Eksplozija mine oštetila je trup naftnog tankera u blizini luke Saudijske Arabije

Eksplozija
2 komentara

Grčki tanker s gorivom oštećen je eksplozijom mine, u blizini saudijske luke u Crvenom moru, potvrdile su lokalne vlasti. Sumnja se da incident proizlazi iz dugotrajnog rata Rijada s jemenskim pobunjenicima.

Saudijske vlasti potvrdile su u srijedu da je naftni tanker pod zastavom Malte pretrpio manju štetu nakon ”napada” koji se dogodio u luci u Crvenom moru.

Operator broda, brodska tvrtka TMS Tankers sa sjedištem u Ateni, dala je izjave o tome da je “Agrari” pretrpio proboj, nakon udara koji se dogodio metar iznad vodene linije, dok je bio usidren u al-Shuqaiqu u Saudijskoj Arabiji.

TMS Tankers izjavili su da se napad dogodio u ponoć po ondašnjem vremenu, nakon što je teret broda ispražnjen i prije priprema za polazak.

Tvrtka je dodala da im je izvor napada nepoznat. Operater je rekao da iz incidenta nije zabilježeno zagađenje.

Izvještaj pomorske sigurnosne tvrtke Ambrey pokazuje da je magnetska mina vjerojatno korištena za nanošenje štete. U eksploziji nije bilo ozlijeđenih.

Eksplozija se dogodila u granicama luke u saudijskoj provinciji Jazan, koja graniči s ratom razorenim Jemenom na jugu. Nakon eksplozije, tanker i dalje pluta na pučini. Prema Ambreyu, prije incidenta tanker je iskrcao svoj teret u termo-elektrani Shuqaiq.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom tvrdi da je napad imao oznake terorizma i da su ga počinili pripadnici milicije Houthi, uz potporu Irana. Rečeno je i da je napad osmišljen kao prijetnja međunarodnom brodarstvu i trgovini.

Prema izjavi koalicije, teroristički čin je spriječen i komercijalno plovilo pretrpjelo je samo manju štetu od gelera.

Od ožujka 2015. Saudijska Arabija uključena je u jemenski građanski rat, u kojem je vodila svoju kampanju protiv pobunjenika Hutha. Osim toga Saudijska Arabija provodila je doslovnu pomorsku blokadu te zemlje.

Pobunjenici su u više navrata za svoje ciljeve imali pomorski promet u Crvenom moru, prijeteći tako glavnom izvoru prihoda kraljevine. Saudijska Arabija optužuje svog protivnika, Iran za pružanje oružane i logističke podrške Houthijima.

Grčkasaudijska arabijaTMS Tankers
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Možda je namještaljka a možda i nečije upozorenje. Pravda ima dugačke ruke.

3 godine prije zadnji put uredio Max
Bosanac
3 godine prije

Jemen rat, Etiopija / Eritreja nesto se kuha ….. ko kontrolise Jemen i Dzibuti moze teoretski zatvorit prozal kroz Suetz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI