EU tvrdi da je u potpunosti zamijenila ruski plin

Rusija i EU - Prirodni plin
30 komentara

Unija je uvozila LNG kao i plin iz cjevovoda od drugih dobavljača, kaže njezin povjerenik za energetiku

Europska unija u potpunosti je zamijenila uvoz ruskog prirodnog plina LNG-om i plinom iz plinovoda od alternativnih pouzdanih dobavljača, rekao je povjerenik za energetiku Kadri Simson na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu. Unija bi trebala raspravljati o prijedlogu ograničenja cijene plina u četvrtak kako bi se spriječili vrtoglavi troškovi za potrošače. “Diverzifikacija, smanjenje potražnje, zajednička politika skladištenja [i] naše akcije #RepowerEU čine razliku”, tvitao je Simson nakon sesije, dodajući: “Ali moramo ostati na oprezu.” Zamjena ruskog plinovoda uslijedila je usljed povećane kupnje ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Država, rekli su stručnjaci za RIA Novosti.

Prema podacima Europske komisije, između siječnja i kolovoza ukupni obujam uvoza plina iz Rusije, uključujući LNG, smanjio se za 39 milijardi kubičnih metara (bcm). U istom razdoblju, isporuke LNG-a iz Sjedinjenih Država skočile su za gotovo 80 % na godišnjoj razini. Prošle godine Rusija je činila oko 45 % uvoza plina u EU. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, Moskva je bloku isporučila 155 milijardi kubnih metara, dok se ove godine očekuje pad uvoza na nešto više od trećine toga (oko 60 milijardi kubnih metara).

U međuvremenu, analitičari iz istraživačke tvrtke Kpler upozorili su ovog mjeseca da bi zamjena opskrbe ruskim plinovodom LNG-om rezultirala značajnim troškovima za EU. Za razliku od plina iz plinovoda, koji se obično isporučuje prema dugoročnim ugovorima, LNG se češće kupuje na spot tržištu, a cijena mu je višestruko veća. U međuvremenu, povećana kupnja od strane EU-a otežava kupnju LNG-a zemljama u razvoju, budući da su sada prisiljene cijenom se natjecati s bogatijim zemljama.

euPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kiza
1 godina prije

Koji su to alternativni dobavljači, da nisu Mađari, koji su enormno povećali uvoz ruskog plina.Ispade Picula ekstra dobar, u vezi prijedloga o prekidu pristupnih pregovora Srbije i EU.

Pravednik
1 godina prije

Hmmm, zamijenila ruski plin sa američkim ukapljenim koji je nekoliko puta skuplji.
Planirano osiromašivanje naroda eu a sve od strane determinista.
Igra se nastavlja, zbogom lijepi živote.

Ico
1 godina prije

Vazali na čelu EU tvrde da su u potpunosti supstituirali plin iz Rusije s plinom iz Amerike, koji je nekoliko puta skuplji. Svaka čast teletabisima koji vode EU!

madam
1 godina prije

E super. Onda možemo da se grijemo na 25 °C, jel te?
Banda!

Nekoime
1 godina prije

Prde u sito i skupljaju obnovljive izvore energije.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Odlicno !!! Sada , posto je EU neovisna i samodovoljna u svemu , ljepo se moze zatvorit u vlastitu skoljku , NE IZLAZIT IZ NJE 😁 te fino nastavit uzivat u vlastitom raju bez da tule i tupe drugima . Okay ! Svi im priznaju , najljepsi su , najbolji su i sve naj , naj a sad …. ODHEBITE !!!!

tuf
1 godina prije

Aha, kako da ne, naravno da jesu, unatoč objavama svih distributera LNG-a da nije moguće ni srednjeročno pokriti potrebe. Došla UVDL na metli i svojim čarobnim štapićem stvorila plin. Nema veze što nema dovoljno terminala, tankera niti distributivne mreže. Nema veze što ni proizvodnja nije približno dovoljna. Trenutno je (skupo) kupljen mir! Doduše žrtvovali smo svu energetski intenzivnu industriju – ali većina glasača to još ne osjeća i tako su malo dobili na vremenu. Sljedeće godine – kuda koji, mili moji. Isti trik ne mogu ponoviti dvaput jer proizvođači LNG-a imaju ugovorne obveze prema drugim klijentima i kršenje istih ih već sada skupo košta. Osim toga, RePowerEU doktrina sprječava sklapanje dugoročnih LNG ugovora – nužnih za ulaganja u tankere i terminale jer je spot tržište suviše nestabilno da bi itko u svijetu provodio enormne investicije bez garancija stabilnog tržišta. Za kraj – Der Spiegel: “Zbog energetske krize izazvane antiruskim sankcijama,… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Katar je potpisao dugorocni ugovor sa Kinom na 26 godina. Kad su iz EU trazili da sklope ugovor otpilili su ih govoreci da nemaju plina i da zato ne mogu sklapati ugovore. Nakon nekoliko posjeta delegacija poslali su jedan tanker.
Ova godina nije problem. Iduca ce biti problem, aona iza nje katastrofa.

Macedon
1 godina prije

Lazem sebe da mogu Bez tebe, lazem ljude I sve oko sebe, lazem majku da bezbrizno spavam Al uzalud sebe zavaravam

Max
1 godina prije

Ne znam.

C.F.
1 godina prije

Jesu uz uvjet da ce mnogi jesti gofna da plate energente.
Sad mi je jasnija ona fraza od prije 25g da GMO spasava od gladi.
Nije se odnosilo na Afriku

Tupko Glupko
1 godina prije

Ono najbitnije niste napisali – koliko je LNG “iz pouzdanih izvora” skuplji od ruskog plina.
I koliki je udio američkog u uvozu.

Jasam
1 godina prije

Presli su na ruski lng hahahha

Red Dog
1 godina prije

Super.
Ali zasto je onda ekonomska kriza? Zasto se bira izmedu hrane i grejanja?

Ico
1 godina prije

Makron i Scholz, dva druga uboga, j’bu jedan drugoga. To su dva notorna idiota, koji nisu Amerima ni do koljena! 5+ za Amere!

Sloboda uma
1 godina prije

Hahahahahahahahahahaha….. kako ih Ameri levate, mati mila…. plin je isti, samo je distributer s drugog kraja svijeta……

Alex
1 godina prije

Zato obitelji gladuju i smrzavaju se. A inflacija bitnih stvari za život prelazi 20%. Svaka čast na uspješnoj zamjeni ruskog plina. A i rusku naftu su zamjenili tako da je sada uvoze preko Indije,Egipta,pa cak i Saudijske Arabije. To bi bilo kao da kirurg operira krajnike kroz šupak.

alexosijek
1 godina prije

Pa, tko tim ljudima u EU i EK uopće išta vjeruje? Samo se nadam kako će se pojesti i potući međusobno jer su već počeli, i to što prije…oni su očajni, nemaju rješenja, a mi svi u EU smo sj***ni do daske

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI