Dobavljač iPhonea, pogođen nemirom, Wistron otpustio svog potpredsjednika u Indiji; priznaje se da je nasilje uzrokovano pogreškama u plaćanju radnika

Apple
7 komentara

Interna istraga državne vladine agencije otkrila je da se indijska tvornica dobavljača Applea Wistron u Karnataki ne može nositi s brzim povećanjem radne snage te da je prekršila nekoliko zakona. Tisuće ugovornih radnika u tvornici izrazile su bijes zbog neisplate plaća uništavanjem imovine vrijedne više milijuna dolara 12. prosinca.

Tajvanska tvrtka Wistron smijenila je Vincenta Leeja, potpredsjednika (inovacijske poslovne skupine) Wistron Infocomm Manufacturing India, nakon što je tvrtka pronašla nekoliko propusta u pogonu u Karnataka, koji su prošlog tjedna doveli do masovnog nasilja. Wistron je kasnije priznao da neki djelatnici nisu plaćeni ispravno ili na vrijeme. “Duboko žalimo zbog ovoga i ispričavamo se svim našim djelatnicima”, rečeno je.

Tvrtka je izjavila da neke procese, koje je uspostavila za “upravljanje agencijama za rad i plaćanja treba ojačati i nadograditi” jer je interno izvješće Odjela tvornica Karnataka utvrdilo više nego dvostruki skok radne snage u kratkom rasponu u ovoj tvornici.

“Iako je u tvornici zaposleno 10.500 radnika i djelatnika, Odjel za ljudske resurse nije na odgovarajući način opskrbljen osobljem koje dobro poznaje radno pravo,” navodi se u izvješću o inspekciji provedenoj 13. prosinca.

“Uklanjamo potpredsjednika koji nadgleda naše poslovanje u Indiji. Također poboljšavamo naše procese i restrukturiramo naše timove kako bismo osigurali da se ti problemi više ne ponove. Naš glavni prioritet je trenutno osiguranje naknada svim djelatnicima”, izjavio je Wistron u subotu.

Tvrtka je također uspostavila program pomoći zaposlenicima za radnike u pogonu. “Također smo uspostavili 24-satnu telefonsku liniju za prigovore u Kannadi, Teluguu, na tamilskom, hindu i engleskom jeziku, kako bismo osigurali da svi djelatnici anonimno izraze bilo kakve nedoumice”, dodaje se.

Odjel za tvornice Karnataka u svom izvješću, dostavljenom državnoj vladi, također je tvrdio da tajvanska tvrtka potplaćuje ugovorne djelatnike te da tjera žensko osoblje na prekovremen rad bez pravnog odobrenja.

Nakon nasilja, policija Karnatake uhitila je stotine ugovornih djelatnika. U međuvremenu, proizvodna jedinica tvrtke u Narasapuri, udaljenom oko 60 km od Bengalurua, od izbijanja nereda zbog neisplata plaća i dalje je zatvorena.

AppleWistron
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Sad kad su saznali da ljudi koji skapavaju od posla dok izrađuju njihove “fancy”IPhone ne dobijajau redovno čak ni one bijedne plaćice koje im daju sigurno će svi američki i europski političari, biznismeni, hipsteri, aktivisti, “IT stručnjaci” iz silicijske doline, holvudski “selebritiji” i svi ostali “osvješteni” Bidenovi birači početi masovno bojkotirati Apple i odreći se svog statusnog simbola u znak prosvjeda zbog tih nepravdi. Protiv rasizma i u ime ljudskih i radničkih prava te indijske sirotinje.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
čitalac
3 godine prije

Toliko o prenosu proizvodnje iz Kine u Indiju…

Annabella
3 godine prije

A kao do sad to nitko nije znao.
A on je, jadničak mali, zbog nepoznavanja indijskog prava mislio da se tamo ljude ne mora plaćati i eto pogriješio je iz neznanja, ne bi inače nikada!!!!!!🤣🤣🤣

Mik
3 godine prije

Tu temu je obradio neovisni Apple strucnjak iz NY, Louis Rossmann.
Placa radnika (citaj roba) 500 rupija/ 6.79 dolara, inzinjer (malo bogatiji rob) je placen 163 dolara. Naravno, full time job i ovo su mjesecni iznosi.
Apple se navodno pravi grbav i niti rjecju nije spomenuo place radnika, samo nerede i posljedicne gubitke firme.
Kako ono bješe: The Great Reset?

3 godine prije zadnji put uredio Mik
Max
3 godine prije

Izrabljivanje i prijevara.

Bosanac
3 godine prije

90% (vjerovartno i vise) stvari koje danas kupujete su nastale na nehuman nacin…tako da smo svi ucesnici tog jednog velikog rituala (nehumanog) ….hranimo zvijer koja hoce da nas pojede.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI