Elon Musk: Starlink će dati pristup Gazi

Starlink
13 komentara

Tehnološki milijarder Elon Musk rekao je da će omogućiti satelitski pristup internetu “međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama” u Gazi putem svoje mreže Starlink. Telefonske i internetske linije su prekinute u enklavi nakon teškog izraelskog bombardovanja u petak.

Musk je objavio svoju najavu na X (bivši Twitter) u subotu, navodeći da će SpaceX-ova Starlink divizija “podržati povezivanje” sa opkoljenom trakom.

Očigledno postoji nekoliko Starlink terminala u Gazi, ali u posebnoj objavi u subotu, Musk je rekao da nijedan od ovih uređaja nije pokušao komunicirati sa satelitskom mrežom. “Nije jasno ko ima ovlaštenja za zemaljske veze u Gazi, ali znamo li da nijedan terminal nije zatražio vezu u tom području”, napisao je na X.

Usluge interneta i mobilne telefonije prestale su raditi u Gazi u petak navečer nakon talasa izraelskih zračnih napada. Najveći telekomunikacioni operater u Gazi, Paltel, objavio je da je njegova infrastruktura potpuno uništena u bombardovanju, koje je prethodilo raspoređivanju izraelskih kopnenih trupa u enklavu.

“Intenzivno bombardovanje u posljednjih sat vremena izazvalo je uništenje svih preostalih međunarodnih ruta koje povezuju Gazu sa vanjskim svijetom”, saopštila je kompanija.

Zbog prekida rada novinske organizacije i humanitarne grupe nisu mogle da dođu do svojih radnika, a UN-ova agencija za djecu i Doktori bez granica nisu prijavili nikakav kontakt sa svojim zaposlenicima. RT Arabic također privremeno nije mogao kontaktirati svoje dopisnike i fotografe u Gazi.

Muskova objava označava drugi put da je rasporedio Starlink u zonu borbenih dejstava. Ubrzo nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, tehnološki tajkun je najavio da će ukrajinskoj strani isporučiti terminale Starlink i platiti njihovo održavanje. Međutim, pao je u nemilost Kijeva kada je zabranio ukrajinskoj vojsci da koristi mrežu za navođenje dronova na ruske brodove u Crnom moru.

“Da sam pristao na njihov zahtjev, onda bi SpaceX bio eksplicitno saučesnik u velikom činu rata i eskalacije sukoba”, objasnio je prošlog mjeseca. Pentagon je od tada najavio dogovor o iznajmljivanju Starlink satelita za vojnu upotrebu.

elon muskgazaStarlink
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
6 mjeseci prije

Takvo nesto ne postoji.Unisteni su odasiljaci zemaljski

T&l
6 mjeseci prije

Elon Munsk je jedini zapadni kapitalista koji ne podrzava 100% anglo-cionisticku agendu

Гавран
6 mjeseci prije

Mask je objavio mapu USA baza oko Irana.
Na samoj mapi stoji natpis:
“Iran želi rat, pogledajte koliko su blizu pozicionirali svoju zemlju našim vojnim bazama.”

Гавран
6 mjeseci prije

Akapulko je prešao sa elektronskog na bezgotovinsko plaćanje.

“Sve prodavnice su zatvorene ili uništene”, rekao je Raul Busto Ramirez (76) inženjer koji radi na aerodromu u Akapulku. On je za pljačku okrivio nestašicu i rekao da bankomati nisu u funkciji, pa su ljudi ostali bez gotovine.

Dante
6 mjeseci prije

Elon Mask iz Prijedora (Halid Muslimović)

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Bravo 👍

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI