EU i NATO dodatno osnažuju veze

NATO
13 komentara

Transatlantska sigurnost zahtijeva “daljnju mobilizaciju”, navodi se u zajedničkoj izjavi

Europska unija i NATO potpisali su u utorak deklaraciju o suradnji, obećavajući da će podići svoje partnerstvo “na višu razinu” i obećavajući kontinuiranu potporu Ukrajini u njezinom sukobu s Rusijom. Deklaraciju su potpisali šef NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na ceremoniji u sjedištu vojnog bloka predvođenog SAD-om u Bruxellesu.

Tvrdeći da “NATO i EU igraju komplementarne, koherentne i uzajamno osnažujuće uloge”, u dokumentu se kaže da će “dalje mobilizirati kombinirani skup instrumenata koji su nam na raspolaganju, bili oni politički, gospodarski ili vojni, kako bismo slijedili naše zajedničke ciljeve u korist naših milijardu građana.”

Dvije su organizacije tvrdile da njihove “interese, vrijednosti i demokratska načela” izazivaju “autoritarni akteri”, ističući Rusiju i Kinu kao najveće prijetnje s kojima se navodno suočavaju. Sukob u Ukrajini “potkopava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost” i stoga jamči pojačanu uključenost NATO-a na kontinentu, navodi se u dokumentu. NATO je osnovan 1949. godine kao vojni savez predvođen SAD-om usmjeren protiv Sovjetskog Saveza. Dvije godine kasnije osnovana je preteča EU-a, Europska zajednica za ugljen i čelik. Organizacija Varšavskog ugovora, odgovor na NATO pod vodstvom Sovjetskog Saveza, stvorena je 1955. i raspuštena 1991. U 1990-ima EU je postao politički blok, dok se NATO počeo širiti na istočnu Europu, što je Moskva smatrala egzistencijalnom prijetnjom i kršenje obećanja danih kada je završio Hladni rat.

Ruska vlada je rekla da je NATO-vo puzajuće širenje u Ukrajini nakon državnog udara iz 2014. ključni razlog za trenutnu vojnu operaciju. Ruski dužnosnici također su žalili zbog transformacije EU-a iz ekonomske i političke organizacije u produžetak NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tvrdio je prošlog mjeseca da se NATO vratio svojoj izvornoj svrsi da drži “Rusiju vani, Amerikance unutra, a Nijemce dolje”, kako je formulirao njegov prvi glavni tajnik, Lord Ismay.

“Ništa se nije promijenilo. Žele držati Ruse podalje od Europe, Amerikanci su porobili su cijelu Europu i ne samo Njemačku, nego cijelu EU drže pod kontrolom”, rekao je Lavrov u intervjuu. Europsko članstvo u dvama blokovima uvelike se preklapa. Austrija, Irska, Finska i Švedska su u EU, ali ne i u NATO-u – iako su posljednje dvije podnijele zahtjev za članstvo. U međuvremenu, Albanija, Norveška, Velika Britanija, Turska te Crna Gora i Sjeverna Makedonija su u NATO-u, ali ne i u EU.

eumobilizacijaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ziv je Geza
1 godina prije

Gledao sam jucer na dalekovidnici sekvencu tog iskrenog i bratskog susreta izmedju van der lajen,zan misela i stoltenberga, nedostajao je jos poglavar RH pa da slika bude kompletna.

Dok se oni tjese i hrabre , Rujo glodje ukrajinu ko hijena raspadnutu strvinu.

Grdi
1 godina prije

Sto jos vise potvrduje da je ta kombinacija EU/NATO imperijalisticka hegemonija koja ima samo jedan cilj …..dominaciju nad drugima …..

LZN
1 godina prije

Skužili su da ne mogu zaustaviti ruje u ukrajini………sad uz oružje treba slati i korisne idote i topovsko meso a SADisti naravno neče slati svoje. Ameri nisu l(j)udi….da idu na tvrdo. Čekat će oni do kraja 43će…..

Ivan
1 godina prije

Hoce li konacno netko skratiti za glavu ovu nesrecu Ursulh?

eukolonija
1 godina prije

Mislite presipaju iz šupljeg u prazno

dona
1 godina prije

EU se treba što prije raspati da ta g…a iz NATOa maknu šape sa starog kontinenta

tuf
1 godina prije

Prevedeno: srljanje u propast EU prebačeno u višu brzinu

tihobl
1 godina prije

…daljnju mobilizaciju podići na višu razinu…
Ostatak teksta nebitan.

Max
1 godina prije

Daljnja miltiarizacija EU pod paskom SAD.

gogo
1 godina prije

okupacija i ekonomsko uništenje europe. Nato je sredsvo kojim amerika kontrolira svoje kolonije, tko to ne vidi je teška budala

gogo
1 godina prije

da skratimo, milijarde idu americi za oružje i lng. a nama naivni ukrainci na grbaču

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI