Tajvan upozorava Australiju u vezi skrivene agende Kine

Tajvan i Kina
4 komentara

Peking koristi strategiju “podijeli pa vladaj” dok njeguje veze s Canberrom, tvrdi izaslanik Taipeija

Tajvan je upozorio Australiju neka bude oprezna u pogledu približavanja Kini, tvrdeći da bi predsjednik Xi Jinping mogao pokušati zabiti klin između zapadnih zemalja.

U intervjuu za Sydney Morning Herald i The Age objavljenom u ponedjeljak, Douglas Hsu, koji je nedavno imenovan glavnim predstavnikom Tajvana u Canberri, upozorio je da Xi možda ima “skriveni plan” u bilateralnim odnosima. Inzistirajući na tome da nema ništa protiv poboljšanih veza između Kine i Australije i da razumije želju za povećanjem trgovine, Hsu je pozvao Canberru neka gleda dublje od onoga što je nazvao “ružičastim slikama” kakve Xi prikazuje u njihovim bilateralnim odnosima.

“Njihova strategija je u osnovi podijeli pa vladaj”, ustvrdio je izaslanik. “Ne želimo probleme, ali moramo imati na umu i pogledati rezultate koje Peking daje”. Hsu se također žalio na ono što je opisao kao “agresivnije ponašanje Kine” u posljednjih godina. Komentari su uslijedili nakon što su tajvanski obrambeni dužnosnici rekli da su registrirali više od 103 leta zrakoplova koji pripadaju pekinškoj vojsci koja je djelovala u blizini otoka između nedjelje i ponedjeljka.

Tajvanski izaslanik nadalje je pozvao australskog premijera Anthonyja Albanesea neka iskoristi svoj nadolazeći posjet Kini, kako bi poslao jasnu poruku da Canberra neće prihvatiti nikakvu “jednostranu promjenu statusa quo silom” u Tajvanskom tjesnacu.

Ranije ovog mjeseca, Australija i Kina održale su svoj prvi dijalog na visokoj razini u nekoliko godina, nakon razdoblja pada u odnosima u kojem je Canberra ušla u partnerstvo sa SAD-om i Velikom Britanijom za nabavu podmornica na nuklearni pogon. Sigurnosna situacija oko Tajvana, kojeg Kina smatra dijelom svog suverenog teritorija, obilježena je pojačanim napetostima. Peking posljednjih mjeseci održava redovite vojne vježbe u regiji. Prošle je godine Xi rekao da, iako Kina želi mirno ponovno ujedinjenje s otokom, ne bi isključila upotrebu sile.

australijakina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
7 mjeseci prije

Nema opasnosti od podjele. Australija je dokazala da joj ništa nije sveto kad je otpilila francusko naoružanje. Engleska škola.

Noppo
7 mjeseci prije

Poboljšanje odnosa je opasno!

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Aussies jako vole novac … Aussies su u krvi nasljednici Englesko – Irskih – hard core – robijaša – oba spola 🙄 – a krv nije voda 😉 s’ toga … Dragi žitelji Rajske Formose … Možete kukati , plakati , jaukati ili bit pametni pa sa svojom braćom , pokušati pronaći , zajedničku formulu uspjeha , dokle mainland China , sipa novac u Oz – vi drugo nemrete NIŠT 🤷 ?

Max
7 mjeseci prije

Svi hoće kineski novac Tajvan nema tu moć.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI