EU otkriva uticaj sankcija na rusku trgovinu

Rusija-EU Sankcije
17 komentara

Uvoz iz Rusije u Evropsku uniju pao je skoro pet puta od uvođenja restrikcija Moskvi u vezi sa Ukrajinom prošle godine, otkrila je statistička agencija bloka.

Prema najnovijim podacima Eurostata, desezonirane vrijednosti pokazuju da je udio Rusije u uvozu iz EU izvan bloka pao sa 9,5% u februaru 2022. na 2% u septembru 2023. Udio izvoza iz bloka u Rusiju je također opao u istom periodu , sa 3,8% na 1,4%.

Najveći trgovinski deficit sa Rusijom zabilježen je u martu 2022. godine i iznosio je 18,6 milijardi eura, zbog visokih cijena energenata, piše Eurostat, dodajući, međutim, da je deficit od tada značajno smanjen. Trgovinski deficit je iznos za koji vrijednost uvoza neke zemlje premašuje vrijednost njenog izvoza.

Prirodni gas, naftna ulja, nikl, gvožđe i čelik, kao i đubriva, činili su oko dve trećine ukupnog uvoza EU iz zemlje pod sankcijama. Dok je udio Rusije u uvozu tih proizvoda “značajno smanjen”, blok je povećao kupovinu prirodnog plina i naftnih ulja iz SAD-a, Norveške, Alžira i Saudijske Arabije. SAD su povećale svoj udio u opskrbi nikla, a Kina se pojavila kao primarni dobavljač željeza i čelika.

Međutim, đubriva su slijedila drugačiji obrazac, napominje Eurostat. Udio Rusije u uvozu van EU pao je za skoro trećinu u 2022., ali se vratio na nivo prije sankcija od 27% u julu-septembru ove godine.

EU je uvela 11 rundi sankcija Rusiji od početka 2022. godine, kada su se tinjale tenzije između Moskve i Kijeva nakon 2014. pretvorile u vojni angažman. Blok ima za cilj da oslabi rusku ekonomiju uskraćivanjem pristupa kritičnim tehnologijama i tržištima i smanjenjem prihoda od izvoza sirovina. Kao odgovor, Rusija je preusmjerila veliki dio svoje trgovine u Aziju, prvenstveno Indiju i Kinu.

Prema Eurostatu, na trgovinu EU sa Rusijom snažno su uticala ograničenja uvoza i izvoza.

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
5 mjeseci prije

pušiona

Otac Zico
5 mjeseci prije

Ne zanima me toliko Rusija, koliko EU. Plenki je obecao da ce da cveta cvece u EU preduzece.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Sve će toga još manje bit , kako vrijeme odmiče , budući su se Rusi , potpuno orijentirali na Azijsko – Pacifičku regiju i obostranu trgovinu sa njima … Iz EU gotovo i nema roba više sem za one , koji su iz neka razloga voljni to i bajoslovni platiti kao EU auta i slično …. Dobra strana toga je što su Coca Cola i Pepsi Cola – nestali iz trgovina 😁 te su zamijenjeni , vlastitim ili iz prijateljskih zemalja … Dakle … Za dugi niz desetljeća EU robe , neće više stizat u Russia 🤷 – ZID !

Sparkling
5 mjeseci prije

“Blok ima za cilj da oslabi rusku ekonomiju uskraćivanjem pristupa kritičnim tehnologijama i tržištima i smanjenjem prihoda od izvoza sirovina.” Hmmmm…. samo donekle točno, iako nema nikakvih dokaza da priča ima sretan završetak. Stvari stoje diametralno suprotno od onoga što se širokoj publici želi nametnuti. Odavno smo zaključili da Eu nema svoju vanjsku politiku jer je pod pritiskom “izuzetnih”. Znači, da ako se osloniš na nekoga kome nije u interesu ekonmski prosperitet i stabilnost, u startu gubiš a nemaš nikakvih alata da se odupreš tom utjecaju. Samo jedan osvrt na teoriju (zamišljenu) koja je bila vrlo blizu. Kakva bi to ekonomska sila bila EU zajedno s Rusijom i njezinim energentima da se Am.nije umiješala. I uporno tvrdim da ovaj rat u Ukraini nije radi Rusije nego zbog razbijanja ekonomskog pakta između EU i Ru. Samo su tokovi ekonomske moći u pitanju, jer kad imaš zadovoljne mase i ekonomiju u uzletu,… Čitaj više »

Ringo10
5 mjeseci prije

U drugom kvartalu Rusija je imala rast 4.9 posto a u trećem kvartalu 5.3 posto po nekima čak i 5.5 posto.
Za ukupan rast u ovoj godini kvari ih prvi kvartal koji je imao pad 1.8 posto a izgleda da će i u četvrtom kvartalu imati dobar rast i da će ukupno premašiti 3 posto za 2023 godinu.
Rast proizvodnje tuče rekorde.
TAko da nije baš jasno o čemu Zapadnjaci pričaju

Max
5 mjeseci prije

Sami sebe uništavaju.

Josip
5 mjeseci prije

Zasto ona krmaca Ursula jos nije iza resetaka?

Bruno
5 mjeseci prije

Statistika za tješenje starog spolovila Ursule. Treba napisati istinito. Direktan uvoz iz Rusije je nestao, ali je indirektan, puno skuplji uvoz narastao 1000%. Da se staro spolovilo ne bi samoubilo, moraju frizirati statistiku.

Alex
5 mjeseci prije

Utjecaj EU sankcija na Rusiju je takav,da je inflacija u EU,bar kad se radi o životno bitnim stvarima,dostigla 100% od uvođenja tih istih sankcija,dok je Rusija nastavila prodavati kao i do sada,pa čak i više,ali preko trećih zemalja. Što je Rusima nešto smanjilo prihode,ali je EU bacilo na koljena,a efekti toga će se vidjeti za par godina,kada krenu ustanci i revolucije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI