Društvenim mrežama u Indiji ne smeta “sloboda govora”

Drustvene Mreze
5 komentara

Indijska vlada najavila je nove pravne akte koji se odnose na divove društvenih mreža, koji će stupiti na snagu za tri mjeseca, kao dio kampanje za suočavanje s “dvostrukim standardima” tih tvrtki u odnosu na uklanjanje sadržaja.

Nove mjere utjecat će na tvrtke društvenih medija, streaming usluge i internetske web stranice s vijestima i zahtijevat će uklanjanje sadržaja u roku od 24 sata od podnošenja žalbe.

Tvrtke će također biti zakonski obvezne pružiti informacije indijskom sudskom sustavu ili vladi zemlje u vezi s kojima se navodi porijeklo tweetova, koji se smatraju “neprihvatljivim,” ako se to od njih bude zahtijevalo.

Zakon je iznijela vlada nakon prošlomjesečnog nasilja u Crvenoj tvrđavi u New Delhiju, kada su poljoprivrednici prosvjedovali protiv poljoprivrednih reformi u zemlji. Iako je Twitter u početku udovoljavao vladinim zahtjevima za uklanjanje korisnika i tweetova koji su spominjali demonstracije, kasnije su se vratili računi.

Ovaj preokret izazvao je osudu ministra informacijske tehnologije u zemlji, Ravija Shankara Prasada, koji je Twitter optužio za “dvostruka mjerila” i usporedio odgovor tvrtke sa sadržajem koji je navodno bio povod za napad na američki Capitol dva tjedna prije sukoba indijske policije i poljoprivrednika u Crvenoj tvrđavi u New Delhi.

Uz promjene koje će morati uvesti u svoje interne politike, od društvenih mreža koje djeluju u Indiji sada će se trebati imenovati glavnog službenika za poštivanje zakonskih propisa i službenika za rješavanje pritužbi, koji će tamo imati sjedište za rješavanje žalbi podignutih u zemlji. Facebook i Twitter nisu komentirali novo zakonodavstvo niti naznačili hoće li biti voljni udovoljiti zahtjevima.

Društvene mrežeIndijaTwiter
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
lovro
3 godine prije

Kkonebseta?

bauštelac
3 godine prije

a šta mi ti brišeš komentare kod ovolike slobode govora

Mahatma
3 godine prije

I da jedna Indija od milijardu ipo ljudi ne može napravit neku svoju socijalnu mrežu nego ovise o fejsbuku i tviteru.

Max
3 godine prije

Indijci nemaju pardona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI