sve, da preživi, jer više od pola resursa uopšte ne iskorištva, još. Rusija nikad neče živjeti od zapada, a zapad če još živjeti od Rusije… Milijarde, koje ulažu SAD i EU u propagandu, nalaze kupce…

3 godine prije zadnji put uredio preseren3
Stara kuka
3 godine prije

Zapadni “analitičari” i “rusolozi” su gomila jeftinih i neobrazovanih pisača naručenih pamfleta koji nemaju blagog pojma o tome kakve je sve teškoće, nesreće, tragedije i iskušenja kroz svoju povijest prošla Rusija i Ruski narod pa su sve preživjeli i nisu propali.

Svim tim “ekspertima” bi bilo pametnije umjesto lamentiranja o skoroj propasti Rusije posvetiti se analizama tekuće propasti Zapada. Propasti koja se odvija pred njihovim slijepim očima.

Povijest se zaista ponavlja i cijela ova situacija jako podsjeća na propast rimskog carstva,odnosno njegovog zapadnog dijela. A ne zaboravimo da je Zapadno Rimsko carstvo propalo., ali Istočno je nakon toga živjelo još skoro tisuću godina.

Nisam neki zagriženi Rusofil, ali rusko društvo, iako ima brojnih problema danas je neusporedivo zdravije i normalnije od zapadnog i uoće nema nikakve sumnje da će ga i nadživjeti.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
čitalac
3 godine prije

Pa i Rusiji je popularno nagovještavanje raspada Amerike, što je kod njih uvije tinjalo “pod tepihom”. Sada, kada ekonomija više ne radi kao nekada to postaje i realno. Gledamo svaki dan.
Nijedna velika država nije potpuno neosjetljiva na centrifugalne sile, pa tako ni Rusija.
Glavni problem Rusije je (kao i Europe) je depopulizacija.
Ako taj problem misle riješiti samo ekonomskim mjerama – uzalud vam trud svirači!

Son of Alerik
3 godine prije

Socijalna katastrofa i strateška nebitnost – ovo podsjeća na malo dijete koje se skriva majci iza skuta i zatvara oči pa misli da ako je zatvorio oči, da je ono što ne želi vidjeti nestalo. Drugačije – riječ je o željnom razmišljanju plaćenih likova u zapadnim tvornicama percepcija kod vlastitog puka. Puk bi trebao misliti kako nije loše to što je njemu loše, nego je dobro to što je Rusiji lošije i bit će sve lošije. Daleko od istine. U stvari – sasvim suprotno od istine i stvarnosti. Rusija opstaje na realnim vrijednostima. Zapad se guši u virtualnim vrijednostima. Danas je Rusija vojno, prehrambeno, energetski div, s čvrstom kontrolom svog teritorija, svog monetarnog ustroja, igrač koji svojim potezima diktira razvoj Kine, opstanak EU, onaj koji mirno čeka raspad američkog imperija. Rusi su uspjeli nadigrati tu imperiju čak i u covid ataku. napravili su svoje cjepivo koje nije štetno, nije GMO,… Čitaj više »

Ive
3 godine prije

Ma Rusija ne da propada ona je totalno propala, nema je vise osim u tragovima, prodaje 25 miliona tone psenice da se prehrani, prodaje i milione kubnih metara plina da si Zapadna Jebropa moze grijati guzice, rasprodaja S400 i drugih igracki za velike decke, nekeko su u kovacnici skovali neke igracke od raketa koje lete samo 10 puta brze od zvuka, moraju posudjivati novac po svijetu da si kupe malo nafte, stalno su im uz Jamericku obalu nekakave igracke od podmornica jer nemaju goriva da se vrate u ruske vode, u 2020. su povecali zalihe zlata za samo nekih mizernih 66 tona jer ga nitko na zapadu nece otkupiti, stvarno jadna Rusija.
Hebi ga da sam barem ispod 50 godina otisao bih tamo da im malo pomognem da prezive.
Nece biti druge Rusiju treba raskomadati i dati Zapadnim banksterima i ganagsterima da njome upravljaju.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
Malivz
3 godine prije

Da u pravu su, Rusija je pred kolapsom. Demokratske metode upadanja u parlament, pljačke i paleži po ulicama, ubojstva, sukob s policijom isl su zabranjene u Rusiji. A napredne skupine poput LGBT zajednice, rasista, ljevičarskih anarhista isl zabranjeni su i nemaju gotovo nikakav utjecaj na društvo. Najbolje bi bilo da se Rusi predaju u ruke Amerima i već za nekoliko godina će Amerika srediti Rusiju da ju nećemo moći prepoznati….

davor
3 godine prije

Institucionalizirana slavofobija je već desetljećima dominantan faktor američke i zapadne politike, ali zadnjeg desetljeća ta politička korektnost je postepeno provaljena.

Tadija
3 godine prije

Najbolje bi bilo da po onoj staroj izrci postupe:”Nemoj ti kruha jesti dok oni propadnu”.
Ni sedamnaeste nije poklekla,niti 42. Rusija je vjecna drzava,a svi ostali u Europi su relativni i privremeni.

Jozo
3 godine prije

Naravno da propada, ali SAD je vec propao

shumadinac
3 godine prije

Fale komentari Istražuj i Subija 🙂

Duki
3 godine prije

Ma da !kako da ne !
Prije 2-3 godine je i onaj kameleon predviđao Rusiji još “20 dana do bankrota”
I šta ?Ništa !!
Đorđe možda u nekom drugom svemiru !😁😁😁

TheLugarKnin
3 godine prije

Zapadnim shotonjarama bi bilo pametnije da vire u ”svoj lonac”, malo im kip(t)i…

Papreni fazol
3 godine prije

Nece rusi propasti. Putin ce ih sve cijepiti

Matino
3 godine prije

Svi komentari super. Hvala bogu dosao sam na portal gdje su komentatori neovisni od zapadne propagande a ljudi mislu slobodno svojom glavom.

@ Urednistvu, molim vise pozitivnih clanaka o Rusiji nek nam digne moral !!!

3 godine prije zadnji put uredio Matino
Kurjaca
3 godine prije

U Rusiji je prosjecna penzija 14 000 rublja pa onda ne vjerujem da je placa12800

qints
3 godine prije

Stanje u ruralnom podrucijima nije dobro i nezadovoljstvo raste
U Rusiji je danas kao u Hrvatskoj, kao u Kini.
Bacu te u vodu pa plivaj… ako neces potoni.
Proslo je ono vrijeme kad je drzava morala voditi brigu o svakome.
Je Rusija ima problema ali ipak joj zelim sve najbolje i necu se nikad baciti na nju kamenom.

ad astra
3 godine prije

Dvojio sam oko toga da li da se javim na ovu temu ili ne. Normalno da nisam mogao odoljeti. Naslov je huškački napisan i postigao je svoj cilj. Velika većina komentara dolazi od onih koji simpatiziraju Rusiju dok onih drugih ni za lijek. A ja ću probati biti realan. Što uopće znači pojam da će država propasti. Kako to država može propasti? Ako gledamo s ekonomskog aspekta onda je to prilično rastezljiv pojam. Povijest nam govori da je bilo jako puno jako siromašnih država koje su egzistirale, a neke još uvijek egzistiraju. Dakle Rusija nije u tom krugu i definitivno neće “propasti”. No ako pojam propasti zamijenimo ekonomskim stanjem onda je to nešto drugo. Ova kriza je pogodila gotovo sve države na svijetu pa tako i Rusiju. Mnoge države se bore s padom GDP-a pa tako i Rusija. Sad se postavlja pitanje koliki tko ima pad i što mu ostaje.… Čitaj više »

Mat
3 godine prije

Znaci sad je pravi trenutak da se taj vjecni neprijatelj unisti…..pa gospodo izvolite,neznam sta Vas to sprecava.

pera lozac
3 godine prije

Idi prosipat pamet negde dalje, u martu 2019 u Rusiji je prosecna plata bila 720 dolara, u Yakutiji (u sred sibira) 1100.
U svabiji je 1700 eura ali kutija cigara je 7 eura a litra benzina 1,5e dok su u Rusiji cigare ispod eura a benzin 0,60. Nada mi se da trazim ostalo.
A sad ti nama objasni kako prezivis u Hrvatskoj sa vecim cenama a prosecna plata je manja.

B7ranko Spehar
3 godine prije

Putin je prodo skoro sve obveznice SAD-a i kupio zlato.Zlato ode na maximum, razvija poljoprivredu hrana ode u nebesa.Zauzeo Arktik otvorio plovni put sa 40-tak ledolomaca na nuklearni pogon.”Avangard “mu garantira mir najmanje 40 g.”Cirkon”i dulje . Budalama koji to ne shvačaju ne vrijedi uzalud objašnjavat.

piždro
3 godine prije

Najbolje je kad si sam u govnima – prebaci problem i bavit se Rusijom

marija jurišić
3 godine prije

nisu uspili rusiju slomit ni 1920 kada ni za zlato nisu kod intervencionista nisu mogli kupiti hranu za prehranu stanovništva a kamoli danas pusti snovi poluobrazovanih stratega internetskog propuha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI