EU pristaje da uvede gornju granicu cijena ruske nafte

Nafta
42 komentara

EU je postigla probni dogovor o nametanju ograničenja cijena na prodaju ruske nafte trećim zemljama, izvijestio je u utorak Politico Europe pozivajući se na diplomatske izvore. Kipar, Grčka i Malta bili su zabrinuti zbog potencijalnog uticaja na njihovu brodarsku industriju, ali su im navodno obećani ustupci.

Ograničenje cijena dio je osme runde antiruskih sankcija, za koje se očekuje da će Brisel uvesti ove sedmice, navodeći kao razlog tekući sukob u Ukrajini.

Ambasadori EU postigli su dogovor u utorak i očekuju da će u srijedu odobriti konačni tekst, izvještava Politico pozivajući se na sedam diplomata – od kojih su svi željeli ostati anonimni. Pojedinosti o sankcijama tek treba da budu potvrđene u pisanoj formi, a postojala je “ograničena” šansa da se dogovor i dalje rasplete, rekao je jedan izvor.

Tri mediteranske članice su navodno bile zabrinute zbog uticaja ove mere na njihov komercijalni brod, ali je Brisel ponudio “ustupke” u obliku “sistema za praćenje” koji bi predložio mere za ublažavanje uticaja embarga, u slučaju “značajnih gubitak poslovanja” zbog prakse kao što je promjena zastave komercijalnih plovila.

EU je već zabranila uvoz uglja iz Rusije, a embargo na naftu trebao bi stupiti na snagu u decembru. Ograničenje cijena nastoji blokirati moskovski izvoz nafte u treće zemlje koristeći brodove registrovane u EU, budući da je blok već sankcionirao sve ruske brodove.

U međuvremenu, Mađarska je saopćila da je osigurala jamstva da se gornja cijena neće primjenjivati ​​na naftu koja se isporučuje naftovodima.

Antiruske mjere koje su usvojile SAD i njihovi saveznici dovele su do skoka cijena nafte, ostavljajući Rusiji više prihoda od izvoza nego prije embarga. Granica cijena koju je predložila G7 nastoji to neutralizirati. Prema prijedlogu, brodovi EU će odbiti prevoziti rusku naftu ako je cijena iznad gornje granice, čija vrijednost tek treba biti utvrđena.

Sankcije su takođe dovele do toga da se EU suočila sa ozbiljnom nestašicom energije. Međutim, lideri bloka obećali su da će podržavati Ukrajinu na neodređeno vrijeme i bez obzira na sve.

Moskva je jasno stavila do znanja da se neće pridržavati šeme ograničenja cijena, a potpredsjednik vlade Aleksandar Novak upozorio je da će Rusija jednostavno odbiti da prodaje gorivo zemljama koje žele da ga provedu ili se pridržavaju.

euNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

A sto ne ogranice cijene nafte na pumpama?

Max
1 godina prije

Slijedi protuodovor a EU Postaje diktatura.

rade 20%
1 godina prije

Odgovor Rusije ce biti smanjenje proizvodnje i prodaja samo u aziji.EU glupani zele sami sebi da skroz propadnu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Limitiranje cijene nekog proizvoda možeš raditi samo ako je imaš u većim količinama nego što je potrebna.

Pojednostavljeno rečeno – to je kao da ja sada dođem na benzinsku i kažem da neću platiti 11 kuna gorivo, nego 6, i da samo po toj cijeni kupujem.
U konačnici i da je kupim po 6, benzinska postaja će me obavezati i tražiti da onih preostalih 5 platim kroz znatno skuplje grickalice, kavu, sladoled i sve drugo što tamo nude.
A drugi kupci kupuju na benzinskoj po cijeni od 11 kuna.

Drugim riječima – cijena goriva će biti limitirana, ali režije, hrana, usluge i sve drugo će rasti da pokrije gubitak.
Zakon spojenih posuda.

To shvaća i dijete u višim razredima osnovne škole, ali će nam prodavati Briselci i te priče.

Šele
1 godina prije

E U vlada,pardon ,komisija,neizabrani političari na čelu sa Ursulom ,su potrošna roba,i oni to znaju bolje od ikog,zato rade što rade,znaju svoj zadatak,što treba napraviti,znaju da im je dopušteno i da zarade,ko se sjeća onog švapskog ministra pedera,što je nakupovao vile a muž mu maske prodavao,ja mu i ime zaboravi,e na to oni i računaju ,da su ljudi glupi kao i ja,da zaboravljaju,a kako stvari stoje,tako će i biti

Stipe
1 godina prije

Ovi ga doslovno vole sami sebi zabijat zguza.

norbert
1 godina prije

Postupcima i aktivnosima na zaustavljanju srozavanja svoga dominantnoga diktata svakome i svugdje na planeti razotkriva iracionalnost njihovoga neokolinijalnoga mentaliteta US-UK alijansa (sa svojim EU supozitorij vazelinima). Tu nema ništa od teorije demokracije, ekonomije tržišta i, slobode djelovanja poduzetništva i  sposobnosti dionika u kompetitivnosti ideja i znanja. Njihovi alati kontrole i upravljanja gospodarske dinamike i nadzor nad svjetskom međunarodnom trgovinom (suverenih država i naroda) kao fiat valuta $, SWIFT sustav plaćanja, moneterne institucije Svjetska Banka, i korporativni financijski konglomerati-grupe, burzovnim mešetarenjem koje je u svrhu i sa ciljem koncentracije vlasništva u 1% svjerske populacije,pojedine korumpirane agencije UN koje su pod sluganskim odnosom na korporativni prozelitizam), gube svoj utjecaj i značaj na međunarodnoj pozornici i u panici i očaju vuču gnjevne poteze, Ništa toliko ne srozava nečiji autoritet (stvaran ili nemetnut) kao ignoriranje i prestanak komunikacije podređenih ili suparnika sa institutom autoriteta. Onda kada prestaje razgovor, muk i tišina u međusobnim interakcijama, autoritet, dominantnost,… Čitaj više »

Josip
1 godina prije

Tko ubije ovu ludu krmaču Ursulu treba ga bogato nagraditi. Prije nego li do kraja razruši cijelu EU..

Tupko Glupko
1 godina prije

Članak koji se isplati pročitati – kako dišu naši europarlamentarci što se tiče sankcija Rusiji i komentare ispod da se vidi bilo čitatelja najčitanijeg web-portala u Hrvata:

www. index . hr/vijesti/clanak/vecina-hrvatskih-eurozastupnika-za-nastavak-sankcija-rusiji-kolakusic-protiv/2400752.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_teme_i_komentari_d

Ovaj mladi HDZ-ovac Ressler je vjerojatno predodređen da bude lider Hrvatske u budućnosti.
32 godine, europarlamentarac i potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke (EPP) čiji je HDZ član.

Lucija, prva
1 godina prije

“I sad Shell, Chevron, ExxonMobil, British Petroleum i Total imaju trostruko veći profit u prvih 9 mjeseci ove godine nego 2021.
A gdje je oružje koje Amerika “poklanja” svojoj pravoslavnoj ćirilićnoj korumpiranoj pobratimskoj vukojebini Ukrajini.
Na oružju zarađuju Northrop Grumman, na oil and gas infrastructure Baker&Hughes itd. ”

A vi raspravljajte o iluminatima i kabali.

Samo U Prolazu
1 godina prije

Odlicno! Od sutra ja uvodim gornju granicu za novi električni auto i odmah idem u salon po jedan! Hahaha, kakva komedija.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Koji to idioti u EU pokušavaju nametnuti svoje vrijednosti. Cijena je uvijek u međunarodnim relacijama bila predmet dogovora između kupca i prodavca.

1 godina prije

OPEC+
2000000
😅👋👋👋👋👋

Brahman
1 godina prije

EU ovim porućuje svojim građanima: “A vas ne sme da bije niko sem vaše i naše milicije!” 🤣

pancarski
1 godina prije

Cijela stvar izgleda zakukuljena, a u stvari je vrlo jednostavna. Trenutna situacija u svijetu izgleda ovako: rusija ima enormne resurse, kina proizvodi sve što se proizvoditi može, europa je tehnološki i industrijski jaka/samostalna…. a amerika je na izdisajima iz više razloga koje više manje svi poznajemo. E sad, pošto je amerika na rubu, scenario da tamo izbije građanski rat je vjerovatan… da propadne dolar/wall street itd je isto tako vjerovatan, da amerika zbog svog propada povuče u ponor 3/4 preostatka svijeta, isto tako vjerovatan… dakle očito je, da je usa (skoro, ali nerazvijene države su irelevantne) jedina za stolom velikih igrača, kojoj teče voda u grlo. Sa tim saznanjem u vidu, dolazimo do tačke, koju su preostali igrači prepoznali i svatili, da nikome, ali baš nikome nije u interesu, da amerika propadnem jer šta god da se desi u gore opisanim scenarijima, svi gube…SVI GUBE!!! Dali je sve dogovoreno ili… Čitaj više »

pancarski
1 godina prije

spašavamo usa, kroz agendu i slijed događaja, koji sve nas zapošljavaju sa različitim tumačenjem i igrokazom, dok se na kraju sve stvari ne poklope i svi zadovoljni. Možda griješim u razmišljanjima, ali gore nabrojano se mi čini jedino moguće, u vidu globalizma, za kojeg znamo da ima jednu skupnu gadnu liniju… svada deviacija pojedinca, utiče na sve uključene.

Mali Boro
1 godina prije

Al će biti veselo u Evropi, ako limitiraju cijenu Ruske nafte ostaju bez nje, OPEC+ smanjuje proizvodnju za 2 miliona barela a ne kako su prvo najavili za 1 milion , Amerika zabranjuje izvoz , što volim evropske političare – nema im ravnih.

Hrcko
1 godina prije

Je li nije u interesu EU da maknu sankcije i plaćaju plin Rusiji po niskim cijenama nego da sankcijama povise cijenu plina i plaćaju još više Rusima ili nekoj drugoj državi koja nabavlja taj isti plin od Rusa, valjda bi logika trebala biti obrnuta tj. što više srušiti cijenu plina, a ne sankcijama je povećati… logika marksista i Keynesianaca je nevjerovatna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI