Erdogan nagovještava popravljanje veza sa Sirijom

Erdogan
11 komentara

Ankara bi u budućnosti mogla pronaći put za popravljanje narušenih odnosa sa Sirijom, sugerirao je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Komentar je dat sedmicu nakon što je Türkiye počela izvoditi zračne napade na lokacije povezane s Kurdima u sjevernoj Siriji i Iraku.

“Kao što su odnosi Turske i Egipta počeli da se normalizuju, u narednom periodu to se može dogoditi i sa Sirijom”, rekao je Erdogan na sastanku u gradu Konji koji je prenio informativni kanal TRT. “U politici nema mjesta ljutnji.”

Turski zvaničnici okrivili su Kurdistansku radničku partiju (PKK) i Jedinice narodne odbrane (YPG) sa sjedištem u Siriji, predvođene Kurdima, za smrtonosni bombaški napad u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu Turske, 13. novembra.

PKK, koju Turska, SAD i EU navode kao terorističku organizaciju, negirala je bilo kakvu umiješanost u napad u Istanbulu, koji je odnio šest života. Erdogan je, međutim, u srijedu upozorio da bi Ankara mogla pokrenuti kopnenu vojnu operaciju protiv kurdskih snaga u Siriji.

Odnosi između Ankare i Damaska ​​značajno su se pogoršali tokom godina zbog Turske podrške antivladinoj Sirijskoj nacionalnoj armiji, ranije poznatoj kao Slobodna sirijska armija.

Sirija je također optužila Tursku da je “okupirala” dijelove svoje teritorije, budući da su turske trupe u prošlosti izvršile nekoliko upada u borbu protiv kurdskih snaga i sukobile se sa trupama sirijske vlade.

Odnosi između Ankare i Kaira pogoršali su se 2013. godine kada je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi, tadašnji najviši vojni komandant zemlje, svrgnuo svog prethodnika Mohameda Morsija s vlasti. Zemlje su se od tada suzdržavale od postavljanja ambasadora u glavnim gradovima jedne druge. Erdogan je, međutim, opisao svoj sastanak sa el-Sisijem na marginama Svjetskog prvenstva u Kataru ovog mjeseca kao korak ka popravljanju odnosa. Podržao je dalje kontakte sa Egiptom na ministarskom nivou.

erdogankurdisirijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
1 godina prije

Sastanak u

gradu Konji (očekivano) ?

Мунгос
1 godina prije

Сећам се давно, када су нас сви медијуми обавештавали како се у Сирији нека Демократска опозиција бори са злочиначким режимом Асада. И ја сам то читао, полускуван.
Онда се у тај сукоб умешала Русија, и ја сам на волшебан начин сазнао да је та Демократска опозиција Сирије уствари ISIL. Мало помало, па сам укапирао да тај демократски ISIL игра за Америчку репрезентацију.

Max
1 godina prije

Mudar potez koji nadam se vodi suradnji bez teritorijalnih pretenzija.

Мунгос
1 godina prije

Чујеш, „Слободна Сиријска Армија“.
Ово је мој прилог дискусији о сорошоидном новоговору.
Код нас тога још нема, постоје само „Слободни Новинари“.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Već se neko vrijeme šuška da bi uz rusko posredništvo, do toga moglo doći iduće godine…

Inače, za one kojima je to manje poznato, obitelji Erdogan i al-Asad su nekada bile toliko dobre da su provodile odmor zajedno.

P.S.
Nakon što su Saudijci pobjedili Argentince, svaki je dobio Rolls-Royce.Nakon što su izgubili od Poljaka, morati će sami kupiti zimske gume…

alexosijek
1 godina prije

Pa šta je ovo sada…Index.hr, 28.11.,19:26 – naslov: “Turska je gotovo spremna na napad na Siriju: “Erdogan samo treba dati odobrenje”…….ovo danas kao neko ministarstvo istine: The Guardian prvo o Kini, pa čitam ovo na Indexu

mrdo
1 godina prije

A bio b’ vallah sevap, jarane erdogane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI