EU je ostala bez energije

Viktor Orban
34 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban okrivio je birokrate i ekologe za nedostatak energije u Evropskoj uniji, rekavši da je njegova vlastita zemlja zaštićena od krize.

„Ako želimo da kopamo do dna problema, uvijek završimo na istom mjestu: pitanje energije. A situacija je takva da je Evropi ponestalo energije”, napisao je Orban u objavi na Fejsbuku u subotu.

Premijer je za situaciju okrivio “fundamentalističke zelene i birokrate” koji igraju “geopolitičke igre”, tvrdeći da blok odbija da koristi “različite izvore energije” iz “političkih razloga”, povećavajući troškove života i nanose štetu svojoj industriji.

“Malo je kontinenata u tako teškoj situaciji kao što je naš, ali samo naš kontinent sebi otežava život”, rekao je Orban i obećao da će učiniti sve “što je potrebno domovini”.

Nećemo imati nedostatak energije. Ovo nije predviđanje, ovo je izjava činjenice. U Mađarskoj će biti plina i dovoljno struje.

Krajem avgusta Mađarska je osigurala dogovor sa ruskim energetskim gigantom Gaspromom o dodatnim isporukama prirodnog gasa, koji se pumpa preko Srbije. Mađarska je jedna od rijetkih država članica EU koja se pridržava zahtjeva za plaćanje moskovske rublje za isporuke gasa.

Međutim, Budimpešta se takođe kreće u pravcu smanjenja potrošnje energije. Ranije ove sedmice, vlada je uvela ograničenje temperature od 18 stepeni Celzijusa u svim javnim institucijama širom zemlje. Vlasti su uvele i obavezno smanjenje potrošnje gasa za državne institucije, osim bolnica i objekata socijalnog stanovanja.

Mađarska je više puta kritikovala sankcije EU protiv Rusije uvedene zbog sukoba u Ukrajini. Budimpešta tvrdi da ograničenja nisu dala željeni rezultat, dok su poremetila isporuku prirodnog gasa u blok i dovela do neviđenih visokih cijena energije.

EnergijaeuKrizamađarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Белгијски премијер: Још неколико оваквих недеља и следи потпуно гашење европске привреде

🇪🇺 Белгијски премијер Александер Де Кро упозорио је да Европа мора одмах да делује како би се позабавила енергетском кризом или ризикује темељни привредни колапс од којег би се европски блок тешко опоравио.

💬 “Неколико оваквих седмице и европска ће привреда једноставно потпуно стати. Опоравак од тога биће пуно компликованији од данашње интервенције на тржиштима гаса”, рекао је Де Кро у у интервјуу за Блумберг.

tektako
1 godina prije

Neka ostaje idemo po energiju preko azije , evo i Iran je spreman da nadomjesti…

Grdi
1 godina prije

Definitivno treba izaci i maknuti se od EU idiota ……

1 godina prije

Čime planiraju digitalnu transformaciju da pogone…Na drva ?

mrdo
1 godina prije

Skidam kapu Amerikancima. Bez ispaljenog metka su totalno porazili Evropu. Zbližavanje Evrope i Rusije je bilo opasnost po američku dominaciju nad evro podanicima, i te opasnosti više nema. Ima da bude kako kauboji naređuju.

Max
1 godina prije

U pravu je.

Kosir i Bat
1 godina prije

Bravo Druže Orbane!

hiber
1 godina prije

Velike priče. Prije će Mađarska ostati bez INE. Europa ima i svog plina ali ga je bilo neisplativo vaditi odnosno mesetariti. Hrvatska ima plina i za izvoz, samo su talijani i mađari obezvrijedili crpilista i unistili opremu. Slično je i sa Nizozemskom. Njemačka ima ugljena za narednih 100 godina i sve tako…Samo Ukraina ima plina koji bi sa američkom tehnologijom mogao u cijelosti zamjeniti ruski plin. A jos nisam ni dotakao nova nalazista u Mediteranu.

onajnaglu...Dalton
1 godina prije

Schrödingerova EU…

Europska komisija je izdvojila 5,6 milijardi eura za razvoj offshore vjetrenjača kako bi zajamčila neovisnost EU o ruskim izvorima energije – Ursula von der Leyen

P.S.
Zaustavi se vjetre, pita bi te nešto…
Don Kihot

Hobart
1 godina prije

Da,ali Rusija ubrzo ostaje bez Moskve (grada…bez broda su več ostali)

Lucija, prva
1 godina prije

“Tipično europsko kućanstvo u 2023. godini potrošit će čak 500 eura mjesečno na račune za energiju, što predstavlja više nego trostruko povećanje u odnosu na troškove 2021., kada su prosječni računi za energiju iznosili 160 eura, piše u subotu Jutarnji list, javlja Hina”

“Zima dolazi 😄. Belgijski premijer danas izjavi ” jos par nedelja ovako i Evropa nece imati industriju”. Dok se vi radujete Putin se smeska i ceka 😄. Dace EU celu Ukrajinu na tacni kada krene rasulo privrede i socijalni nemiri.”

Ovo zadnje za one koji ne znaju ćirilicu. Detaljnije kod @Alena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI