Dedolarizacija – Hoće li nacionalne valute i zlato zamijeniti dolar?

Petar JASAK - Dedolarizacija
193 komentara

Ovaj članak sam napisao prije 7 dana, a još jedan o zlatu, prije skoro tri godine  u kojem sam najavio dedolarizaciju. Upravo o tome danas izvještavaju mainstream mediji. Ruski predsjednik Vladimir Putin, primorat će “neprijateljske” zemlje na kupovinu plina ruskom nacionalnom valutom rubljom. Međutim, tu se priča vjerojatno neće završiti. Pokušat ću prognozirati sljedeći korak Rusije, koja će dedolarizacijom produbiti suradnu sa zemljama koje danas imaju problem sa zapadnom konkurencijom i izvozom svojih roba i usluga. Rusija će pokušati od svoje nacionalne valute učiniti stabilno rezervno sredstvo, a koje će zamijeniti dolar i euro. Finalna faza će biti trgovina svim nacionalnim valutama, koje će pokrivati fizičko zlato kao frakcionalni minimum. Ne bih se začudio, da takozvane “neprijateljske” zemlje, preko noći postanu najveći trgovinski ruski partneri.

O čemu se radi?

Ovim potezom Rusija pokušava zaustaviti pad rublje, što će joj vjerojatno i uspjeti, jer ima pozitivnu uvozno-izvoznu bilancu. Mnoge zemlje će biti primorane na tržištu kupovati rublje, a druge koje posjeduju zlatne rezerve bit će omogućena trgovina nacionalnim valutama. Doista se radi o monetarnoj revoluciji, još neviđenoj u povijesti.

Što se  dogodilo prije odluke?

Američke rejting agencije spustile su ocjenu ruskog duga na najnižu razinu C i najavljuju skori ruski bankrot. Mainstream mediji pišu o nemogućnosti plaćanja ruskog duga koji uskoro stiže na naplatu. Međutim prešućuju bitnu stvar: Rusija traži i spremna je platiti svoj dug u rubljama, što u monetarnoj znanosti predstavlja “atomsku bombu”. Dedolarizacija svjetskog gospodarstva je pokrenuta.

Sukob između Rusije i Ukrajine poguban je za oba naroda. Svi su na gubitku, bez izuzetka. Zašto, i je li trebalo do njega doći, danas nitko nema objektivan odgovor. Neupitno podupirati samo jednu stranu doista nije poželjno, ali za analizu gospodarskih kretanja nikada nije bilo bolje vrijeme.

Odlučio sam se vratiti par godina unazad i analizirati neke od svojih tekstova glede monetarne politike i njenog utjecaja na svjetsko gospodarstvo. Tada sam iznio teoriju o zlatu kao jamstvenom sredstvu koja danas postaje stvarnost. Znao sam što će se dogoditi, ali ne i kada. Danas svjedočimo civilizacijskoj promjeni – dedolarizaciji društva i zlatu koje postaje međunarodno jamstveno sredstvo.

Bankrot Rusije?

Rusija je prema zapadnim agencijama, na rubu bankrota, ali je ipak vrlo dobro pripremljena za rat i sankcije. Tek sada otkrivamo zašto je Rusija zadnjih 20 godina ubrzano kupovala zlato, stvarala svoj interni Internet, postala najveći izvoznik žitarica, te investirala preko 20 milijardi dolara u prehrambenu autonomiju.

Europski narodi, opčinjeni gospodarskim dogmama, nametnutim iz Londona i Washingtona, a koje već desetljećima propagiraju domaći ekonomisti s diplomama London School of Economics, platit će nezamislivu cijenu. Neoliberalna teorija po kojoj nacionalne granice u gospodarstvu ne postoje, nisu poželjne i po kojoj država ne smije imati utjecaja na gospodarstvo, danas pokazuje pravo lice. Želite li znati i naučiti o kakvom svijetu pišem, pročitajte davno objavljeni članak na našem portalu Geopolitika za totalne početnike.

Proglašenje bankrota ili novo monetarno doba?

Iako Rusija posjeduje najveće devizne i zlatne rezerve, spremna je reći: “Nećemo vratiti cijeli ili dio svog duga”. Doista, za nešto više od 15 dana Rusija mora otplatiti zajam izdan na londonskom tržištu u iznosu od dvije milijarde dolara. Međutim, ruska država je nedavno dala do znanja da dug namjerava vratiti u rubljama. Budući da rublja koja pokriva novostvorenu vrijednost na ruskom tržištu, kao što bi kuna trebala pokrivati novonastalu vrijednost na hrvatskom, očito se ne sviđa investitorima. Kao logična posljedica ovih prijetnji, kamate na ruski dug su porasle. Tako je jednogodišnja kamatna stopa na ruske državne obveznice povećala se s 8 posto početkom siječnja 2021. na skoro 25 posto početkom ožujka, pišu zapadni ekonomski stručnjaci.

Ocjena ruskog duga s ocjenom C, posljednji je korak prije neispunjenja obveza ili čak bankrota. Doduše, ovim diskreditiranim agencijama se ne može vjerovati, jer su u prošlosti razna poduzeća u bankrotu ocjenjivale s najvišim ocjenom AAA. No, kao i obično, uspjeli su doliti ulje na vatru i povećati rizik od neplaćanja Rusije. Ali nemojte se zabuniti, konačna odluka će biti ipak na Rusiji.

Mora se reći da Rusija nije provi put u problemu kada je riječ o državnom neizvršenju obaveza. Njeno prvo neplaćanje zapravo datira iz 1918. godine i zasigurno će ostati jedno od najvećih državnih kriza u suvremenoj povijesti, posebice na štetu francuskih štediša. Tako će ruska država krajem 19. i do početka 20. stoljeća sve više moliti ​​Francusku da financira njen dug, nudeći nekoliko državnih obveznica isključivo Francuzima. Unatoč sve većem riziku od insolventnosti, Rusija će tada prikupiti gotovo trećinu francuske ušteđevine za financiranje svog duga. Mora se reći da su reklamne kampanje banaka i francuskih medija tog vremena bile više nego ohrabrujuće: “Kreditiranje Rusije je kreditiranje Francuske”, pisalo je gotovo posvuda. Kasnije će se otkriti da su ruski čelnici plaćali sulude provizije bankama i određenim novinama kako bi promovirali ono što je predstavljeno kao 100% zajamčeni zajam, možemo pročitati u francuskim medijima.

Skoro stoljeće kasnije, točnije sredinom 1998. godine, ruski javni dug premašuje 130% BDP-a, cijene roba su najniže i Rusija ne može otplatiti svoje dugove. Rusija je bankrotirala i uzrokovala mini međunarodnu financijsku krizu. Hoćemo li danas svjedočiti sličnoj situaciji? Zasigurno hoćemo, ali ceh ovaj put vjerojatno neće platiti Rusija.

Javni dug Rusije je vrlo nizak i iznosi samo 18% BDP-a 2021. što je nezamislivo za jednu zapadnu zemlju čiji dug premašuje 100% BDP-a. Rusija je na četvrtom mjestu glede svojih deviznih rezervi koje iznose gotovo 650 milijardi dolara. Rusija posjeduje i 2300 tona zlata koje vrijedi gotovo 140 milijardi dolara. Dodamo li tome da ruski državi fond ima imovinu od 200 milijardi dolara, stvar postaje puno jasnija. Aktualnu krizu će najvjerojatnije platiti ruski vjerovnici, a ne Rusija.

Zlato – Sredstvo za dedolarizaciju svjetskog gospodarstva

Ponovit ću jednu svoju izjavu, za koju su mnogi tražili objašnjenje: “Novac i investicije ne stvaraju rad i radna mjesta, nego rad i nova radna mjesta stvaraju novac i investicije.” Upravo se to događa.

Nizak javni dug, akumulacija deviznih i zlatnih rezervi jasno govori o lokaciji gdje se stvara dodatna vrijednost. U našem slučaju Rusiji. Akumulacija i smanjenje duga je sveti gral Međunarodnog monetarnog fonda, a teorijski i praktično nedostižan cilj za sve zemlje zbog načina kreiranja novca i vječite monetarne depresije. Rusiji je to uspjelo jer izvozi, a novostvorenu vrijednost pokrila je dolarima.

Rusije je toga svjesna i na tome radi već 20 godina. Očigledno se pripremila za potpunu dedolarizaciju koja će se temeljiti na realnoj novostvorenoj vrijednosti ruskog tržišta nudeći jeftinu energiju, žitarice i rijetke rude.

Novostvorena vrijednost je obična transformirana energija, koju Rusija posjeduje u velikim količinama u primarnom obliku: nafti, plinu i nuklearnim reaktorima.

Iz ovog razloga, plaćanje rubljama je sasvim normalni slijed ruske monetarne politike. Svaka rublja u rukama vjerovnika, koristit će se za kupovinu ruskog plina, nafte i drugih proizvoda, na što Rusije ozbiljno računa.

Znam, mnogi će pitati kako vjerovati Rusima, rublji i bankrotiranoj Rusiji pod sankcijama. Odgovor je jednostavan i opisan u članku Jesmo li prevareni i istina o zlatu.

Velike zemlje ne kupuju zlato da od njega prave platežno sredstvo, nego ga planiraju koristiti za jamstvo u međunarodnoj trgovini.

Sjedinjene američke države brane korištenje dolara uvodeći sankcije. Sankcionirane zemlje moraju živjeti i trgovati. Zlato ne mogu koristiti za trgovinu, ali zato mogu svojim fizičkim zlatom dati jamstvo da će drugoj zemlji isplatiti eventualni dug potreban za kupovinu usluga i roba.

Primjer: Iran želi od Rusije (ruske tvrtke) kupiti putnički zrakoplov koristeći svoj nacionalni novac u protuvrijednosti od 50 milijuna eura. Jamči da u slučaju inflacije domaće valute ili više sile, Rusija neće izgubiti ništa, jer će cijena biti vezana za zlato ili nešto drugo. Plaćanje želi izvršiti u 60 mjesečnih rata u domaćoj valuti ili rubljama, ako ih ima.
Da bi ruska tvrtka bila sigurna u naplatu, ona od Irana traži jamstvo u fizičkom zlatu, tako što će Iran deponirati (blokirati) 1250 kg zlata. U slučaju da Iran ne mogne vratiti kredit, ruska tvrtka će preuzeti zlato i tako naplatiti dug Irana.

Tijekom plaćanja, Iran može kontinuirano oslobađati količinu zlata koja više nije potrebna za jamstvo i iskoristiti ga za druge poslove. Nakon 30 mjeseci, Iran će isplatiti 50% duga i osloboditi 625 kg zlata za novi financijsku transakciju – kupovinu.

Ako ste dobro pratili, fizičko zlato omogućava sigurnu trgovinu bez korištenja dolara. Pričamo o klasičnoj dedolarizaciji gospodarstva.

Dedolarizacija novog svijeta

Kako vidimo Rusija i druge zemlje će zasigurno koristiti svoje zlatne rezerve kao jamstvo u međunarodnoj trgovini. Sve nacionalne valute će postati sredstvo međunarodnog plaćanja. Europske zemlje koje nisu prihvatile euro, imat će punu slobodu i neograničena sredstva temeljena na domaćem gospodarstvu i novostvorenoj vrijednost, a ne kreditima stranih vjerovnika.

Nedavno uvedene zabrane korištenja dolara u trgovini s ruskim i iranskim poduzećima, vratit će se kao bumerang Sjedinjenim državama. Nacionalne valute samosvjesnih država zamijenit će dolar i euro u međunarodnoj trgovini roba i usluga.

To je novi svijet koji nastaje pred našim očima. Učimo na tuđim greškama i pripremimo se najbolje što znamo za novi multipolarni svijet u kojem će zlato biti jamstvo, a nacionalne valute sredstvo za međunarodno plaćanje.


Povezani članci:

JESMO LI PREVARENI – Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu

Geopolitika za totalne početnike

 

 

 

DedolarizacijaDolarMonetarna znanostPetar JASAKrublja
Pretplatiti se
Obavijesti o
193 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Colibri
2 godine prije

Ide se ka “de-kesizaciji”, “de-papirizaciji” svih valuta i stvaranju jedne svjetske digitalne valute (univerzalni osnovni dohodak-uod). Zato se i pravi kaos koji treba da izazove potpuni socijalni, gospodarski, finansijski slom u cilju njegovog preobrazenja i uopce preobrazenja drustva i sustava, pri cemu ce samo “zigosani” robovi imati pristup “novcu” (fikciji zvanoj uod).

2 godine prije

Mislim da neče. Dolar je bolest koje se ne možeš riješiti, dok če taj imperij zla obstojati.
Naime, kroz dolar imperij širi inflaciju na čitav svjet. I za to je spreman započeti svjetski rat.
Na njemu stoji čitavo blagostanje amerikanaca.Dnevno štampaju več više milijardi.
Nekad sam mogao pratiti koliko, sad su tu informaciju sakrili.
A ostali? Kina, Indija, Rusija Brazil…. Koliko če htjeti… Dolar je svima kamen oko vrata u njihovom razvoju. Poluga za isiljavanje, sankcije.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Potpuno je nebitno oce li nesto zamjeniti dolar ili ne.
Okovi su okovi bez obzira bili od gvozda ili zlata…

2 godine prije

I još nešto. Rusija nije i ne može biti u bankrotu. Rusija pare ima, a to, da ne može raspolagati sa njima, tehničko je pitanje. Ako traže neke zemlje naplatu nekog duga, neka se okrenu na one institucije, koje pare blokiraju. Sve je ovo beskorisna retorika!
Rusija je prije mjesec dana, DNEVNO imala prihod 700 milijuna$ samo od energenata!!!
Nafta, plin, ugalj. To još uvijek prodava, smanjenje potražnje kompenzira se višim cijenama.
Zato, ima tu šta da se kaže… Kad nešto čitam po novinarskim člancima, uvijek me zaboli glava!

Ja to onako
2 godine prije

Naravno da hoce i to uskoro,kome treba bezvredni papir koji se neprestano stampa bez pokrica.

Bob Rock
2 godine prije

Kad dolar padne kao globalna rezervna valuta(sredstvo plaćanja) pada i američka ekonomija. Gube status supersile i postaju sjevernoamerička kasaba

Lucija, prva
2 godine prije

Mislim da trenutno sve više zanima hoće li imati dovoljno bilo koje valute za kupnju osnovnog.

Webtribune daje pregled njemačkog tiska…a gdje bi Nijemci malo…pregovarali s Putinom.
I to, navode, naravno, nema veze sa sankcijama…

Ivan Škalic
2 godine prije

Mišljenja sam da je najbolja valuta obična domaća proizvodnja..svega i svašta.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Ali Hrvatska ima nešto vrijedno je od zlata, a to je fizičkim radom oslobođen znoj von Anemičnog, litra tog znoja vrijedi kao 10 kg zlata.

hugo
2 godine prije

Jeste li primijetili , po medijima, kako se zapadni kapitalisti raduju zapljeni imovine ruskim kapitalistima?

2 godine prije

JELI S.KOREJA PROPALA????
A zemlja je, oja je 70 godina u izolaciji. Nema industriju, ne može koristiti prirodna bogastva, jer nema tehnologiju. Ne može kompenzirati loše ljetine, jer joj plijene čitave brodove….
Jesu li stretni, jer nemaju mobitele Apple, Starlink, McDonalds?
Pitajte se, šta je propast…

hugo
2 godine prije

Jeff Bezos – vecinski vlasnik Amazon – ima tako veliku jahtu da nije mogla uci u Amsterdam pa su morali razmontirati most da bi usla.
Jahta od Elon Muska, Jeff Bezosa i njihovo bogastvo je “civilizirano” a bogastvo ruskih kapitalista bi trebala progoniti samo ona vlada ako su napravili krivicno djelo u doticnoj zemlji.

Ako bi Rusija sljedila logiku zapada
ona bi mogla po svom zakonu zapljeniti imovinu kapitalista recimo u Meksiku, bilo gdje u svijetu.
Ali ovo vise nije zakon ovo je zapadni kriminal.

Sardelino
2 godine prije

Povećava se cijena goriva. Drastično. Ni nebo joj nije granica. Ma u stvari cijena goriva odlazi u nebesa.
Čujem već neke, koji su do jučer vikali „slava Ukrajini“ kako se ljute na Putina, zašto toliko kilavi i već jednom ne završi sa Ukrajinom. Ne mogu izdržati sankcije Rusiji. I ne znaju kako će.
A ja ne mogu odoliti a da im ne kažem da pričekuju još zeru jer:
Što je čovjek bez brkova a Ukrajina bez Crnog mora.
 

Mark
2 godine prije

dedolarizacija je onda uzroki početka eventualne međusobne “nuklearizacije” sila .-)

nepoželjni
2 godine prije

Dedolarizacija, je proces i ovisi o volji svake svjetske (suverene) države želi li prijeći na druga sredstva razmjene. Istina je da Amerika zadnjih desetljeća ignorira pravilo da zlato i nova neto stvorena vrijednost budu osnova za nova štampanja dolara, a kako kontrolu nad tom rabotom vrše njihovi najbliži partneri kontrole više nema… i došlo je do štampanja bez kontrole i pokrića, plus virtualne valute koje su van svih kontrola (razmjena mimo etabliranih financijskih institucija) a već se mnogo koriste u razmjeni jer sve veći broj subjekata prihvaća ovo sredstvo razmjene i ima povjerenje u njega. Mene, kao laika, zanima kako će i kada doći do kolapsa dolara ako se cijena ukupnog zlata na tržištu i dalje računa u dolarima pa tek onda u vlastitoj valuti. po tečaju koji određuju štampači dolara? Rusija je suverena zemlja i svoj novac štampa prema ustaljenim principima pokrića vrijednosti i potpuno je legitiman njihov zahtjev… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Toni
2 godine prije

S obzirom na masovno štampanje dolara i eura nije isključeno da se uskoro pretvore u bezvrijedan papir.

c-4
2 godine prije

Rusija bi dobila ove sankcije samo zato jer postoji.

cool
2 godine prije

Logika sama po sebi.

Max
2 godine prije

Da to je to.

2 godine prije

Samo da vas obavjestim, ovako potiho, bez pompa.
Sad, kad je dostigao dizel 2,5 eura, slomila se cenzura u EU….
Vratio se Sputnik… Tako da znate, zna Putin koliko nešto košta u fašizmu.
Kad se počne stiskati guz…

bled
2 godine prije

Moram priznati da mi stvarno nedostaje ISTRAZUJ on je to sve znao jednostavno, jezikom malog covjeka opisati, tko kontrolira novac i ono ostalo o Rotshildu i cionistima.

Jadranka S.
2 godine prije

Politicku slobodu vam mogu oduzeti u bilo kojem trenutku, ekonomska moze nestati poput rose na ranom jutarnjem suncu. Takve slobode nisu u vasim rukama A ono sto nije u vasim rukama ne moze se nazvati istinskom slobodom. Istinska sloboda je uvijek duhovna. Ona je povezana sa vasim unutarnjim bicem koje se ne moze vezati lancima ni lisicinama niti se moze strpati u zatvor. Da, zbog toga pati vase tijelo, ali vam je dusa istinski slobodna. Ne morate je traziti i ne morate se za nju boriti. Vec je tu, u ovom trenutku. Okrenete li se prema nutrini, nestat ce svi lanci, svi zatvori, svaka vrsta ropstva – a ima ih mnogo. SLOBODA je samo jedna, ropstava ima mnogo – jednako kao sto je i ISTINA samo jedna, a lazi ima mnogo. SLOBODA je ovdije i sada – nije ni jucer ni sutra, vec u ovom trenutku. Covijek koji to shvaca,… Čitaj više »

Yugo 45
2 godine prije

Alene šta reći 😄

Mare
2 godine prije

Dedolarizacija bi spasila i Njmeačku da se otrgne iz bratskog (američkog) zagrljaja.

Ali što je s onim da su rezerve zlata skoro svih europskih država pohranjene u Engleskoj i Americi. Ima li neko neke informacije o tome. I zašto je to tako? Posljedica drugog svjetskog rata?

Mat
2 godine prije

Rusija je samo dan prije za 24 sata prodala plina za $ 136.500.000 …nije mi bas jasno o kakvom bankrotu je rijec?

1984
2 godine prije

PROBUDITE SE!!! OVO JE SVE PREDSTAVA!! ZAVIRITE IZA ZASTORA…..

tihobl
2 godine prije

Sta kazu EU komesari: uvescemo Rusiji nove bumerang sankcije.

łedeno doba
2 godine prije

jedno najmanje 7-8 godina, čitam po raznim nezavisnim portalima, našima u regiji, američkim, njemačkim..itd-da je započela navodna dedolarizacija, ma da se svi, i Rusija, i kina, i Indija.. itd. bore protiv opakog dolara i da će srušiti njegovu vladavinu i SAD…

i ovo sve spada u bajke geopolitike…
jer, dok se oni naoko hrabro bore protiv dolara, istovremeno svi sprovode plademiju i cjepljenje..

lihvarskoj kabali je u principu svjedeno, koja je valuta u kojoj državi–jer oni štampaju sve valute, jer su sve centralne banke njihove i svi igraju, kako oni sviraju…
isto kao što je geopolitika na polju politike, navodni sukobi između velikih sila; SAD-a, Kine, Rusije, EU-a, Indije… samo trumanov šou–tako je i ta geopolitika na poljju ekonomije,-isti takav šou…

BROJ JEDAN
2 godine prije

Čuo, da žena od plan COVIDA uložila da se razvede.
ps: navela impo.tenciju.

Muranjković
2 godine prije

Da ti nema Rusije grijao bi se na drva i vozio bicikl.

antiwax4putin
2 godine prije

Prevod:
“JEREVAN, 14. ožujka – Sputnjik. Države članice Euroazijske ekonomske unije (EAEU) i Kina će razviti projekt neovisnog međunarodnog monetarnog i financijskog sustava. O tome su se složili sudionici ekonomskog dijaloga „Nova faza monetarne, financijske i ekonomske suradnje između EAEU-a i NRK-a. Globalne transformacije: izazovi i rješenja”, koji je održan 11. ožujka putem videokonferencije. Predviđeno je da se sustav temelji na novoj međunarodnoj valuti, koja će se računati kao indeks nacionalnih valuta zemalja sudionica i cijena roba. Prvi nacrt bit će dostavljen na raspravu do kraja ožujka. Kako je naglasio Sergej Glazjev, ministar za integraciju i makroekonomiju EEZ-a, Kina je prva u svijetu prešla u fazu oporavka nacionalnog gospodarstva.

Capone
2 godine prije

Trebalo je malo uložiti u tehnologiju,rusi godinama ulagali u eksploataciju prirodnih bogatstava preko svojih tajkuna,a oni novac trošili na kupoviniu fudbalskih klubova i jahti…nemože se tako u Evropu,a ni u NATO…

5454876g876gvbvbvb44
2 godine prije

e oćete kurac drugovi! sve prodati …parcelica sa kampicom i trampa sa seljakom! režije 0! otpor!

tihobl
2 godine prije

A od koga prezaduzena Evropa uzima zajmove?

tihobl
2 godine prije

Mislis na hrvatske rezerve?

Ingerman
2 godine prije

Pisac uopce ne razumije neke procese i zakonitosti tržišta. Jedan primjer. Kad bi kompaniju npr. Nike pitali što bi zadržala pravo na ime i logo ili svo rusko zlato i svoje materijalno vlasnistvo kao pogone,logistiku itd. oni bi zadržali pravo na ime . Glupo jest ali je tako

Sardelino
2 godine prije

Relevantne odgovore zašto je do rata do kojeg nije trebalo doći ipak došlo, dali su i dobro ih opisali činjenicama, D.L i S.K.
Ovaj rat samo je produžetak 2 sv. rata. Kako smo učili u školi, zapadni ruski saveznici su neposredno nakon poraza Njemačke imali već logistički dobro pospremljenu namjeru za napad na Rusiju.
Veliki zagovornik te agresije bio je Pavelić koji je i pobjegao prema zapadu sa željom da svoje legije stavi na dispoziciju u ostvarenju tog cilja. I naravno spasi sebe lično i personalno

No, na sreću do tog produženja rata nije došlo jer su usijane glave shvatile
da u tom trenutku Rusija nije bila baš lagan zalogaj.
Ma i danas im Rusija nije lak zalogaj bez obzira što su ju sa svih strana okružili vojnim bazama (80 posto svih NATO i američkih baza okrenuto je prema Rusiji koje im godinama dišu za ovratnik).

Kinez
2 godine prije

Kuna će ih sve potaracati

Mane
2 godine prije

Ovo sto se desava u Ukrajini je vrlo jednostavno. Kraj petrodolarskog sistema.,hiperprodukcije roba i usluga, potrosackog drustva… Pravi belaj ce nastati kad prestane kreditiranje država,stampan je novca sto znaci kraj zivota drzava iz deficita. Masovni otkazi za sve koji rade na izmisljenim poslovima, đkao i na birokratskim poslovima koji su nepotrebni. Svet vise ne zeli da opipljivu robu, energent prodaje zapadu za papirice koje oni ukucavaju u kompjuter. Kinez ulozi rad, sopstvenu energiju, napravi patiku koju evropljani plati 10 eura pa je odnese u evropu i proda za 150bogati se i jos objasnjava da je to tako sto su pametni, dobro organizovani, demokrate… Toliko su se osilili da odlaze u te iste izrabljivane zemlje po citavom svetu i govore im kako trebaju da zive, sta da misle, sta smeju da pricaju, a sta ne… Rusija se spremala i po cenu sopstvenog uništenja ustala protiv poretka koji vlada poslednjih 80 god.… Čitaj više »

Dokurčilomi
2 godine prije

Tako je. I rublje se mogu štampati.

Alfa
2 godine prije

Dolar se stapa i uskoro postaje bezvrijedan.

Kobac
2 godine prije

Tipkajte u bitchute . com za člana”Loch Agape” za datum 14.03.2022 i tu pogledati video pod nazivom

UKRAINE 8 – CNN, (AKA THE MINISTRY OF TRUTH) RELEASE THEIR LATEST FOOTAGE FROM THE ‘WAR’ IN UKRAINE

  • CNN u eksluzivnim vijestima o “Ukrajini” kao izveštaj na licu mesta sa”ratišta” pusta odlomke iz filma “Ratovi zvijezda” iz 1978 e godine.
Legendarni Grk
2 godine prije

Stari zanimljiv tekst kako su 2006. pomogli Miloševiću da lažira svoju smrt:

webtribune .rs/teorija-zavere-slobodan-milosevic-je-ziv-i-nalazi-se-u-rusiji/

Previše je sumnjivih detalja, od “slučajno” isključenih kamera na dalje.
Danas mnogi njegovi više nisu živi, ali onda su svi iznenada otišli za Rusiju.

rade
2 godine prije

Rusija ovaj put,ustvari ove nove sankcije mora izdrzati sto je moguce duze.Rat u ukrajini ce se zavrsiti,ali ce sankcije zapada ostati na snazi.Rusi bi polako morali uvesti kontrasankcije,ako ih naravno mogu izdrzati.

2 godine prije

rade i ostali.
Rusija može “izdržati” sankcije neograničeno dugo. Rusija ima sve!
Što je bila uvijek bolest Rusije, lagodan život. Na prodavanju resursa.
Sad ju je zapad naterao, da počnu raditi na vlastitoj proizvodnji.
Pitanje je, koliko može izdržati zapad!, Koji je baš sada stavio sve na kocku, zgazio sve, što ga je nekad pravilo”slobodnom demokratijom”, jer je crko! Nema više od čega da živi!
U sledečim danima zapisat ču nešto više o ovoj fikciji, kad bude članak nov, čitan…

Detektor
2 godine prije

Izgleda da je nastupila “sezona kiselih krastavaca” kad u medijma, a i ovdje nema novih vijesti i članaka a i broj pogleda vidim poprilično opada. No ipak ima jedna vijest koja uopće nije u vezi sa ovim člankom, nego je domaće proizvodnje i radi se naravno o koroni odnosno “epidemiološkim mjerama” konkretno brnjicama ili kako ih mediji duhovito nazivaju “zaštitnim maskama”. Poslije dužeg vremena, nakon što je neko vrijeme dozvolio da ga njegove pomoćnice Bubaš i Pavić-Šimetin potisnu s trona ispod svog kamena je izgmizao i najneinteligentniji član tzv. “stožera” i ponovo vratio titulu najvećeg gloopana među Hrvatima te po svojem običaju počeo blebetati notorne chretenarije. Naime, obavijestio nas je kako “zaštitne maske” i dalje ostaju. Dakle kmetovi, nema skidanja brnjica. Ali, kako to kažu u TV prodajama ni to nije sve. Naime drug papak nam je objasnio da nas maske neće ubuduće štititi samo od ovog korona virusa nego… Čitaj više »

Detektor
2 godine prije

Kako nema novih upisa, a pogotovo onih o koroni napisao sam ovdje off topic upis o najnovijim izljevima glooposti stožeraške perjanice Krunoslava Capaka čisto da čitaoci budu obaviješteni.

Ali, iako nema u tom upisu ništa “kontroverzno” nego sam samo prenio njegove izjave, nekoj hipersenzibilnoj mimozici u uredništvu je to povrijedilo nježnje osječajčiće pa je taj upis ekspresno obrisan.

Uređivačka politika, a posebno moderacija ovog medija zaista postaje sve čudnija i nelogičnija i svaki slijedeći korak koji poduzimate izgleda kao da ima samo jednu svrhu, a to je otjerati što više čitalaca i komentatora odavdje, što va već uvelike polazi za rukom.

rade
2 godine prije

Upravo sam bio u nekoliko prodavnica,nema ulja,nema brasna…Zivim u jednoj EU zemlji.

Pero
2 godine prije

Plin če se plačat u rubljima to je jače oružje od atomske bombe.Da bi došao do rubalja moraš prodat Rusima neku robu ,znači stvarna vrijednost a ne da ti zapad plača eurima a pogotovo dolarima koje oni naštampaju koliko hoče.

Max
2 godine prije

Rusi su spremni ali nama će biti teško.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI