EU se složila u vezi ograničavanja cijene ruske nafte

Rusija-Nafta
27 komentara

Rusija je više puta upozorila da neće prodavati gorivo zemljama koje sudjeluju u ovome planu

EU je pristao ograničiti nabavnu cijenu pomorske nafte iz Rusije na 60 dolara po barelu, potvrdio je za Reuters poljski veleposlanik u Uniji Andrzej Sados, nakon što je nekoliko medijskih izvješća u petak citiralo anonimne izvore u tom smislu. Dogovor je postignut nakon što su Varšava i baltičke zemlje odustale od zahtjeva za nižim ograničenjem u zamjenu za mehanizam revizije. Mehanizam revizije i prilagodbe zadržat će gornju granicu na 5% ispod tržišne cijene, izvijestio je ranije CNBC pozivajući se na diplomate uključene u razgovore. Očekuje se da će EU to službeno objaviti u nedjelju. Prijelazno razdoblje od 45 dana primjenjivalo bi se na brodove koji prevoze sirovu naftu ruskog podrijetla koja je utovarena prije 5. prosinca i iskrcana na krajnjem odredištu do 19. siječnja 2023.

Ograničenje cijene izvorno su predložili SAD i njegovi saveznici G7, želeći dodatno sankcionirati Moskvu zbog sukoba u Ukrajini. U praksi bi se ovom mjerom zabranio otprema, posredovanje, osiguranje i financiranje poduzeća koja žele transportirati rusku naftu, osim ako se ne kupuje po ili ispod umjetne granice.

Rusija je više puta upozorila da neće prodavati nikakvu naftu zemljama koje sudjeluju u ovome planu.

“Ne zanima nas kolika će biti gornja cijena”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na tiskovnoj konferenciji u četvrtak. “Pregovarat ćemo izravno s našim partnerima. A partneri koji rade s nama neće se osvrtati na ta ograničenja niti će dati bilo kakva jamstva onima koji ih protuzakonito uvode.”

euNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Europska unija dogovorila ograničenje cijene ruske nafte nakon odobrenja Poljske

Tupko Glupko
1 godina prije

Eto, idem na benzinsku i dat ću im ultimatum da od od njih kupujem litru benzina po 7 kuna umjesto 12. Dođe na isto kao ovo😃

Sava Savanovic
1 godina prije

Ili u prevodu: mi ( usa i eu) kupovacemo i dalje rusku naftu po nekoj vrednosti ispod trzisne, a prodavacemo je po trzisnim vrednostima trecim zemljama! Tako radi Indija od pocetka rata.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Brod ludjaka ! Eto .. Ogranicili su 😀 😀 😀 i sto sad ???!!! Ta Rusi su im i onak jos prije rekli —> SAMO ZA RUBLJE 😊 ! Nist Euro , nist Dollar — nist ne slusaju – dobro , neka bude po njihovom 😁 ! Sada neka dobavljaju energente — sa Jupitera po beneficiranim cjenama ! Rusko , osim ako vojno nijesu u stanju — otjet — vidjet NECE 😉 ! Ukinuli su im sve sa zaoada i STO ??? Prijesli u hipu na Kineska auta te razvinaju svoja a imaju uvoz iz ostalih zemalja .. Audi , BMW , VW , Jaguar , MAN , Scania , Volvo … Sada neka prodaju , SAMIMA SEBI PO BENEFICIRANIM CJENAMA JER SU BAS PO CJENAMA NADALJE — NEKONKURENTNI U SVJETSKOJ UTRCI 😉 !!! Sada su u konacnici na putu bez povrata !!! EU se pokazala kao ZLO prevashodno za… Čitaj više »

ANTINAZY
1 godina prije

EU može ograničiti, ali Rusi prodaju a težište određuje cjene ne nekakva birokraciija. EU ograniči na 60 a Rusi ne prodaju ispod 80 ili već. Dakle nećeš platiš 80 i to u Rubljama iznosi 1000 Rublji nećeš dobiješ pa ti ograniči cijenu, koja glupa EU, tamo nema mikogacsacgramom bsolimubglavi

Avnoj
1 godina prije

Mnoge zapadne novine kopirajuci jedan drugog pisu da su ruske kompanije kupile stare tankers za prijevoz nafte. Prema ovom clanku iz Financial Times slika je drugacija. 2022. operateri povezani s Rusijom sumnjiči se da su kupili čak 29 supertankera — poznatih kao VLCC, vrlo veliki prijevoznici sirove nafte — od kojih svaki može nositi više od 2 milijuna barela, rekao je Braemar Međunarodnoj agenciji za energiju u prezentaciji prošlog mjeseca. Zemlja će vjerojatno također dodati 31 tanker veličine Suezmax koji može nositi svaki oko milijun barela i 49 tankera Aframax od kojih svaki može vući oko 700.000 barela, dodaje se.

medo
1 godina prije

NATO je stvoren da Rusiji krade sve moguce iz Rusije sto se moze ukrasti.

goran
1 godina prije

Poljaci I Balti su htijeli da cijena bude 30 $ po barelu. Onda je Poljska pristala da cijena bude 60$ po barelu ali pod uvjetom da se napravi Novi packet sankcija na Rusiju, mislim da bi to bio osmi packet sankcija na Rusiju i EU. Ove restrictive ce se primjenjivati samo na naftu koja se prevozi brodovima. Npr to ne vrijedi za naftu koja ide kroz Druzhba naftovod. Engleska osiguravajuca kuca Lloyd ce izgubiti mnogo novaca, zatim mnoge strane brodske kompanije. Rusija ce biti prisiljena stvoriti jaku domacu trgovacku flotu.

Avnoj
1 godina prije

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel naglasio je da sukob Rusije i Ukrajine različito utječe na Europsku uniju i SAD.

U intervjuu za novine Corriere della Sera, objavljenom u subotu, Michel je ukazao na činjenicu da su SAD drugi najveći svjetski izvoznik energije i rekao da blok riskira gospodarsku recesiju zbog sankcija Kremlju. Rekao je da EU ima “težak račun” za pokupiti i da su njezine industrije zapele plaćati više energije, dok “zemlje poput SAD-a i Norveške imaju koristi od visokih cijena energije”.

Max
1 godina prije

Sulud potez.

Santa Klaus Schwab
1 godina prije

Meni je davno jedna cura rekla;
“Moja pi*ka moj dućan, kome hoću tome dam.”

Amar
1 godina prije

Ako uspije ovo sa Rusijom onda ce zapad to zeljeti uraditi i sa OPEC,zato mislim da ce oni ubrzo smanjiti proizvodnju da bi zastitili cijenu.Rusija ce naftu prodavati po $50 Kini i Indiji sto ce njihovu privredu napraviti jos konkurentnijom.Kako ce EU bez ruskog dizela jos nikome nije jasno.

x12
1 godina prije

@Amar – Zasto bi oni prodavali Kini za $50? To su sve NATO-vski mokri snovi. Recimo kad bi Rusija prodavala za $50 po barelu zar ne bi bila navala na rusku naftu? Posljedica bi bila da bi se ruska nafta prodavala kao na licitaciji/natjecaju. To znaci cijena bi rasla dok se nekako ne bi izbalansirala cijena. Cijena nafte koju vidimo u novinama ili internetu je spot price a dugorocni ugovori i velike kolicine se poslovna tajna, jos nikad nikom nije rekla INA po kojoj cijeni kupuje i od koga. Ova cijena sto NATO gangsteri namecu ce se odnositi samo na tankere pod stranom zastavom a nece se odnositi na prijevoz nafte u ruskim tankerima. Sto ce biti ako ruski tanker po ugovoru donese naftu u Grcku? Ili u Tursku? Ili u Vjetnam ili Japan? Uglavnom, puno ce biti muljanja, ispiranja novca i kriminala na sve strane. Do sad je bilo… Čitaj više »

eukolonija
1 godina prije

Razočarali su me. Ja sam mislio da će oni tražiti od Rusije naftu za 0$ po barelu😂. Sada vidim da ne mogu ništa bez Rusije

gogo
1 godina prije

eu ne odlučuje ni o čemu, nego gazde preko bare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI