Estonija zatvara granicu za Ruse sa šengenskim vizama koje je izdala

šengenska viza
9 komentara

Vlasti Estonije donijele su odluku da zabrane ruskim državljanima sa šengenskim vizama koje je izdala Estonija da uđu na njenu teritoriju, rekao je ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu na brifingu vlade u četvrtak.

“Za nedelju dana od sada će se sankcije primeniti na šengenske vize koje izdaje Estonija. Nosioci viza iz Rusije biće podložni ograničenjima. Biće im odbijen ulazak u Estoniju”, rekao je on.

Reinsalu je dodao da će od ovog pravila biti napravljen niz izuzetaka. Posebno će biti izuzeti od zabrane zaposleni u diplomatskim uredima u Estoniji i njihove porodice, kao i osobe koje se bave međunarodnim prevozom ili imaju pravo na slobodno kretanje prema zakonima EU. Također, ograničenja se neće odnositi na osobe čiji je ulazak u Estoniju neophodan iz humanitarnih razloga i bliske rođake državljana te zemlje ili nosioce estonske dozvole za stalni boravak.

Reinsalu je rekao da Estonija ima podatke o više od 50.000 važećih šengenskih viza izdatih ruskim državljanima.

Prethodno je estonska premijerka Kaja Kallas rekla da smatra neophodnim zabraniti izdavanje turističkih viza EU ruskim državljanima. Kasnije je portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit rekao da je prijedlog u tom smislu upućen na raspravu u EU. Predstavnik Evropske komisije, komentarišući mogućnost ovakvih ograničenja u četvrtak, rekao je medijima da zemlje EU moraju poštovati svoje međunarodne obaveze i osigurati izdavanje viza članovima porodica građana EU, humanitarnim radnicima, novinarima i stanovnici. Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je u odgovoru na Kallasov prijedlog da su brojne zemlje koje je Moskva već proglasila neprijateljskim, pokazale amneziju u svojoj neljubaznosti.

estonijarusijaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
1 godina prije

Zabraniti nekome nesto zbog etnicke pripadnosti !! …. recimo, kako bi to izgledalo da se afrikancima zabrani isto samo zato jer su crni !? ……

tuf
1 godina prije

Nešto mi govori da se u ovom slučaju Soros i njegova $40 milijardi vrijedna lobističko-teroristička mreža neće javiti i kukati oko diskriminacije i Otvorenih Granica ™?

CroExit
1 godina prije

Ove baltičke banana republike su smješnije i od naših balkanskih tzv. država.

Vojni analitičar
1 godina prije

Sada je valjda i zadnjem slijepcu jasno da je cilj globohomo “elita” (dobrim dijelom sastavljenih od “izabranih”) i njihovih lokalnih podguznih muha poput ove estonske “premijerke” ili njenih finskih i švedskih “frendica” naprimjer izazivanje što je moguće više nepovjerenja, netrpeljivosti i mržnje među europskim narodima. Jer kako drugačije protumačiti ovakve poteze lokalnih plaćenika kojima se ne postiže ništa dobro ni korisno za državu nego se samo iritira Rusija i ruski narod. Zanima me da li je itko pitao obične estonske građane (pogotovo one ne baš malobrojne koji su ruskog podrijetla) što oni misle o zabrani ulaska Rusima. Da li se oni slažu s takvim postupcima. S druge strane ni prosječni Rus kad ovako nešto vidi i pročita neće razmišljati o tome da se ovdje radi o postupku jedne male grupice gnjida, jedne potkapacitirane flundre – “premijerke” Kaje Kallas i njene bande poslušnika koji ionako samo izvršavaju naređenja “odozgo”. Pri tome… Čitaj više »

Jednostavno receno
1 godina prije

Čekaj malo, jeli se prije par godina ovako nešto zvalo komunizam, diskriminacija….? Čudno do prije par godina eu je slovila za demokratsku i slobodnu tvorevinu. Izgleda da je u europi bolje biti obična pederčina već građanin.

Prle
1 godina prije

Pa stacemo onda sa etnickim Rusima koji zive u Estoniji i ciji broj nije mali?

Max
1 godina prije

Rasistička odluka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI