Najmanje dvoje povrijeđenih na mitingu povodom godišnjice Žutih prsluka u Parizu koji je prerastao u nemire

Demonstracije pokreta Zuti prsluci
2 komentara

Pokret Žuti prsluci okupio se u subotu u francuskoj prestonici povodom tri godine od svog osnivanja. Demonstracije su ubrzo prerasle u nasilne sukobe sa policijom.

Najmanje dvije osobe zadobile su povrede nakon što je policija upotrijebila suzavac i pendreke protiv demonstranata Žuti prsluci u Parizu, javio je dopisnik Sputnjika sa lica mjesta u subotu.

Miting je počeo u jugoistočnom 12. arondismanu francuske prijestonice. Pored Žutih prsluka, pridružili su joj se i protivnici sanitarnih propusnica COVID-19 i grupa demonstranata u crnoj odjeći, poznatih kao redovni pokretači sukoba sa policijom.

Dio skupa je pokušao da skrene sa predviđene rute, ali ih je policija spriječila. Grupa demonstranata opljačkala je autobusku stanicu na putu. Nakon kratke pauze, miting je nastavljen.

Situacija je napeta od početka, rekao je dopisnik. Gomila je agresivna, ljudi su viđeni kako rastavljaju kante za otpatke, vade flaše, limenke i druge predmete da ih bacaju na policajce.

Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata, navodi dopisnik.

Vandali su palili smeće i drvene sanduke za skladištenje voća na zatvorenoj pijaci u Bulevaru Vensan-Auriol. Na nekoliko mijesta izbili su manji požari i poslate su vatrogasne brigade da se sa njima izbore.

Takođe u subotu, u Parizu je zakazan skup protiv porodičnog i seksualnog nasilja.

Protesti Žutih prsluka velikih razmjera počeli su u Francuskoj u novembru 2018. sa zahtjevom da se ne povećava porez na gorivo i cijene gasa. Pokret je zatim proširio listu zahtjeva da uključi niz društvenih i političkih stavki.

Tradicionalni subotnji protesti često su praćeni neredima i sukobima sa policijom.

demonstracijenemiriParizpokret Žutih prslukaŽuti prsluci
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Petina
2 godine prije

Svaki pokret treba imati deklaraciju, precizno utvrđenu Agendu i ciljeve za koje se bori. Do sada to baš i nismo vidjeli nego ispada kao plodno tlo za provokatore i huligane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI