Države EU podijeljene oko sankcija Rusiji

SAD i EU sankcije Rusiji
9 komentara

Nekoliko država članica EU nastoji ublažiti prijedloge Evropske komisije, koji imaju za cilj spriječavanje zaobilaženja sankcija Rusiji preko trećih nacija, izvijestio je u subotu Bloomberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Izvršni ogranak bloka nedavno je predložio suzbijanje trgovine sa zemljama koje su trenutno sposobne da ponovo izvoze robu iz bloka u Rusiju.

Ta mjera, koja bi mogla biti uključena u 12. paket sankcija Rusiji, usmjerena je na prodaju stvari koje Evropska komisija smatra visokoprioritetnim, poput poluprovodnika koji se mogu koristiti u proizvodnji oružja. Navodno obavezuje kupca da položi iznos na escrow račun kako bi se osigurala usklađenost sa zahtjevima.

Prema dokumentima u koje je ušla novinska agencija, najmanje polovina deponovanog iznosa bila bi prebačena u trust fond za Ukrajinu, dok bi ugovori bili raskinuti ako se sankcije prekrše.

Međutim, diplomate iz nekih velikih zemalja EU – koje Bloomberg nije imenovao – navodno su izrazile zabrinutost zbog mjera, izazivajući sumnju u njihovu zakonitost i da li je insistiranje na garancijama i klauzulama uvoznika održivo.

Prema izvorima agencije, zemlje članice takođe se zalažu za sužavanje obima predloženih klauzula i liste stavki na koje se mere mere koje bi, prema njihovim rečima, mogle da dovedu preduzeća iz EU u nepovoljan položaj.

Druge članice, uključujući baltičke zemlje, podržavaju prijedloge, rekli su agenciji neimenovani ljudi.

Brisel je do sada uveo jedanaest rundi kazni Rusiji kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Najnoviji prijedlozi navodno uključuju mjere za prekid pristupa Moskvi komercijalnim prihodima ograničavanjem izvoza u Rusiju, uključujući zabranu prodaje određenih hemikalija, litijumskih baterija, termostata i motora za dronove, kao i alatnih mašina i dijelova mašina koji se mogu koristi za proizvodnju oružja. Paket takođe može nametnuti potpunu zabranu prodaje ruskih dijamanata i nakita.

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 mjeseci prije

Sankcijama nisu uspjeli zaustaviti čak ni dotok glomazne ruske nafte, gdje bi onda uspjeli spriječiti trgovinu sitnim kamenčićima. Ovo su tipični potezi birokrata i političara koji moraju nastaviti plivati po jezeru go*ana koja su sami proizveli jer ako prestanu mahati budu potonuli.

nastran
5 mjeseci prije

idioti bez mozga!

Steve
5 mjeseci prije

Malo po malo i eto, stigosmo i do golih žica. Pardon, možda i nisu one gole, možda su sa izolacijom, da ne grešim dušu. Imal” još nešto posle žica?!

Max
5 mjeseci prije

Kojih sad?

abc
5 mjeseci prije

Sve te zapadne sankcije prema Rusiji su u stvari sadomazo mučenje za EU gospodarstvo, koje naglo opada i poskupljuje život svim Europejcima. Na drugoj strani je Rusija u sankcijama sve jača i nagle gospodarske rasti.

abc
5 mjeseci prije

EU upravljaju kreteni i budaletine……

Bruno
5 mjeseci prije

Kako reče Einstein “Samo budala može ponavljati ogled u istim uvjetima i očekivati drugačije rezultate.”

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“obavezuje kupca da položi iznos na escrow račun ”

E. A gdje se taj račun nalazi?

U – banci. Good luck with that.

Osim toga,…ma šta je njima?
Postoje i drugi načini posredovanja i bez tih escrow računa.

P.S. To je račun treće strane, osim kupca i prodavača.

Darko
5 mjeseci prije

Pod hitno Europsku Komisiju treba smjestiti doživotno iza rešetaka za svu štetu koju su napravili EU petljajući se u ono za što im nitko nije dao ovlasti i mandat. To je banda razbojnika i dobro kaže Kolakušić..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI