EU predstavlja jubilarni paket antiruskih sankcija

Josep Borell
25 komentara

EU je dogovorila svoj deseti paket sankcija Rusiji zbog tekućeg sukoba u Ukrajini, objavilo je u subotu Evropsko vijeće. Paket je usvojen dan nakon godinu dana od početka specijalne vojne operacije Moskve protiv te zemlje, nakon intenzivnih pregovora između država članica bloka.

Objavljujući paket, visoki diplomata EU Josep Borrell pohvalio je navodno jedinstvo bloka u ispoljavanju svog antiruskog stava i direktno optužio predsjednika Vladimira Putina za ” eskalaciju ove nezakonite agresije, oruzje zime, hrane i gladi”.

“Poduzimamo više mjera, bavimo se bankarskim sektorom, pristupom tehnologiji dvostruke namjene i naprednim tehnologijama. Nastavićemo da povećavamo pritisak na Rusiju – i to ćemo činiti koliko god bude potrebno”, rekao je Borrell .

Nova ograničenja ciljaju na raznovrsnu robu dvostruke namjene, pri čemu je blok proširio svoje sankcije na još 96 subjekata koji su navodno uključeni u snabdijevanje ruske vojske. Nova ograničenja uključuju i nove zabrane izvoza raznovrsne robe, odnosno “elektronike, specijalizovanih vozila, mašinskih delova, rezervnih delova za kamione i mlazne motore, kao i robe za građevinski sektor”.

Osim toga, blok je zabranio svim ruskim državljanima da budu na bilo kakvim pozicijama u upravljačkim tijelima “kritičnih infrastruktura i entiteta” EU , tvrdeći da bi “utjecaj” Moskve u takvim oblastima “mogao ugroziti njihovo dobro funkcionisanje i u konačnici predstavljati i opasnost za pružanje osnovnih usluga evropskim građanima.”

Ograničenja su ponovo bila na meti ruskih državnih medija, pri čemu je EU suspendovala dozvole za emitovanje za RT arapski i Sputnjik arapski. Ostala odjeljenja medijskih kuća, koja emituju program na različitim jezicima, više puta su bila na meti bloka.

Paket sankcija protiv Rusije, po prvi put, cilja na sedam iranskih entiteta, za koje EU vjeruje da su bili uključeni u isporuku bespilotnih letjelica Moskvi. Ni Iran ni Rusija nisu potvrdili da se takve isporuke zaista dešavaju, dok se nikada nisu pojavili čvrsti dokazi koji bi dokazali iransko porijeklo dronova.

Nakon što je u protekloj godini usvojila brojne sankcije protiv Rusije, EU je sve teže pronašla nove oblasti ruske ekonomije na koje bi se smisleno usmjerila, što je ranije ove sedmice priznao i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Ovosedmični paket sankcija povodom godišnjice postao je predmet žestoke debate između diplomata zemalja članica, a Poljska je navodno zapretila da će ga potpuno blokirati jer je previše ” slab”.

BorellEvropska Komisijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Specijalna vojna operacija koja traje vise od godine , pa dokle cemo se praviti budale . Rusija je napala suverenu drzavu i vodi se tamo krvavi zlocinaci rat .

Zlovenac
1 godina prije

Znači pripremimo se za nova poskupljenja.

Hagar
1 godina prije

Rusija se ne treba brinuti, pitanje je samo koliko ce nastradati gradjani Europe.

Ivan
1 godina prije

Kad ce se EU rijesiti nistarija Ursule, Borelija i cijele usrane EK?

Max
1 godina prije

Uveli su ih sebi i nama.

tihobl
1 godina prije

EU ne ispunjava uslove za prikljucenje Ukrajini.

Kad sam vidio kako policija na silu kupi ljude po ulicama i ubacuje u kombi shvatio sam znacenje ove recenice. Krajem godine i EU ce dostici ovaj standard.

Dragan
1 godina prije

ovima bi bilo najbolje da uzmu telefonski imenik pa svakih par mjeseci po stotinjak
stranica pod sankcije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI