Dobrodošli u šok i zastrašujuću geopolitiku

Pepe Escobar
31 komentar

Trebalo je proći 18 godina nakon šoka i strahopoštovanja Iraka da bi hegemon bio nemilosrdno šokiran i prestrašen gotovo istodobnim rusko-kineskim diplomatskim dvobojem.

Ne može se precijeniti da je ovo stvarna promjena igre; Geopolitika 21. stoljeća nikada neće biti ista. Ipak je bio hegemon taj koji je prvi prešao diplomatski Rubikon. Manipulatori holograma Joe “Učinit ću sve što želite, Nance”, šapnuo je Biden u svoju slušalicu nazivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina bezdušnim “ubojicom” usred intervjua. Ni u jeku hladnog rata velesile nisu pribjegavale napadima ad hominem. Rezultat takve zapanjujuće gluposti bio je pukovnirati gotovo cijelo rusko stanovništvo iza Putina – jer je to viđeno kao napad na rusku državu.

Tada je uslijedio Putinov odgovor, hladan, smiren, pribran – i prilično diplomatski – kojeg treba pažljivo razmotriti. Te su oštrine bodeža vjerojatno najrazornijih pet minuta u povijesti međunarodnih odnosa nakon istine.

U “Pour le Léviathan, il fait si froid en Alaska” predvidjeli smo što bi se moglo dogoditi na summitu 2 + 2 između SAD-a i Kine u sumornom hotelu u Anchorageu, sa zdjelicama instant rezanaca, i to jeftina. Kineski tisućljetni diplomatski protokol utvrđuje da razgovori započinju oko zajedničkog stava – koji se tada smatra važnijim od neslaganja između pregovaračkih strana. To je srž koncepta “ne gubljenja lica”. Tek tada stranke raspravljaju o svojim razlikama.

Ipak, bilo je potpuno predvidljivo da će gomila netaktičnih i neupućenih Amerikanaca amatera prekršiti ta osnovna diplomatska pravila kako bi publici pokazala svoju “snagu”, destilirajući poslovičnu litaniju na Tajvan, Hong Kong, Južnokinesko more, “genocid” Ujgura. Ajme meni. U State Departmentu nije bilo niti jedne osobe koja je minimalno poznavala istočnu Aziju i upozorila amatere da se strahoviti šef Odbora za vanjske poslove Centar CPC-a, Yang Jiechi, ne može nekažnjeno napasti.

Vidno iznenađen, ali kontrolirajući njegovo ogorčenje, Yang Jiechi je uzvratio. I retorički udarci čuli su se širom globalnog juga. Trebali su uključiti osnovnu lekciju iz bontona: “Ako se želite pravilno nositi s nama, pokažimo uzajamno poštovanje i učinite to ispravno”. No, izašla je oštra i sažeta dijagnoza koja miješa povijest i politiku: “Sjedinjene Države nisu kvalificirane za razgovor s Kinom na snishodljiv način. Kineski narod to neće prihvatiti. Odnosi s Kinom moraju se temeljiti na uzajamnom poštovanju, a povijest će pokazati da će oni koji žele zadaviti Kinu na kraju patiti. ”

I sve je to u stvarnom vremenu preveo mladi, atraktivni i ultrakvalificirani Zhang Jing – koji je neizbježno preko noći postao superzvijezda u Kini, prikupivši nevjerojatnih preko 400 milijuna posjeta na Webu. Nesposobnost “diplomatskog” ogranka Biden-Harrisove administracije izvan je svakog očekivanja. Koristeći osnovni Sun Tzu manevar, Yang Jiechi okrenuo je ploču i izrazio prevladavajući osjećaj ogromne većine planeta. Pustite svoj jednostrani “poredak zasnovan na pravilima”. Mi, narodi svijeta, favoriziramo Povelju Ujedinjenih naroda i vladavinu međunarodnog prava.

Dakle, ovo je ono što su par Rusija i Kina postigli gotovo trenutno: od sada se prema hegemonu, u cijelom globalnom jugu, mora ponašati s prezirom, u najboljem slučaju.

Neizbježni povijesni proces

Prije Aljaske Amerikanci su vodili šarm ofenzivu u Japanu i Južnoj Koreji radi “konzultacija”. Nije važno. Važan je post-Aljaska i presudni sastanak ministara vanjskih poslova Sergeya Lavrov-Wang Yija u Guilinu.

Lavrov, još uvijek nesložan, pojasnio je u intervjuu za kineske medije kako strateško partnerstvo Rusije i Kine gleda na trenutnu diplomatsku olupinu Sjedinjenih Država: “Zapravo su uglavnom izgubili vještine klasične diplomacije. Diplomacija se odnosi na odnose među ljudima, sposobnost slušanja jednih drugih, međusobnog slaganja i uspostavljanja ravnoteže između konkurentskih interesa. To su upravo vrijednosti koje su Rusija i Kina iznijele u svojoj diplomaciji ”.

Neizbježna posljedica je da Rusija i Kina moraju “učvrstiti svoju neovisnost”: “Sjedinjene Države proglasile su da im je cilj ograničiti tehnološki napredak Rusije i Kine. Stoga moramo smanjiti izloženost sankcijama jačanjem naše tehnološke neovisnosti i prelaskom na propise u nacionalnim i međunarodnim valutama koje nisu dolar. Moramo prestati koristiti međunarodne platne sustave pod nadzorom Zapada. ”

Rusija i Kina jasno su prepoznale, kako je naglasio Lavrov, kako “zapadni partneri promiču svoj ideološki nastrojeni dnevni red kako bi očuvali svoju dominaciju ograničavajući napredak u drugim zemljama.” Njihova se politika kosi s objektivnim kretanjima u međunarodnoj situaciji i, kako su u jednom trenutku rekli, na pogrešnoj su strani povijesti. Povijesni proces nastavit će svojim tijekom bez obzira na sve. ”

Kao tup prikaz neizbježnog “povijesnog procesa”, on ne postaje ništa jasniji od ovoga. I, kao što se moglo očekivati, nije trebalo dugo da “zapadni partneri” ponovo padnu u svoju – staru vreću sankcija. Idemo opet: “savez” Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Europska unija, Kanada sankcionirajući određene kineske dužnosnike jer, prema Blinkenovim riječima, “NR Kina [Narodna Republika Kina] nastavlja činiti genocide i zločine. Zločine protiv čovječanstva u Xinjiangu”.

EU, Velika Britanija i Kanada nisu imale hrabrosti sankcionirati ključnog igrača: vođu stranke Xinjiang Chen Quanguo, koji je član Politbiroa. Kineski odgovor bio bi – ekonomski – poražavajući. Ipak, Peking je protuudario izricanjem vlastitih sankcija – ciljajući, presudno, njemačkog ekstremno desničarskog luđaka koji se predstavljao kao “akademik” koji je izradio glavninu potpuno odbijenih “dokaza” o milijunu Ujgura zatočenih u koncentracijskim logorima.

Još jednom su „zapadni partneri“ nepropusni za logiku. Kao dodatak već užasnom stanju odnosa između EU i Rusije, Bruxelles također odlučuje otuđiti Kinu na temelju jednog lažnog dosjea, igrajući tako pravo u ne baš tajnom programu hegemona “Podijeli pa vladaj”. Misija (gotovo) ostvarena: Diplomati u Bruxellesu rekli su mi da je Europski parlament praktički spreman odbiti ratificiranje trgovačkih sporazuma između Kine i EU, s mukotrpnim pregovorima Merkel i Macrona. Posljedice će biti neizmjerne.

Blinken će stoga imati razloga za slavlje kad se ovaj tjedan uoči NATO summita sretne s raznim eurokratima i NATO birokratima. Moramo pozdraviti živac “zapadnih partnera”. Osamnaest godina je prošlo od “Šoka i strahopoštovanja”, kada je započelo bombardiranje, invazija i uništavanje Iraka. Prošlo je 10 godina od potpunog uništenja Libije od strane NATO-a i njegovih podređenih zemalja GCC-a, a Obama i Biden “vode iza kulisa”. Prošlo je deset godina otkako je divlje uništavanje Sirije započelo putem opunomoćenika – s džihadistima maskiranim u “umjerene pobunjenike”.

Ipak, danas su “zapadni partneri” toliko ožalošćeni nedaćama muslimana u zapadnoj Kini. Barem ima nekoliko pukotina u iluzionističkom cirkusu EU. Prošli tjedan, Cercle de Réflexion interarmées (CRI) francuskih oružanih snaga – zapravo neovisni think tank sastavljen od bivših visokih časnika – napisali su zapanjujuće otvoreno pismo glavnom tajniku NATO-a u kartonu Stoltenberg, optužujući de facto za ponašanje poput američke kradljivice u provedbi plana NATO-a 2030. Francuski časnici izvukli su pravi zaključak: kombinacija SAD-a i NATO-a glavni je uzrok ekstremnih odnosa s Rusijom.

Ideje ožujka

U međuvremenu histerija sankcija napreduje poput ludog vlaka. Biden-Harris je prije toga prijetio uvođenjem dodatnih sankcija uvozu kineske nafte iz Irana. A u pripremi su i drugi – na području proizvodnje, tehnologije, 5G, opskrbnih lanaca, poluvodiča.

Pa ipak, nitko se ne trese u čizmama. Odmah nakon Rusije i Kine, Iran je pojačao igru, a ajatolah Hamnei izdao smjernice za povratak Teherana u JCPOA.

  • Američki režim nije u mogućnosti formulirati nove zahtjeve ili promijeniti nuklearni sporazum.
  • Sjedinjene Države danas su slabije nego kad je potpisan JCPOA.
  • Iran je danas u jačem položaju. Ako itko može nametnuti nove zahtjeve, to je Iran, a ne Sjedinjene Države.

A time imamo i trostruki šamar Rusije, Kine i Irana u lice hegemona. U našem posljednjem razgovoru / intervjuu, koji će uskoro biti objavljen kao video i transkript, Michael Hudson – vjerojatno najbolji svjetski ekonomist – pokazao je prstom u srž stvari:

„Borba protiv Kine, strah od Kine, jest da ne možete učiniti Kini ono što ste učinili Rusiji. Sjedinjene Države bi željele da u Kini postoji Jeljcinov lik: dajmo samo sve željeznice koje ste izgradili, brzi vlak, dajte bogatstvo, dajte sve tvornice ljudima i ostavite ljude da upravljaju svime, a onda ćemo mi posuditi im novac, ili ćemo ih otkupiti i tada ćemo ih moći financijski kontrolirati. A Kina to ne dopušta. A Rusija je to spriječila. A bijes Zapada je taj što američki financijski sustav nekako nije u stanju preuzeti kontrolu nad stranim resursima, stranom poljoprivredom. Ostala su joj samo vojna sredstva da ga prigrabe, kao što vidimo na Bliskom istoku. I to vidite u Ukrajini upravo sada.

Nastavit će se. Kako sada stoji, svi bismo se trebali pobrinuti da su ožujske Ide – verzija 2021 – već postavile potpuno novu geopolitičku šahovsku ploču. Dvostruka spirala Rusija-Kina na brzoj željezničkoj pruzi napustila je postaju – i nema povratka.

Autor: Pepe Escobar

geopolitikaPepe Escobar
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
3 godine prije

Po jednom scenariju, samo sto nije pala Rusija i Kina
a po drugom scenariju odbrojeni su dani americkoj hegemoniji.

Mölltaler
3 godine prije

“A time imamo i trostruki šamar Rusije, Kine i Irana u lice hegemona.”

Zašto im nisu dali šamar u vezi uvođenja brnjica u vlastitim državama.

Ah da, nisu mogli jer su dvije od tri nabrojene države same i pokrenule (Kina, Iran) cijelu histeriju i lažnu pandemiju po nalogu (ili u dogovoru) SZO-a.

3 godine prije zadnji put uredio Mölltaler
andu
3 godine prije

Jako poučan članak koji ocrtava nove putove domiacije zapada.

Lucija, prva
3 godine prije

Za izricanje floskula, gluposti i laži, ne trebaju nikakvi profesionalci. Pa ni profesionalni diplomati.

Takvi ljudi morali bi biti i obrazovani. Gdje to?
A obrazovane je i daleko teže kontrolirati.

Lakše je ovako: nađeš bilo koga. Taj ne postavlja pitanja.
Uostalom, ni ne težiš diplomatskim rješenjima.
Kojeg sustava je ovo oznaka? Fašizma.

A… diplomati iz, npr, Hrvatske?
Tko se sjeća Kosoričinog stavljanja one crvene torbice na – pod?

A Kolindinog skakutanja u crvenoj čipkastoj haljini na čemu ono sve? Nato sastancima?

I sve to skupa nije – novo.
Još za vrijeme Clintona,, umirovljeni američki diplomati uputili su pisma nadležnima u kojima upozoravaju na ovakve stvari, odnosno nedostatak kompetentnih ljudi.

RENEW
3 godine prije

Bogovi v belem so uzupirali mesto Boga. Toda Bog je ljubosumen in dobro plačuje in hudo kaznuje. Naša faraonska medicina (faraon je bil bog) si je zase vzela mesto Boga. Zato imamo najnižjo temperaturo v Aprilu. Velika noč je bila ukinjena s strani bogov v belem in kazen je tukaj. Jabolk ne bo, breskev ne bo in marelic ne bo. Konec bo grozljiv, ker Bog jih bo vrgel na tla, kot je Zeus vrgel s Pegasa človeka, ki si je uzupiral oblast, do katere je opravičen zgolj Bog. Prav tako je Bog vrgel Adama in Evo iz raja. Smrtni greh in božji rop sta se zgodila s tem, ko so ljudje postavili košarico pred ekran. Duhovniki, škofje in celo lažni papež bi morali obuditi kesanje, priznati krivdo in tudi odstopiti. Potem pa vrniti Benedikta XVl. na mesto, ki mu pripada. Dejstvo je, da naša Babilonska kurba, Sodoma in Gomora ne… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Nakon što sam uz veliki napor pročitao ovaj zbrkani tekst stekao sam dojam da netko iznutra namjerno sabotira ovaj portal. Šteta.

3 godine prije

Kao i obično iz Pepea izbija prezir prema Americi a prezir zamagljuje pogled.

Da li su američki diplomate katastrofa, sramota? Jesu. Ali Pepe ne postavlja pitanje da li Amerika ima i dobre diplomate ostavljajući nas u uveređu da su svi katastrofalni. Sadašnji diplomate su izabrani prema zadatku koji treba da obave isto kao i Tramp i sad Bajden.

Sada je potrebno uvući Rusiju i Kinu u konfrontaciju a istovremeno razbesneti svoju populaciju zbog njihovog “arogantnog i bezobraznog” ponašanja. Moćnici vide da Rusija i Kina oštro odgovaraju i to potenciraju.
——————————–
Ne postoji univerzalni političar, Putin ne bi bio uverljiv u ulozi Gorbačova i Jeljcina. Mislite da SSSR nije imao bolje od njih u to vreme? Mda…

Coca Corona
3 godine prije

IAKO JE MAĐARSKA POD STROGIM MJERAMA, A JEDNA JE I OD NAJPROCJEPLJENIJIH DRŽAVA EU, BROJ MRTVIH OD VIRUSA VRTOGLAVO RASTE. ZAŠTO? GAZDA I MOJ PAS MISLE DA ZNAJU ODGOVOR! (R.Valdec:pre neki dan) ‘Hahahaha… Kud sad bježiš? Neugodno ti je?’, glasno se smijući podbadao me Žorka dok sam jutros šepao dvorištem prema autu. ‘Neugodno? Zbog čega?’, pravio sam se da nemam pojma što mu je smiješno iako sam naslućivao čime će se zvijer naslađivati. ‘Sprdao si se iz Gazde, mog pajde Giannia i mene jer smo povezali onaj UPS-ov Boing 747 koji je “zaprašivao“ iznad Istre 25. ožujka, sa dramatičnim porastom broja zaraženih na poluotoku. No ipak si objavio tu basnu jer se ne želiš zamjeriti Gazdi, zar ne? I ne pravi se grbav, znam da si vidio statistike portala i da znaš da ti je to jedan od čitanijih materijala, a siguran sam da si vidio i komentare čitatelja… Je li… Čitaj više »

Weteran
3 godine prije

MultiPolarni Svet je rođen 24.03.1999 godine u 19 sati i 35 minuta!
Embrion Mutipolarizma doleteo je na Tomahavku!
I danas je svet na Ovom putu, ….

3 godine prije zadnji put uredio Weteran
Red Dog
3 godine prije

Tacno.
Posle soka Vijetnama su bili mirni. Bojali su se preterano.
Posle pobede u Iraku su postali megalomanicni.
Smatram da je vreme za novi sok. Da recimo Vova zauzme istocnu Ukrajinu. Dnjepr je fina, siroka, barijera, pa bi trebalo biti mirno posle toga.

Savic goran
3 godine prije

Na koju god od tri strane sveta se okrenes,nekome namestis zadnjicu.e moj Pepe,nekad si bio lep,mlad,bistrog uma ko planinski potok

Max
3 godine prije

I Rusija i Kina i Iran su izuzetno jaki s njime nema svisoka i pocjenjivački. Iako se neki elitisti Zapada ponašaju upravo tako.

Boba Lazarević
3 godine prije

Naslov je čudno preveden. “Dobrodošli i šok i zastrašujuću geopolitiku”? Mi tako ne govorimo. Ako je originalni naslov bio “Welcome to the shock and awe geopolitics”, onda je prvi iole prihvatljiv prijevod “Dobrodošli u geopolitiku šoka i zastrašivanja”.

Očito je Google Translate na djelu, to se vidi i u članku na mnogim mjestima.

Dok ne zaposlite pravog prevoditelja izgledat ćete neozbiljno. Nije valjda da si to želite.

Ivan Grozni
2 godine prije

Za Jameriki je jedini spas da im istodobno potone zapadna obala i da Yellowstone počne bljuvati vatri i pepeo dok cijelu sjevernu Ameriku na pokrije sa 300 metara debelim slojem pepela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI