EU čini “veliki korak ka vojnoj eskalaciji”

EU - Parlament
25 komentara

Nova rezolucija Evropskog parlamenta koja poziva na više zapadnog oružja za Ukrajinu i puni energetski embargo Rusiji samo će dodati ulje na sukob između Moskve i Kijeva i pokazati se štetnom po evropsku ekonomiju, rekao je Csaba Domotor, državni sekretar Mađarske.

U četvrtak je zakonodavno tijelo bloka odobrilo neobavezujući dokument kojim se zemlje članice ohrabruju da usvoje deseti paket sankcija Moskvi što je prije moguće.

Među mjerama koje se predlažu su embargo na uvoz fosilnih goriva i uranijuma iz Rusije, daljnje isporuke oružja Ukrajini, kao i da se gasovod Sjeverni tok 1 i 2 “potpuno napusti”. Evropski parlament također nastoji da cilja na naftnu kompaniju Lukoil i rusku nuklearnu agenciju Rosatom.

U objavi na Facebooku u subotu, Domotor je osudio rezoluciju, ističući da ona uključuje dvije “najozbiljnije” tačke.

Prva odredba koja poziva na povećanje i ubrzavanje vojne pomoći Ukrajini je „sve osim poziva na mir. Umjesto toga, to je veliki korak ka vojnoj eskalaciji”, rekao je.

U međuvremenu, embargo na fosilna goriva i uranijum iz Rusije bi u suštini značio potpunu zabranu uvoza gasa i nuklearnog goriva iz zemlje, istakao je Domotor.

Ukoliko bi Evropski parlament uveo ova ograničenja, ona bi “ne samo podržala prethodne sankcije, već i inflaciju”, koja se u velikoj mjeri može pripisati naglom porastu cijena energije, upozorio je zvaničnik.

“Ako se najavi potpuni embargo, to je garancija daljeg poskupljenja. Mislim da ovo [ide u] jako lošem smjeru”, naglasio je Domotor.

Mađarska, koja uvelike zavisi od ruske energije, dugo je kritikovala sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog sukoba u Ukrajini. Tvrdi se da su ograničenja negativno uticala na ekonomiju EU, ali nisu uspjela značajno oslabiti Rusiju.

Budimpešta se također suzdržala od isporuke oružja Ukrajini, dok je prošlog mjeseca signalizirala da će staviti veto na sve sankcije EU usmjerene na rusku nuklearnu energiju.

eumađarskarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gojko
1 godina prije

Koja crna eskalacija. EU pomaže međunarodno priznatu državu koju je napala Rusija. Rusija je sudjelovala u Vijetnamskom ratu na strani Sjeverno Vijetnamaca, vojno podržavala Egipat u ratu protiv Izraela, vojno podržavala Siriju u ratu s Izraelom… I sad se čude kad netko drugi podržava Ukrajinu koju je napala Rusija.

Alaj Ebe Abdulahman
1 godina prije

e.u.američka kolonija

NOVI STARI
1 godina prije

nije mi jasno koji je to mentalni sklop koji donosi odluke?

Makedonec
1 godina prije

Ma samo jedan kinzal na taj tzv europarlament i resen problem. Jos 2-3 kinzala na Vasington i sledi100 godina mira i prosperiteta cele planete.

alexosijek
1 godina prije

Dakle, gđa predsjednica EK kroz svoje poltrone u EP ubacuje u petu brzinu. Vjerojatno je u Davosu upozorena kako nije uspjela procijepiti sve Europljane i nahraniti ih kukcima, kao i to da nije uspjela sve oružje prebaciti u Kijev, niti postigla stopostotno uništenje europske energetske mreže…dakle, samo naprijed europarlamentarci, posebno njemački europarlamentarci – morate postići stopostotni uspjeh agende, a ne ide baš unatoč svesrdnoj pomoći američkih i britanskih saveznika. Kada budete napuštali svoje dobro uređene fotelje, nazovite ekipu ovdje iz Hr…pa, bjež’ pa bjež’ i nikad se više nije vratio..lp

pinčunela
1 godina prije

Jednom (davno) kad su postajale “žurke” mladih po privatnim kućama I stanovima, jedna omiljena tema pitalica je bila kako “čovjek može sam sebe naguziti” : odgovor je bio u stilu “učlaniš se u KPJ I onda te oni guze a ti plaćaš članarinu” Tako je to I ovđeka : uđosmo u EU I sada nas oni naguzuju – ispred ti stave direktivu a straga imaš, uvale ti ga  A.P. i Saborska bulumenta…

Tupko Glupko
1 godina prije

Kako je divno skrivati se iza stranaka u parlamentu gdje ljudi ne znaju tko je imenom i prezimenom glasao za ovakve kapitalne stvari koje utječu na naš život.

U nacionalnim parlamentima je to jednostavno, u Europskom parlamentu još i više.

U Europskom parlamentu ima 705 zastupnika, od toga je hrvatskih 12.

Ne sumnjam da su HDZ-ovci glasali za ovo (Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak).
Vrlo vjerojatno i IDS-ovac Valter Flego je se slažu sa HDZ-om po ovom pitanju.

Nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić sigurno su glasali protiv.

Ladislav Ilčić iz Pokreta za uspješnu Hrvatsku, te SDP-ovci Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković upitno kako su glasali.

Max
1 godina prije

I vodi k većoj bijedi i totalnom ratu.

vanja
1 godina prije

Lukavo je to smišljeno.Dam ti platu koju sanjaš,eure ionako samo printam,a ti podižeš šapu kako ti kažem i ne pitaš.I onda ova sala izglasa da se poštroje svi muški ako tako kaže Davos ili neko sličan.

Zlovenac
1 godina prije

I vreme je da pukne totalni rat.

alexosijek
1 godina prije

Nevezano, možda i vezano, sada iskočilo: sud u Zambiji prekinuo postupak protiv osmoro Hrvata i za 48 sati moraju napustiti Zambiju…očekujem kako će gradonačelnik Tomašević i saborska zastupnica Benčić organizirati veličanstveni koncert na Trgu Bana Josipa Jelačića kako bi se “povratnicima” osigurao dostojanstveni povratak u domovinu…lp

hiber
1 godina prije

Samo u bolesnom svijetu moguća su ovakva nevjerovatna izokretanja činjenica. Rusija je agresor koja je prekršula sve moguće pisane rezolucije i ugovore. Ona je već odavno prešla crvenu liniju. Dakle, odgovorna je za svaku eskalaciju. Zapravo, ovakvi tekstovi su dobrodošli da se vidi koliko malo smo naučili iz iskustava sa Hitlerom. I tada je bilo “pregovarača”, “molitelja” i “klečavaca”. Dokle je to dovelo sa tadašnjom Čehoslovačkom vidjeli smo. Jedino sto se treba zahtjevati je povratak Rusije na početne pozicije.

goran
1 godina prije

pa šta niste znali da je svjetskom ekonomskom forumu cilj da u europi u dogledno vrijeme počnu padati sve vlade,žele da budu gradjanski nemiri da mogu pod tom izlikom uvesti jednu svj.vladu sa jednom vojskom i policijom.
samo ako to dopustimo da im uspije,nečete samo sebe osudit nego i sve generacije koje dolaze iza vas.
svi gradjani eu bi jednostavno trebali odbit služenje vojnog roka jer nam nisu rusi nepriljatelji nego birokracija iz brissela,njih treba pohapsit osudit i zatvorit što dalje od očiju javnosti

Hogar
1 godina prije

Vasa bijeda nase bogastvo kazu kabala kamatari. Usrula je operativa sa patuljcima sta joj rukice ljube. Koji parlament, kupljeno prodano meso.

mmne
1 godina prije

tako vam to ispada kad vas vodi “zla Babica” !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI