EU članica zaplijenila je ruske umjetnine pozivajući se na sankcije

Ermitaž u Sankt Peterburgu
40 komentara

Finska se poziva na sankcije EU za zapljenu 46 miliona dolara ruskih umjetnina koje su bile pozajmljene u inostranstvu.

Finska je u srijedu saopštila da je njena carinska služba zaplijenila ruska umetnička djela koja su vraćana nakon što su pozajmljena na izložbe u EU i Japanu, navodeći kao razlog sankcije EU protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini. Slike i skulpture o kojima je riječ pripadaju, između ostalih, moskovskoj Tretjakovskoj galeriji i muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu, a njihova vrijednost je procjenjena na 46 miliona dolara ili više.

Zapljena se dogodila tokom vikenda na Vaalimaai, najprometnijem prelazu na finsko-ruskoj granici, ali je finska carina to potvrdila na konferenciji za novinare u srijedu.

„Pošiljke koje su sada pod krivičnom istragom otkrivene su kao dio našeg uobičajenog rada na sprovođenju zakona“, rekao je Sami Rakshit, direktor za sprovođenje zakona u finskoj carini.

Agencija je zapljenu opravdala rekavši da se „paragraf“ sankcija EU protiv Rusije – uvedenih tokom posljednjih šest sedmica zbog eskalacije neprijateljstava u Ukrajini – odnosi na umjetnička djela.

Neodređeni broj slika i skulptura je uskladišten „uz sveukupno razmatranje njihove vrijednosti, karakteristika i bezbjednosti“, do potpune istrage, saopštila je finska carina. Finsko Ministarstvo spoljnih poslova konsultovat će Evropsku komisiju o sudbini radova.

Prema ruskim medijima, u kamionima je bilo preko 200 slika iz Ermitaža i Tretjakova koje su bile pozajmljene na izložbi „Grand Tour: Italijanski snovi od Venecije do Pompeje“ u Milanu u Italiji. Druga pošiljka je bila na izložbi u Japanu i takođe je vraćana kući preko Finske.

„Činimo sve da obezbjedimo da se ova djela vrate u Rusiju“, rekao je novinarima Mihail Švidkoj, specijalni izaslanik Kremlja za međunarodnu kulturnu saradnju, okrivljujući za zapljenu „prilično komplikovanu“ geopolitičku situaciju. „Ali nadam se da će se sve stvari koje su iznijete u inostranstvo vremenom vratiti u Rusku Federaciju“.

Ruski dirigenti, izvođači, umjetnici, pa čak i mačke i biljke, našli su se pod „otkazivanjem“ od strane SAD i njihovih saveznika, nakon što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu u februaru.

U posljednjem incidentu, Britanska Nacionalna galerija promijenila je naslov slike francuskog impresioniste Edgara Dega iz 1890. iz „Ruske plesačice“ u „Ukrajinske plesačice“, nakon kampanje ukrajinskih aktivista.

euFinskarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Sada Rusi imaju puno pravo doći po ta djela, jer pljačka je pljačka.

Postolar
2 godine prije

Prije su Nijemci to radili isto Zhidovima

Lenko
2 godine prije

Loplovuk – idiotizam – sotonizam…

Lara
2 godine prije

Pink Floyd u svom spotu za podrsku Ukrajini prikazuje scenu Rusa iz Donjecka kako se oprasta od svoje male kceri, a koju su msm već koristili u svrhu propagande lažno prikazujući da se radi o Ukrajincu.

polonij
2 godine prije

Kakvo nenormalno proganjanje! Hoće li se možda odreći i Mendeljejevog periodnog sustava elemenata? Šta rade, pa ovo je stvarno đavo na djelu.
Sreća da je svjetlo jače.

Japanac
2 godine prije

Kulturocid nije ništa novo… ali u ovo vrijeme Zapad ga pretjera….

Toni
2 godine prije

Da nije dobro ni da rusi kradu po ukrajini pa vidio si kako dodik daje ukrajinsku ikonu lavrovu, pljackasi zivi.

Joža
2 godine prije

Mislim da će Finska to požaliti. No Europska unija je već donijela odluku i svu zaplijenjenu rusku imovinu dati će Ukrajini.
Dokle idu navodni Europejci pokazuje slučaj jedne slike francuskog slikara E. Degasa pod naslovom Ruske plesačice, koja se nalazi u Engleskoj, a koju su Englezi preimenovali u Ukrajinske plesačice. Izgleda da je i ta slika iz ruskog plijena? U svakom slučaju, jedan ruski stručnjak, zadužen za umjetnine nazvao je to političkim kretenizmom. Savršena riječ. Politički kretenizam i masovna histerija.

Tupko Glupko
2 godine prije

Nešto se uzjogunili Finci.
Otimaju Rusima kulturna dobra, razmišljaju o ulasku u NATO.
A 50% granice im je sa Rusijom.
Nisu uzalud njihovi očevi i djedovi odlučili biti neutralni po tom pitanju.

Trondhjemite
2 godine prije

I mi pratimo trend “otkazivanja” i u znanosti i obrazovanju:

Prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja RH od 17. ožujka 2022. preporuča se suzdržati se od svake suradnje s ruskim ustanovama u visokom obrazovanju i znanosti“.

2 godine prije

Iz Japana, kući preko Finske??????
Pa mogli su to u čamcu prebaciti kući.
Mislim…džeimje pamet????

tihobl
2 godine prije

Za te pare u Baru dobijes vise grama i paket banana.

Davor drugi
2 godine prije

Bolji je tvoj kilogram čega si god zasadio nego 15kg lidla i ostalih stanja od trgovina. Imam moje redovite liferante kod kojih sa punim povjerenjem redovito kupujem i dobavljam.
Neka ti je rodna godina i ne prdi kada budeš luk sadio. Lp

tihobl
2 godine prije

I III rajh je plijenio umjetnine po Rusiji. Cilibarska soba nikad nije nadjena. IV rajh radi isto.

Mrčikola
2 godine prije

Izgleda da je Fincima država još uvijek prevelika za održavanje.😁

abc
2 godine prije

Pokazuju svoj pravi lopovski obraz.

abc
2 godine prije

Ruskih umjetnina ima svugde po svetu, što dokazuje njenu bogatu istoriju i jaku civilizaciju. A zapad nema ništa osim droge, seksualnih razvrata i majmunskog poskakivanja, zvanog rock and roll.

Max
2 godine prije

Krađa.

Max
2 godine prije

Rat u Ukrajini i ukidanje većine mjera. Lijep pozdrav i dobsr urod želim-

Kardinale
2 godine prije

U tenk i ici po slike. Nema druge. Steta da nisu Kimu to napravili. Vec bi poslao par atom….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI