”Ekonomsko odvajanje od Kine čin je nacionalne samo-sabotaže.”

Kina i Australija
16 komentara

Produktivan odnos između Canberre i Pekinga u interesu je obje države, rekao je Tim Watts, laburistički zastupnik u australskom parlamentu. No, odnosi između zemalja pogoršali su se posljednjih godina.

“Tijekom posljednjih 20 godina, razmjeri australske ekonomske interakcije s Kinom uvelike su koristili objema zemljama,” rekao je Watts, koji je ujedno i pomoćnik ministra rada u sjeni za komunikacije i cyber sigurnost.

Dodao je, kako citira Xinhua News, da bi ekonomsko odvajanje od Kine za Australiju bio “neviđeni čin nacionalne samo-sabotaže.”

Produktivan odnos između Australije i Kine u interesu je obje strane, objasnio je Watts, dodajući kako “postoje međunarodna pitanja u kojima Australija i NRK (Narodna Republika Kina) dijele slične interese u vezi s kojima bi države trebale konstruktivno surađivati, poput klimatskih promjena i odgovora na katastrofe.”

Napetosti između dviju zemalja rastu oko tri godine, a počele su rasti nakon što je australska vlada počela ograničavati kineska ulaganja u zemlju. 2018. godine Canberra je dodala ”ulje na vatru” kada je zabranila kineskom Huaweiju i ZTE-u predstavljanje 5G mreže u Australiju. Najnovija eskalacija dogodila se kada je Australija u travnju potaknula međunarodnu istragu o podrijetlu izbijanja koronavirusa.

Kao odgovor na to, Peking je obustavio dio uvoza australske govedine i ugljena i nametnuo visoke carine na ječam. Prošli mjesec su kineski regulatori rekli da će početi uvoditi visoke carine za australska vina, nakon što su pronašli preliminarne dokaze o dampingu cijena.

australija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crodaemonx
3 godine prije

Tko o ćemo, kinezi o dampingu hehe. Amo sad za ozbiljno Australija stvarno nema ekonomskog interesa za rat sankcijama, zabranama, carinama itd s Kinom

3 godine prije zadnji put uredio crodaemonx
shumadinac
3 godine prije

Tu su i mnoge rude koje Australija ogromnom većinom prodaje Kini što je od velike važnosti za australijsku privredu.

Postoje ekonomski interesi i oni su bitni za celu populaciju.
Postoje politički interesi koji su bitni vlasti i malom broju “kooperanata”.
Postoje interesi koji su iznad pomenutih a nisu vezani za pojedine države već za celu planetu i oni su bitni samom vrhu piramide moći (recimo nekoliko desetina ljudi).

Šta mislite kome je bitna konfrontacija Australije i Kine?

shumadinac
3 godine prije

OFF
Svaka čast – već posle samo jednog dana vakcinisanja pojavili se preblemi (jake alergije) i Pfizer izdao saopštenje da “vakcinu ne bi trebalo da primaju osobe sa istorijom jakih alergija”.

Sutra će reći da ne treba da je primaju ni hronični bolesnici… a iskustvo će pokazati da nije namenjena ni onima koji imaju mozga.

qints
3 godine prije

To je rekao – Tim Watts, laburistički zastupnik u australskom parlamentu – a to ne znaci nista.
Australija cini prvi prsten americkih saveznika ili satelita. i spada u tzv grupu Five Eyes.
Odnosi izmedju Australije i Kine ce ici s goreg na gore.
Kina je u ratu i mora se boriti za zivot.

Trump je dobro shvatio da je vruci rat bezkoristan, steti Americi i treba se koristi kao zadnja opcija.
Trump je dobro procijenio da u 21 stoljecu, za Ameriku, je najbolje voditi
ekonomski rat, protivnika izolirati, uvoditi sankcije, demonizirati i upregnuti glavni stub americkog rezima a to su medija, izbaciti protivnikove kompanije s burze i upregnuti kojekakve svj. organizacije koje Amerika kontrolira protiv oponenta.

Sva ova sredstva gore spomenuta Kina nema a njeni protivnici imaju.

3 godine prije zadnji put uredio qints
Marko9
3 godine prije

Australiju nitko nije nikad dirao i danas nitko ne dira pa ekonomski cvijeta
Sad je pocela pljuvati u pijat iz kojeg jede.
Australija nije nezamjenljiva.

Mahatma
3 godine prije

Treba konstruktivno suradivat oko klimatskih promjena tako sta cemo kinezima prodat rudnike ugljena i litija. I jos par otoka da partija ima gdje ljetovat.

Max
3 godine prije

To je točno . Može štetiti Australiji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI