Danskim “invalidima” u redovima ISIL-a se ne može oduzeti mirovina

Danska - terorizam
15 komentara

Nedavno smo objavili apsurdnu priču o Dankinji Joanni Palani (23), koja se kao snajperist u redovima kurdskih snaga na Bliskom istoku borila protiv terorista “Islamske države”, a sada je dansko pravosuđe traži kako bi joj sudilo zbog ubojstava počinjenih u vrijeme tih borbi. ISIL je također “odao počast” vojnim uspjesima Joanne Palani i ucijenio njenu glavu na milijun dolara. Joanna Palani je trenutno u bijegu i od danskih obavještajnih službi i islamističkih ekstremista koji je žele likvidirati.

No, Danska ne prestaje biti zemlja apsurda. Berlingske, dnevni list iz Kopenhagena, otkriva kako invalidi u Danskoj imaju pravo na stalnu financijsku potporu, ali i da su neki od njih bili dovoljno zdravi da se kao ratnici pridruže terorističkoj “Islamskoj državi”.

“Oni imaju službenu potvrdu da su previše bolesni da rade u Danskoj moraju dobivati stalnu javnu potporu. Ipak, među njima ima i onih koji se osjećaju dovoljno dobro da idu ratovati za Islamsku državu”, piše danski list, koji je u ponedjeljak otkrio Dance s utvrđenom radnom nesposobnosti, a sudjelovali su u borbama u redovima samoproglašenog “kalifata”.

Novi podaci dolaze iz Policijske obavještajne službe (PET), a izašli su u javnost zbog novog nacrta zakona kojem je, između ostalog, cilj spriječiti da ekstremisti odlaze u Siriju i da se bore protiv danskih interesa, a da sve financiraju danske vlasti.

Zbog slučaja je, navodno, ogorčen u ministar rada Troels Lund Poulsen.

“Ovo je veliki skandal i da u Danskoj isplaćujemo novac iz fonda za socijalnu skrb ljudima koji idu u Siriji, ili negdje drugdje u svijetu, i potkopavaju demokraciju za koju smo se u Danskoj borili stoljećima”, rekao je ministar Troels Lund Poulsen.

Ministar je rekao da će sada vidjeti kojom brzinom se mogu obustaviti uplate za borce u Siriji, kao i da će poraditi na konkretnim slučajevima u kojima je zbog rupa u zakonu bilo moguće varati na invalidskoj mirovini.

“Boravak u ratnoj zoni i izravno ili neizravno sudjelovanje u vojnim operacijama nije nešto što se na bilo koji način može uskladiti s dobivanjem invalidske mirovine. Oni su nagrađeni, jer se smatralo da nisu bili u stanju pronaći posao ili se aktivirati na tržištu rada”, dodao je ministar Poulsen.

Naser Khader, glasnogovornik za imigracije i integracije, kaže da su konzervativci ogorčeni novim informacijama.

“Ovo je ludost i da je javni sustav u Danskoj posredno pomaže kako bi podržao terorizam”, rekao je Khader.

Ne zna se koliko točno ljudi zloupotrebljava svoju mirovinu.

Bent Bøgsted, predsjednik Odbora za zapošljavanje iz danske Narodne stranke, izjavio je za list iz Kopenhagena, da se iznenadio kada je čio da invalidi s danskom mirovinom idu u rat.

“Oni nemaju ništa u Danskoj, sudjeluju u ratu u Siriji i čak su prevarili sustav javnih usluga”, rekao je Bent Bøgsted.

“Ako PET sumnja da je netko otišao u Siriju, mora obavijestiti lokalne vlasti, koje bi trebalo odmah obustaviti sve uplate. Invalidsku mirovinu trebaju izgubiti ovdje i sada, a ne da se jednog dana vrate po nju. Također smo im spremni zauvijek oduzeti pravo da budu u Danskoj”, rekao je Bøgsted, koji će se o svemu razgovarati s resornim ministrom.

Slučaj sirijskih boraca koji su dovoljno bolesni za invalidsku mirovinu, ali i dovoljno zdravi da ratuju u redovima terorističkog kalifata dolazi nakon što je danski list Ekstra Bladet u prosincu otkrio da desetine njihovih sugrađana, koji se trenutno bore u redovima takozvane “Islamske države” u Siriji, i dalje primaju novčanu socijalnu pomoć od države.

Prema izvješćima lokalnih medija, najmanje 36 osoba, poznatih vlastima da se bore Siriji u redovima “Islamske države”, nastavilo je primati novčane naknade od države. Danski list Ekstra Bladet navodi podatke dobivene od Ministarstva rada Danske, koje je novinarima odobrilo pristup dokumentima. Danske vlasti i privatne tvrtke za socijalu skrb od terorista traže da im vrate primljeni iznos, a riječ je o nešto više od 90 000 eura.

Zbog svega je zastupnik socijaldemokrata Leif Lahn Jensen pozvao ministra Troelsa Lunda Poulsena da se sastanu 2. ožujka, kada će od njega tražiti više informacija.

“Ministar mora odgovoriti što je znao o tome i što namjerava učiniti. U ovom slučaju idemo do dna, jer ne smijemo biti oni koji pomažu rata i borci ne smiju imati nikakve koristi od države”, kaže Leif Lahn Jensen.

Propust je potvrdila i zamjenica ravnatelja ureda zaduženog za isplate, Carsten Bodal, koje je od strane obavještajnih službi dobila nekoliko obavijesti o korisnicima invalidske mirovine, ali tvrdi su im postojećim zakonom ruke vezane i da ne mogu učiniti ništa.

Paradoks je da, barem do danas, upit od strane Policijske obavještajne službe (PET) sam po sebi nije dovoljan da se obustave isplate.

“Postojeći zakon ne može spriječiti isplate mirovine samo zato što je PET dostavio informacije o primatelju da sudjeluje u borbama u Siriji. Pravila omogućavaju obustavu isplate, na primjer, ako je primatelj u bijegu iz pritvora ili ako je povrijedio opća pravila o invalidskim mirovinama”, rekla je Carsten Bodal u pisanom odgovoru.

Dankinju za ubijanje terorista ISIL-a čeka zatvor, a povratnike teroriste program reintegracije.

Welfare Jihad – Teroristi kalifata primaju novac od danske države

Bent BøgstedLeif Lahn JensenmirovineNaser KhaderTeroristiTroels Lund Poulsen
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
7 godine prije

Mozda osnuju udruzenje Sirijskih veterana.

Michael Collins
7 godine prije

Nama ne trebaju ISIL-ovi i Nusrini invalidi i još češći “invalidi” – mi imamo “rvacke br’n’telje” – mirovine im nisu ispod 700 eura (čast izuzecima), mnogi imaju po tisuću i više eura (Đura Glogoški i više od 3 tisuće eura), dobili su stanove, kuće od države, povoljnu kupnju auta, more drugih beneficija. jeftinije bi nas došlo da smo ’91. angažirali plaćenike, Blackwaters i sličnu bagru. Mnogi od tih “branitelja” i nisu stradali na fronti, mnogi uopće tu frontu nisu niti vidjeli (osim an vremenskoj prognozi), ali su podmitili komisije za dodjelu mirovina. Kao invalidi su, boluju od PTSP-a, ali skoro svi i dalje imaju vozačke dozvole, dozvole za nošenje oružja, a s vremena na vrijeme kad je na vlasti opcija koja im baš nije po volji imaju običaj prijetiti državnim udarom, prijetiti plinskim bocama, podizati barikade… Ponavljam, nama ne trebaju ni talibani ni ISIL-ovci, imamo mi svoju istih. Baš sam… Čitaj više »

tuf
7 godine prije

Evolucija cini svoje i sa planete ce nestati oni koji su dovoljno glupi za opstanak.

Busola
7 godine prije

Trebaju postaviti šator u centru Kopenhagena prosvjedovati , a potporu im davati hodže…

Kakav nakaradu sustav koji je u nas još gori…

kdk
7 godine prije

Nije mi se dalo čitati ovaj text do kraja ali nešto vezano za “nesnalaženje” državne administracije (danske, uglavnom)… Priča ide ovako…(po sjećanju, odokativno…) Osoba koju (in)direktno poznajem našla je svoj mir, sreću, zadovoljstvo i smisao u tome da radi, živi i bude sretna u, konkretno – Austriji! Tipičnom balkanskom snalažljivošću došla je do sredstava koja su bila dovoljna za gradnju doma (kuće) u novoj domovini. Naišao je na tipične administrativne “prepreke” u smislu dobivanja raznih dozvola itd…i napravio je kuću bez da je dobio bilo kakvu dozvolu lokalnih (državnih) vlasti. Sve bi nekako i prošlo da nije gradio dom na mjestu gdje ne bi smio – gradski park!!! Domaćini su se našli u čudu jerbo niti jedan zakon nije bio prekršen – jednostavno domaći nisu imali pojma da postoji kategorija “bespravne gradnje””…i domaći su poslije toga promijenili zakon!!! Vezano za temu – vjerojatno niti ne postoje zakonske osnove za oduzimanje… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Sramota danske države! Nadajmo se da će isprašiti ISILove invalide.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI