Erdogan pozdravlja “posebne odnose” sa Putinom

Putin i Erdogan
9 komentara

Produženje ugovora o crnomorskom žitu bilo bi nemoguće bez “posebnih odnosa” Turske  s ruskim liderom Vladimirom Putinom, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za CNN u petak.

Uz posredovanje UN-a i Turske prošlog jula, inicijativa omogućava Ukrajini da izvozi svoje žito i đubrivo na tržišta širom svijeta uprkos tekućem vojnom sukobu s Rusijom. Ugovor je trebao isteći 18. maja, ali je Rusija u srijedu potpisala produžetak od 60 dana. To je učinila iako EU nije uspjela ukinuti svoja ograničenja na izvoz ruskih žitarica i đubriva prema dogovoru.

“Ovo je bilo moguće zbog našeg posebnog odnosa s predsjednikom Putinom”, rekao je Erdogan američkoj televiziji. “Potreban vam je uravnotežen pristup prema zemlji kao što je Rusija, što bi bio mnogo sretniji pristup.”

Produženje sporazuma bila je politička pobjeda za Erdogana, koji se pozicionirao kao posrednik i potencijalni mirotvorac između Moskve i Kijeva. Erdogan je redovno razgovarao s Putinom od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, a Turska je jedina članica NATO-a koja Moskvi nije uvela ekonomske sankcije.

„Nismo u tački u kojoj bismo uveli sankcije Rusiji kao što je to učinio Zapad. Nismo vezani sankcijama Zapada”, rekao je Erdogan za CNN. “Mi smo jaka država i imamo pozitivne odnose sa Rusijom.”

Tražeći treći uzastopni predsjednički mandat, Erdogan je osvojio najveći dio glasova na prošlosedmičnim izborima u Turskoj, pobijedivši rivala Kemala Kilicdaroglua za skoro pet bodova, ali nije uspio probiti cenzus od 50 posto neophodan za potpunu pobjedu. Pošto je eliminisan konkurent za treće mjesto Sinan Ogan, Erdogan i Kilicdaroglu će se suočiti u drugom krugu glasanja 28. maja.

Uoči ključnih izbora, Erdogan je optužio Kilicdaroglua da pokušava da “odvoji” Tursku od Rusije. Iako Kilicdaroglu nije zaprijetio da će prekinuti odnose s Moskvom, on je nedavno optužio Rusiju za miješanje u izbore, što mu je donijelo ukor od Kremlja.

Kilicdaroglu je također obećao da će popraviti veze Ankare sa svojim saveznicima u NATO-u – uključujući ukidanje Erdoganovog veta na pristupanje Švedske bloku koji predvode SAD – i da će odmah ponovo pokrenuti pregovore o članstvu s EU.

Težnja Turske za nezavisnom spoljnom politikom zavisi od njenih čvrstih veza sa Moskvom, tvrdi Erdogan. “Rusija i Turska trebaju jedna drugu na svim mogućim poljima”, naveo je on, objašnjavajući da njegovi nedavni koraci ka dijalogu sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom – čije je protivljenje podržavao u građanskom ratu u Siriji – ne bi bili mogući bez ruskog posredovanja.

“Kroz moje prijateljstvo s predsjednikom Putinom, mislili smo da možemo otvoriti vrata, posebno u našoj borbi protiv terorizma u sjevernom dijelu Sirije”, rekao je. “Ako to možemo, rekao sam da ne vidim nikakvu prepreku koja bi ostala na putu našeg pomirenja.”

erdoganPutinrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suns
10 mjeseci prije

Breaking News……. The key Donbass city of Artyomovsk, known as Bakhmut in Ukraine, has been fully liberated by the Russian forces, Evgeny Prigozhin, the head of the Wagner private military company has announced…… A jucer I prekojucer ima vijesti na Reuters Bloomberg da su ukrajinci s nato trupama usli u Bahmut u dubinu 20km

Max
10 mjeseci prije

Strateško partnerstvo u svakom pogledu.

hiber
10 mjeseci prije

Bolje placanje u dolarima sa 20% popusta i godinu dana odgode, nego u indijskim rupijama bez mogućnosti promjene u juane ili sličnu valutu.

Ico
10 mjeseci prije

Erdogan je tvrd k’o kundak.

tihobl
10 mjeseci prije

Путин: Наши западни противници заузели би друго место на такмичењу идиота

mel mor
10 mjeseci prije

cak i masnikovaj razmlitilo se u bmw.dobro bi bilo znati kako putoviti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI