Dosta je hodanja, natrag u blokade – Žuti prsluci odlučili izravan udar na gospodarstvo

Francuska policija
4 komentara

Ovaj se vikend održao 32. čin njihove mobilizacije. Žuti prsluci su se odlučili vratiti korijenima i ciljanim akcijama blokada prometnica i klučnih prometnih točaka, čime doslovno paraliziraju gospodarstvo.Hoće li potez uspjeti dati novi dah pokretu.

“Žuti prsluci su odlučili izravno udariti na gospodarstvo”, to je slogan kojeg je za RT France najavio Eric Drouet, istaknuta osoba u pokretu Žutih prsluka, dok je u subotu bio u Chamant-Senlisu na autocesti A1 gdje je ukinuo naplate cestarine. Blokada je najavljenaza devet navačer, ali se u 17 sati na dogovorenom mjestu okupiloveć više od 300 ljudi.

Bez naplata cestarine – “Prekretnica u pokretu”

“To je prekretnica u pokretu. Zaustavimo demonstracije i marševe u Parizu. Žuti prsluci usredotočeni su na slobodne blokade i cestarine”, kaže Eric Drouet, koji je izjavio da su se pridružili inicijativi koju je za mjesec i pol dana odlučila  pokrenuti druga skupina aktivista.

“To je zaključak kojeg su napravili svi Žuti prsluci. Prošlo je šest, sedam mjeseci otkako smo hodali ulicama i ni u jednom trenutku nitko nije stigaodoŽutih prsluka za pregovore. Vlada nije napravila ništa i sve te demonstracije su nešto što ne uspijeva”, dodao je Drouet.

Na lokalnoj razni su akcije slobodnog prometa bez naplate cestarina bile uspješne. Pogotovo zato što su vlasti imale sve probleme svijeta da zaustave djelovanje Žutih prsluka.

Otjeran zamjenk načelnika prefekture Clermonta

Michaël Chevrier, zamjeniknačelnika prefekture Clermonta, prvi je put u poslijepodnevnim satima došao do naplatne kućice i zamolio Žute prsluke da odu. Nakon tog prvog neuspješnog pokušaja malo kasnije je pokušao još jednom.

Izviždan od prosvjednika, zamjenik načelnika prefekture se morao povući, odveli su ga žandari, a otjeran jeu pratnji sad već poznatog slogana: “Čak i ako Macron to ne želi, mi smo ovdje!”

Mnoge točke blokade

Je li to povratak izvorne strategije Žutih prsluka? Na naplatnoj kućici Chamant-Senlis je bio prisutan i Jérôme Rodrigues, još jedan lik Žutih prsluka, koji prisjeća da “besplatne cestarine nikada nisu prestale, još od 17. studenoga i 1. čina mobilizacije”.

“Koga ćemo rastužiti? Dioničaretvrtke Vinci & Vinci? To je u redu. To je dobar dan”, rekao je Rodrigues, koji je izgubio oko tijekom jedne od demonstracija.

“Ovim omogućujemo građanima da uživaju u slobodi i slobodom putovanja kroz Francusku. Za putovanje Lille – Parizcijena cestarineje 17 eura za automobil. Sa 17 eura se može ponuditi šetnja djeci ili mali sladoled. Što dobivamo danas? Osmijeh djece i osmijeh ljudi koji spajaju kraj s krajem”,objasnio je.

“A tko će plakati? Dioničari Vinci & Vinci? To je u redu za mene i to je dobar dan. Jedan prezidij blokira CAC40, a ne građane. Blokira one koji skupljaju bogatstvo na našim plećima, oni koji se bogate na našim ramenima gospodine Macron”, dodao jeJérôme Rodrigues.

Jasno je da je slijedio slogan koji je 22. lipnja pozivao na “blokiranje svega”. Mnoge cestarine su tijekom 32. čina mobilizacijedoistapretrpjele istu sudbinu, kao u Heudebouvilleu na kilometru 90 autoceste A13.

Iste prizore se moglo vidjeti na izlazu Toulouse Nord na dionici A62, gdje su Žuti prsluci spriječili kamione da nastave svoja putovanja.

Žuti prsluci su bili prisutni na naplatnim kućicama Avignon Nord, neki s natpisom “Zaustavite zloupotrebe i privilegije izabranih”.

Trajektni terminal Saint-Malo privremeno blokiran

Rano ujutro se oko četrdesetak Žutih prsluka sastalo na ulazu u luku Saint-Malo u Ille-et-Vilaineu, kako bi blokirali vozače koji žele prijeći more.

Mnogi se Englezi nisu mogli ukrcati se i morali su se uputiti u luke Caen-Ouistreham, Roscoff i Cherbourg. Prema riječima lokalnog novinara, žandarmerija je stigli oko 11sati nakon početka blokade, kako bi uklonila prosvjednike.

Zatvorene trgovine

Naplatne kućice i prometne rute nisu bile jedine mete prosvjednika. U Toulouseu, gdje je pokret marširao kao svake subote, mnoge tvrtke suse našle na meti Žutih prsluka, koji su ih prisilili da spuste rolete ili zatvore vrata. Trgovinu odjeće Primark iz Irske, smještenu u ulici Remusat, blokirali su prosvjednici koji su pjevali “Primark, Macron, ista bitka”. Bacili su i žutu boju na izloge.

Nekoliko minuta kasnije, na putu za Lapeyrousse, na redu je bila galerija Lafayette, koja je bila meta prosvjednika. Kada je gomila stigla, prodavaonica je bilazatvorena.

Nekoliko stotina metara dalje, u ulici d’Alsace Lorraine, trgovina H&M je doživjelaistu sudbinu.

Dok su se odvijaledemonstracije, sve poznatetrgovine su zatvarale vrata jedna za drugom, Bouygues Telecom i trgovine operatera Orange, Zara, Camaieu, Fnac ili McDonald’s.

VIDEO: Eric Drouet najavljuje novu taktiku s manje marševa i više akcija

Žuti prsluci
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alterego
4 godine prije

ovakvih fajtera nema nidje na svijetu. kapa do poda.

Ana
4 godine prije

Veliki dio glasaca u francuskoj (i zutih prsluka, naravno) pokrepati ce sretni jer , eto, nisu f a c h o, ni k s e n o f o b i, ni r a s i s t i, ni…. ma ovcice odusevljene sobom!
cak ih ima medju prslucima koji su od pocetka na demonstracijama, na TV platoima…. i pozivali su da se ( perema anketama za europske izbore RN i LREM bili su daleko odmakli od ostali stranaka), daklem, neki zuti prsluci su pozivali da se glasa za lrem tj preciznije – za Macrona. Krepaju, ali sretni!

avatar
4 godine prije

M0žda ŽP trenutno i ne postižu neke uspijehe ali važnije je gospodarima svemira pokazati da se ne slažu sa njihovim politikama i da nisu svi uspavani zombiji pred TV ekranom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI