Francuska je paralizirana – Božić će za Macrona biti noćna mora

Macrone
34 komentara

Od početka prosinca Francuska se suočava sa štrajkovima koji su potpuno paralizirali zemlju. Prosvjede koje su započeli nastavnici i željezničari  se povećavaju iz dana u dan i šire se na sve sektore koji su obuhvaćeni predloženom reformom mirovinskog sustava koju traži Elizejska palača. Predstavnička tijela radnika su odlučna u nastavku prosvjeda, sve dok vlada ne povuče zakon i prihvati njihove zahtjeve.

Loše upravljanje situacijom i politički skandali vezani za ministra zaduženog za praćenje reforme, Jean-Paula Delevoyea, doveli do njegove ostavke.

Iako prosvjedi utječi na mnoge, uključujući obične ljude koji trpe štete zbog kaosa i gužvi, stječe se utisak da bi ova situacija mogla potrajati do Božića. Paraliza koja je zahvatila javni prijevoz se proširila i na cestovni prijevoz, a prijevoznici velikih špediterskih tvrtki su se pridružili kolegama u štrajku. Budući da je roba namijenjena isporuci zaglavljena u skladištima, a benzinskim stanicama prijeti kolaps zbog nedostatka zaliha goriva, Pariz i cijela Francuska riskiraju potpuni kaos.

Sve to će se nastaviti ako se pored mirovina ne usklade i plaće i ako se ne dobije pravo na „trinaestu plaću“, što je trenutno uskraćena kategorija. Od sutra se štraju pridružuju i nastavnici svih razina obrazovanja i radnici tvrtki gradske čistoće.

I tako, svakim danom koji prolazi, situacija se pogoršava, a uvjeti koji se postavljaju premijeru su radikalniji. Ponovni sastanak između stranaka zakazan je za utorak, 17. prosinca, ali nade da će se u tako kratkom roku postići kompromis su ravne nuli.

Macronova božićna noćna mora

Scenarij s kojim se suočava Elizejska palača je katastrofalan. Ne samo da francuskoj ekonomiji prijeti mjesec dana krvarenja, što su gubici koje će premijer Edouard Philippe teško nadoknaditi, već i stanovništvo Francuske danas stoji uz radnike, usprkos svemu što bi zbog štrajkova mogli pretrpjeti tijekom božićnih praznika.

Iako je u posljednjem razdoblju, prema istraživanjima agencije Elabe, povjerenje prema Macronu porastao za dva postotna boda, ono je doseglo samo 30%.

Obećanja Elizejske palače prosvjednicima nisu bila dovoljna da zaustave štrajk, kao ni riječi solidarnosti koje je francuski premijer uputio onima koji će biti oštećeni reformom.

Zahtjevi predstavnika svih kategorija su zapravo vrlo jasni. Radnici brojnih sektora, uključujući javne službe, što je posebno važno, traže trenutno zaustavljanje reforme unificiranja sustava socijalnog osiguranja i da se očuvaju posebne mirovinske kategorije. Bez ispunjenja jednog od ova dva uvjeta, francuski narod će i dalje izlaziti na ulice, svaki dan više od prethodnog.

“Vladu se ne može ucjenjivati”

Ovo su riječi Gèralda Darmanina, ministra za javni proračun, koje su prosvjednici protumačili kao vrlo oštre.

„Masa prosvjednika ne može zauzeti Pariz, koliko god prosvjed bio velik“, nešto više diplomatske su bile riječi premijera Edouarda Philippea, koji u izjavama poziva na „ljubaznost“ željezničare i prijevoznike kako francuskom narodu ne bi upropastili Božić.

Nažalost za Macrona, stvari su takve kakve jesu. Francuska je vlast ucjenjivala narod i sada nema načina da dobije bitku. Kardinalnu grešku je Macron napravio kada je mislio da je eutanazirao „Žute prsluke“. Iako je više od godinu dana prosvjeda iscrpilo pokret, on se početkom prosinca vratio i pridružio štrajku, kojem je ulio novi snagu i energiju.

Osim toga, unatoč osjetljivom razdoblju u kojem se provode i usprkos svim popratnim neugodnostima za vrijeme nadolazećih praznika, 54% Francuza u potpunosti podržava štrajkove. Samo 30% Francuza izjasnilo se neprijateljski raspoloženo prema prosvjednicima.

Međutim, anketa Odoxa za Franceinfo i Le Figaro, provedena u četvrtak, mnogo je realnija i 68% anketiranih Francuza koji su pratili premijerovu intervenciju procjenjuje da je mobilizacija protiv reforme opravdana, a 70% njih ne vjeruje obećanjima vlade. 60% anketiranih smatra da reforma nije fer niti je moguće trajno provesti.

Francuski prosvjedi su, baš kao što je bio slučaj s mobilizacijom „Žutih prsluka“, ponovno naglasili potrebu za kolektivnim djelovanjem, novim konturama, kako bi se suprotstavili blagoslovljenom neoliberalnom projektu tehnokrata Europske unije.

Iako su brojke agencije Elabe, koje treba uzeti s rezervom, niže od onih iz generalnog štrajka iz 1995. godine, simpatije naroda su očito usmjerene u drugom smjeru, ali nikako u pravcu „republikanskog“ despota Macrona.

protestiŽuti prsluci
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Izgleda da se priprema i Frexit, a Marine Le Pen ceka u zasjedi.

Fregzit
4 godine prije

Fregzit macrona

Mik
4 godine prije

Zivim vec duze u D i da nema ovakvih portala i Youtube kanala ne bih znao za nista od toga. La-La Land…

Zvrk
4 godine prije

Izvan teme.
Postade otezano citati preko mobilnog. Stalno se prikazuje prozor Generali investments.

Laki Topalović
4 godine prije

Mislim, stvarno je “državnik”, uspio je ujediniti Nacionalni front i sindikate + Žute prsluke, gdje ima svega. To je malo kome pošlo za rukom

nekoime
4 godine prije

“VLADU SE NE MOŽE UCJENJIVATI” ‘ nego samo smijeniti.

nonwo
4 godine prije

“VLADU SE NE MOŽE UCJENJIVATI”
Prije će biti – “Svaka sila za vremena”.Bravo Francuzi,..ispadaju zaista “rijetke biljke” s obzirom na sve druge koji su se dali pregaziti…

Siniša
4 godine prije

Da li Francuzi najlošije žive u EU kada se samo oni ovako dižu na bunt?
Zanimljivi ti Francuzi.
Elem…ovoliki bunt izazvati i posle reći “Vlada se nemože ucjenjivati.”, insistirati na akciji koja njegove građane košta života i ozleda, imati toliko malu popularnost u državi a i dalje uzurpirati vlast i to izkorištavati za sprovođenje spornih dijela je zbilja fascinantno;da ne bude zabune, svugdje je od prilike isto ali ovaj bunt građana je presedan u svim dešavanjima pa zato ovako i komentarišem.

Slavonac
4 godine prije

To nije njegov Bozic.On je liberal ,bez vjere i obitelji.Bakica kod njega se malo pomladila.

Majk Majers
4 godine prije

Očekujen pojačan policijski rad za Božić, čitaj žestoko lomljenje protestanti. Pshiaši na vlasti to vole, vole krvavi Božić

znanje
4 godine prije

„Masa prosvjednika ne može zauzeti Pariz, koliko god prosvjed bio velik”. Sjedi jedan. Sjeti se :”Historia magistra vitae est”.

Sonja
4 godine prije

Samo cekam kad ce neki teroristicki napad bezobraznih Isilovaca od kojih ce neki od njih zaboravit licne dokumente pa slijedi oplakivanje zrtava itd,itd… uz ogromnu uz podrsku svijetskih Main stream media.

Siniša
4 godine prije

Definitivno dno…čitam Policija povredila i vatrogasce, zamislite tako plemenito zvanje ko Vatrogasac i na njega neko primeni silu. Neko reče entuzijazam….ovakav entuzijazam kod Policije teško je naći, ima jedan primjer Policajca u USA koji primjenjuje pasivnu silu na radnikom Hitne pomoći ali ovo je baš vrh.

Mik
4 godine prije

U Njemackoj je totalni vakuum, vijesti su kao za djecu u vrticu, uglavnom zabavnog karaktera, tu i tamo ubace nesto iz Brisela, red samohvale politikom i to je to. Neki dan Somalijac uletio u crkvu i htio sve zapaliti, reakcija…Psychisch krank…i to nakon nekoliko dana kao vjestica jer se neka zena zalila. Sve se bojim sto se jos desava a da se gura pod tepih.
Da se razumijemo, sve je mirno, nema ekscesa, ljudi razmisljaju o drugim stvarima osim politike. Puno se putuje, ali me svejedno kopka da zivim kao u romanu 1984.

Zax
4 godine prije

On ce bozicne i novogodisnje praznike provesti u nekoj elitnoj destinaciji s mamom pardon zenom. A kako i nezna sta je javni prijevoz zivo ga zaboli za to sto ce Pariz i Francuska biti paralizirana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI