EU ne može sakriti svoj rasistički pogled na svijet

Sergej Lavrov
18 komentara

Odbacivanje afričkih zemalja kao lakih za manipulisanje je za Josepa Borrela ‘na znaku’, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. On je odgovarao na optužbe visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost da Moskva  “širi dezinformacije”.

Borrell se ranije tog dana obratio diplomatama EU, tvrdeći da Rusija koristi “manipulaciju informacijama i uplitanje” kao ratno oružje. Napominjući da je Lavrov u posjeti Maliju i Eritreji, Borrell ih je nazvao “lakim zemljama” za Moskvu da “šire laži o tome ko je kriv za ono što se dešava” u Ukrajini.

“Tako govori čovjek koji ne može sakriti rasističku suštinu svog pogleda na svijet”, rekao je Lavrov na pitanje o optužbama svog kolege iz EU. “Ne tako davno je otvoreno govorio o Evropi kao vrtu okruženom džunglom koja joj prijeti, tako da bašta treba biti oprezna s džunglom. To govori sve o tome ko se zapravo i kako odnosi prema potrebama i interesima afričkih zemalja.”

“Nemamo šta da krijemo ili da se stidimo”, dodao je ruski ministar spoljnih poslova. “Bili smo na izvoru oslobođenja Afrike od kolonijalnog jarma. Sovjetski Savez je bio jedan od glavnih inicijatora deklaracije o dodjeli nezavisnosti koloniziranim zemljama i narodima 1960. I to nije bila imitacija, kako je [bivši britanski premijer] Boris Johnson nedavno nazvao sporazume iz Minska, već pravi istorijski čin koji je zapečatio kraj kolonijalne vladavine.”

Obraćajući se diplomatama EU, Borrell je požalio da neke afričke zemlje ne podržavaju stav bloka da se Ukrajina bori “za vrijednosti na kojima zasnivamo naše razumijevanje svijeta”.

Prema njegovom mišljenju, trenutni sukob se ne vodi samo na bojnom polju sa trupama, već i “u informacionom prostoru, pokušavajući da osvoji srca i umove ljudi”. U tu svrhu EU “štiti slobodu izražavanja” zabranom ruskih medija, istovremeno pružajući podršku “nezavisnim” medijima koje je Moskva označila kao strane agente, dodao je.

Optužujući Rusiju za širenje dezinformacija, Borrell je to činio i sam – rekavši da je Eritreja među “lakim” zemljama na koje je Lavrov trenutno ciljao. Ruski diplomata je zapravo posjetio zemlju prošlog mjeseca, zajedno sa Angolom, Esvatinijem i Južnom Afrikom. Njegovo trenutno putovanje uključuje zaustavljanja u Maliju, Mauritaniji i Sudanu.

afrikaBorelleuLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Kako ono ide: Europa je rajski vrt oko kojega je džungla……pametnom je ova izava dovoljan dokaz….
Europa je od pamtivjeka bila i ostat će rasistička……….čitav svijet su opljačkali i genocide radili sa namjerom da ukradu tuđu zemlju i prirodna bogatstva. Sad jim se cijede sline i po Rusiji………e pa neće moći ove noći.

eks
1 godina prije

Ne zaboravljamo izjavu Obame da su Amerikanci “IZUZETNI” i izjavu Borelja da je EU bašta , a svi ostali džungla . Toliko je jasno, i previše, da bi normalni i pametni ljudi shvatili ko su i kakvi su vladari na zapadu. To ipak ne smeta rusofobima iz “džungle” da budu zaljubljeni u “izuzetne” i njihovu baštu .

noppo
1 godina prije

da je EU kuča kriptonacista njje ništa novo. V baltskih zemalja su bile svastike ukras na drvetima za novu godinu.

noppo
1 godina prije

kolonjalističke države so uvjek bile rasističke. Borell je španjolac, zna on dobro iz prve ruke.

Dragačevac
1 godina prije

Socijalističke zemlje na čelu sa SSSR su zaslužne za dekolonizaciju Afrike nakon 2. sv. rata svojom vojnom i političkom podrškom socijalističkim pokretima otpora.
Amerikanci su čak pritiskali svoje saveznike u zapadnoj Evropi da sami izvrše planiranu dekolonizaciju i za sobom ostave anti socijalističke vlade, jer su videli proces dekolonizacije kao neminovan.
Iako državničku, ekonomsku slobodu većina Afričkih država nije dobila i raspadom SSSR propuštena je prilika za stvaranje i ekonomske slobode.
Sada se ponovo pokreću stari projekti koji su kolac u grudi petrodolaru i finansijskim manipulatorima iz zapadne Evrope.

Dawor
1 godina prije

Borel bolje da preispita divljačko ponašanje njegove španjolske prema mirnim ljudima koji su samo htjeli glasati za nezavisnost Katalonije od Madrida 2017.

Tupko Glupko
1 godina prije

Još će netko pomisliti da je bivši španjolski ministar vanjskih poslova u rangu sa hrvatskim po izjavama 😃

Lavrov i Borrell imaju neraščišćene račune još otprije dvije godine (godinu dana prije početka rata u Ukrajini) kada je Lavrov žešće diplomatski ponizio Borella u Moskvi.

tuf
1 godina prije

Rusija baš treba intenzivirati igranje na kartu stvaranja razdora sa Zapadom, ne samo s afričkim zemljama nego sa svim državama koje su osjetile kolonijalnu čizmu u novijoj i starijoj povijesti, kao i agresije uslijed desetaka ratova zadnjih desetljeća koji su projektirani u Londonu i Washingtonu. Upravo zapadne države stalno pokušavaju stvoriti razdor među slavenskim narodima, među azijskim narodima kao što su ga stvarale u Africi (sprečavanjem formiranja Afričke Unije za što su bili spremni ubiti i vođe poput Gadafija).
Rusi trebaju istovjetno sponzorirati NGO-ove, utjecajne pojedince kao i objave u medijima/portalima/socijalnim mrežama kojima će promicati svijest o razornom utjecaju kolonijalista uslijed čije pljačke su njihovi životi postali bezvrijedni a budućnost upitna.
Afrika nije siromašna – ona je opljačkana! Isto sjeme razdora sociopati podmeću azijskim zemljama i upravo tamo treba djelovati kontra-mjerama, da njihova javnost shvati kako sukobi nisu neminovni i da se dogovorima svi problemi mogu riješiti.

alexosijek
1 godina prije

Consortium News, 07/02…Roger Waters at UN Security Council on UkraineFebruary 7, 2023
Save 

The British rock star has been invited by the Russian Federation to address the council at 10 am EST Wednesday at a meeting called by Russia to discuss the situation in Ukraine.

Max
1 godina prije

I Ne krije.

Gnostic
1 godina prije

Moj dragi Serjoža to im je u nakaradnim genima i demagnetisanoj krvi.

goran
1 godina prije

ma kako si ti pametan a borrel?
a to što europa i amerika žive od sveg bogatstva afrike,krenimo od dragih kamenja zlata itd…. to si zaboravio reči.
uništavate afriku zadnjih 200g i vi imate još obzira nešto prebacivati rusima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI