Europa se distancira od Sjedinjenih Država – Početak nove ere ili mali čin prkosa?

Eu zastava
46 komentara

Jučer je njemačka kancelarka Angela Merkel dala važnu izjavu, koja sugerira da se u odnosima između Njemačke i Sjedinjenih Država i općenito između Europe i Washingtona nešto mijenja.

“Europa mora preuzeti sudbinu u svoje ruke i ne može se više oslanjati na Sjedinjene Države za njezinu zaštitu. To nam je zadaća u budućnosti. Veliki globalni sukobi se događaju na vratima Europe i premda smo puno napravili po pitanju zajedničke obrane, još je puno toga ispred nas”, rekla je Merkel u Aachenu, gdje je na dodjeli nagrada u njemačkom turističkom naselju blizu granice s Belgijom, gdje je francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio prestižnu nagradu Karla Velikog za svoje napore u promicanju integracije i kohezije unutar EU.

“Više nije slučaj da nas Sjedinjene Države jednostavno štite nas, ali Europa mora preuzeti svoju sudbinu u svoje ruke, to je zadatak budućnosti”, ponovila je Merkel

Izjava njemačke kancelarke dolazi dva dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump jednostrano raskinuo nuklearni sporazum s Iranom, poznat pod imenom Zajednički akcijski plan djelovanja (JCPOA), te dodao kako Washington  ne samo da će vratiti sankcije protiv Irana, nego će ekonomske zabrane protiv Islamske Republike podići na “najvišu razinu”.

JCPOA je u srpnju 2015. nastao nakon višegodišnjih pregovora između Irana i “Grupe 5+1“, koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka.

Američki predsjednik je najavio svoju kontroverznu odluku nakon što ga njegovi europski saveznici, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i niz drugih zemalja, nisu uspjeli uvjeriti da se zbog mirnog suživota ne povuče iz temeljnog sporazuma.

Trump je također svim zemljama zaprijetio sankcijama, uključujući i američke saveznike, ako prekrše američki embargo protiv Irana, što je vidno zabrinulo tradicionalne saveznike Washingtona u Europi.

Trumpova odluka je potpuno usklađena sa željama izraelskog režima, dok je s druge strane izazvala val kritika među ostalim saveznicima, jer potvrđuje nepouzdanost Washingtona u pridržavanju bilo kojem multilateralnom sporazumu kada ne odgovara njegovim interesima.

Trump Macron
FOTO: Ilustracija, Trump i Macron

Angeli Merkel se u stavu pridružio i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji je ranije u četvrtak istaknuo kako je politika Bijele kuće “izgubila snagu, a zbog toga će, dugoročno, izgubiti i utjecaj”, pozivajući Europu da obnovi svoju ulogu u međunarodnoj areni i da se udalji od Sjedinjenih Država kao samozvanog globalnog lidera.

U kritici Washingtona zbog raskida sporazuma s Iranom je čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da su Sjedinjene Američke Države okrenule leđa multilateralnim odnosima i prijateljskoj suradnji. Ovoga se puta Juncker činio prilično trijezan, što njegovom govoru daje poseban značaj.

Sa svoje strane, francuski predsjednik Emmanuel Macron je inzistirao na svojim prijedlozima o reformi eurozone. Otkada je došao na vlast u svibnju prošle godine, vrši pritisak na kancelarku Merkel sa svojim prijedlozima, posebno za uspostavu zajedničkog proračuna i ministarstva financija eurozone. Stoga je i ovom prilikom pozvao Merkel  da djeluju u tom smjeru.

“Ako prihvatimo da druge velike sile, uključujući i saveznike, odlučuju u ime naše diplomacije i sigurnosti i tako nas guraju u najgore rizike, onda nismo suvereni i ne možemo više biti vjerodostojni za naše javno mnijenje”, kazao je Macron, jasno napadajući Trumpovu odluku da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Francuski predsjednik je rekao “kako je američka odluka da napusti JCPOA bila pogreška”.

Angela Merkel je rekla “kako su razgovori o eurozoni između Berlina i Pariza bili teški”, uz napomenu da neslaganja i dalje utječu na mnoge prijedloge za daljnju integraciju EU.

Međutim, Merkel je priznala da “europska ekonomska i monetarna unija treba biti više održiva”, čime je implicitno priznala ulogu Njemačke “uzmi sve”, koju je Berlin sam zaposjeo u EU, kao što pokazuju njegovi ogromni proračunski suficiti u odnosi na ostale europske “partnere”.

Iako je Merkel izjavila kako očekuje sporazum o bankarskom sustavu, prešutjela je zahtjev francuskog predsjednika za zajedničkim proračunom eurozone.

U međuvremenu je ministar vanjskih poslova Francuske Yves Le Drian osudio “logiku američkog izolacionizma, protekcionizma i jednostranih akcija” i najavio kako će djelovati u dogovoru s tvrtkama iz svoje zemlje, “koje od američki sankcija kani čuvati do maksimuma”.

Angela Merkel
FOTO: Angela Merkel

Čelnik njemačke diplomacije Heiko Maas je najavio kako će danas biti u Moskvi i savjetovati se sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom koji s Trumpom ne dijeli gotovo nijedan stav.

Ove reakcije pokazuju da su europski čelnici konačno shvatili nepouzdanost Sjedinjenih Država kao lidera zapadnog logora i počeli su se buditi iz sna. Ovako duboko razmimoilaženje u mišljenjima je očita posljedica odnosa u kojem hegemoniju Washingtona nimalo ne zanimaju interesi europskih “saveznika”.

S obzirom na politiku potpune podređenosti europskih zemalja u odnosu na snažnog saveznika i sve katastrofe koje je takva politika uzrokovala, čini se da je priznanje europskih vođa stiglo prekasno. Međutim, moglo bi se reći bolje ikada nego nikada, uvijek pod pretpostavkom Bijela kuća ne posegne za tajnim polugama diplomacije koji će europske čelnike brzo vratiti u željeni kolosijek. Moglo bi se reći da je Europa na povijesnoj prekretnici i ovo je prilika da se na međunarodnoj sceni potvrdi kao neovisni politički akter.

Ipak, čak i u slučaju da se dogodi čudo i da europske vođe ustraju u svom stavu da sporazum s Iranom treba očuvati i da će se suprotstaviti samovolji Washingtona, ostaju nerazrješiva proturječja unutar same Europske unije i njemačke hegemonije u bloku. Ipak, za početak bi bilo dobro da se europske zemlje oslobode višedesetljetnog jarma i vazalskog odnosa prema Sjedinjenim Državama, a nakon toga početi rješavati stvari u vlastitoj kući.

JCPOAJean-Yves Le DrianSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive
5 godine prije

Trump ne zeli ni cuti za probleme EU on misli samo na America First i on u svemu nastupa sa pozicije mi se mozemo se dogovoriti samo ako ce biti onako kako ja kazem. Prema tome EU treba ohladiti svoje odnose sa SAD okrenuti se sebi i svojim problemima. Takodje po pitanju NATO-a EU mora svesti svoje ucesce i obveze na minimum pa cak zaprijetiti i izstupom iz NATO ako se nastavi ucijenjivacka i sebicna politika SAD-a. Dakle ako se SAD nadje u izolaciji tek to moze pokrenuti proces razmisljanja i rada u suprotnom smijeru.

čitalac
5 godine prije

To nije ništa. Tresla se gora, rodio se miš.
Korumpirane EU političare Amerikanci drže u šahu.

Ana
5 godine prije

” europski čelnici konačno shvatili nepouzdanost Sjedinjenih Država”. Jesmo li mi konacno shvaili nepouzdanost europskih “celnika”?

Riddick
5 godine prije

Nigel Farage , je penicilin za sve Eurofanatike i Eurozaludjenike …
https://www.youtube.com/watch?v=SJzRa7HWVqs

Alen
5 godine prije

Evropa je stara fufa koja gleda samo svoje interese… Na iznenadjenje mnogih evropa ce poceti da odbija poslusnost americi… I to je taj kamencic koji jos treba da se sve zatalasa…

Ludiagresivan
5 godine prije

Bit ce mali ‘prc’ od prkosa….

Siniša
5 godine prije

Jedva cekam da USA razbuca staru prostitutku Evropu;pomozi sirotu na svoju sramotu!!!!

Tomica
5 godine prije

Brzo će početi drugu priču da pričaju. Malo glumataju za domaću javnost a poslije će da objašnjavaju opravdanost Trumpovog postupka.
Hahaha, vidi ono dvoje golubića.

tuf
5 godine prije

Nema se što novoga očekivati od vladajućeg EU režima, oni su se pokazali svojim ‘djelima’.
Nemojmo naivno gledati u njihove dimne zavjese, puštati kroz vrata njihove trojanske konje. Niti Merkel niti Juncker mogu ili smiju raditi zaokrete jer bi unutar 24h bili eliminirani.
Ovdje se radi o ostavljanju dojma nužnosti tzv. samostalne sigurnosne EU politike, a to nije ništa drugo nego lobiranje za paralelno vojno izdvajanje iz nacionalnih proračuna. Javnosti će se prodati priča o nužnosti, a u praksi ćemo svi duplo izdavajati za planove elita – enormno gomilanje vojne sile.
Ako me žele uvjeriti u suverenost EU, morati će se daleko više potruditi. Ja im ovo ne pušim.

Spartak
5 godine prije

Čuda nema i neće biti pa će se Europa vrlo brzo morati prikloniti Washingtonu. Čuda ne može biti jer ne živimo u čudizmu već u kapitalizmu. Europski politički uhljebi, koji su kao takvi potrošna roba s rokom trajanja od 4 godine, vrlo brzo će biti prisiljeni na poslušnost. Na to će ih prisiliti njihove banke i kompanije koje su uhvaćene u anglocionističku financijsku mrežu. Ne budu li slušali, bit će kažnjeni, a SAD su im mnogo važnije od poslova s Iranom. Imat će gubite, to da, ali bolje da izgube prste nego glavu.
Izjave poput “Europa se distancira” ili “prkos” nemaju smisla. To je samo medijska zabava. Svijet ne funkcionira tako

Ante
5 godine prije

Ma koja Evropa, pa Evropa je Americki projekt (Sjedinjene Evropske Drzave) sa svojom vladom, presjednikom, vojskom… Da granice postoje samo na papiru kao i u USA, i da niko nema svoj nacionalni identitet. Sad je na redu stvaranje zajednicke vojske i zato rade cijeli ovaj igrokaz za nazalost glupe ljude koji nasjedaju na sve. Kao da se Evropa ne moze osloniti vise na Ameriku da ce ju stititi i dalje. Prica za glupe ljude. Pa Amerika i dalje ima od Njemacke pa sve do Turske tisuce aviona, ljudi,…i jos ih povecavaju i prave nove vojne baze. Nazalost, jos uvijek sprovode svoj plan preuzimanja kontrole nad cijelim svijetom. Ljudi generalno ipak sve vise to kuze, ali ih niko ne zaustavlja. Je, imaju problema u Siriji, ali jos nisu odustali od svojih ciljeva. Bez nekih vecih dogadjaja ti demoni iz deep state nece stati. Ili da ih neko mocan vojno porazi (jer… Čitaj više »

Che Guevera
5 godine prije

Teza+Antiteza=Sinteza
Zapad+Istok=Tiranija

Good Old Rebel
5 godine prije

Dosta sam pisao na ovom i još jednom portalu o “Evropskoj šutnji”. Ona u sebi sadrži i bunt koji se potiskuje i kada se “boca s plinom” napuni….eksplodira….ili se “čaša” prelije i polako curi na sve strane. Takav je odnos SAD-a I EU.Neupitno doći će i taj dan, nadam se uskoro. A onda moj san o Evropi od Lisabona do Vladivostoka neće biti nedokučivi san, već realnost. Taj proces bolje da ide pametno korak, po korak, naročito “sklapanje u određenu cjelinu” prostora od Lisabona do Vladivostoka. Ako se taj proces bude gradio na etičkim i moralnim principima uz uvažavanje različitosti to su veći izgledi za uspjeh.

Zorule
5 godine prije

“Ovoga se puta Juncker činio prilično trijezan, što njegovom govoru daje poseban značaj.”
Hehe ovo mi je najjači dio 😉
Mislim da neće biti nikakve intervencije bijele kuće na liderstvo EU da se vrati na proamericki kolosijek. U jednom prijašnjem članku o Trumpu sam rekao da uz svu ludost koju izvodi da ipak vidim nesto pozitivno u njegovoj vladavini, on trga stare veze, stare elite, stare saveznike i sa svojim suludim zahtjevima tjera EU političare da uzgoje kitchmu i da se odmaknu od SAD-a. Mislim da se to upravo dogadja.

bbbb
5 godine prije

Ne distancira se tvorevina tame ni od koga a pogotovo ne od svog mlađeg brata, roditelji obadva čeda napravili su im jaslice od čitavog svijeta da sprovode sadizam nad zemljanima i da ih prinose ko žrtve stvoru.

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Nema nista od zastite EU interesa ni u Iranu ni nigdje drugdje dok su sadasnje garniture politicara na vlasti. Njemacka kao lider EU je samo poslusni vazal koji dobiva mrvice kad je poslusan. A u par navrata kad su se pojedinci iz Njemacke malo zaboravili i dali neke izjave da ce gledati iskljucivo svoje interese odgovor preko bare bi im u roku od dva dana razbio iluzije. Sa drugima je jos gora situacija a i sama evropska komisija koja je glavno izvrsno tijelo EU je sastavljena od koga? Ko ih je birao? Na kojim izborima,u kojoj drzavi? Glavno tijelo EU uopce nije demokratski izabrano i uopce se ne bori za interese evrope. Evropu mogu spasiti samo Orban i njemu slicni ako pocnu da se glasnije bune i dovedu do velikih nestabilnosti i raspadanja EU. Tek onda ce se mozda naci neke nove snage i u vecini ostalih drzava koje ce… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

“Europa se distancira…” kao prvo koja Europa? Što je to “Europa”?, Mrzim ovo kada se u našim medijima preuzima sa zapadnih propahgandnih meduja, ovo da se savez država EU izjednačava sa Europom, pa kada se govori o Europi, pravi se jednadžba EU=Europa, kao da je EU jedna država, a nije. Izvan EU postiji još nekoliko država, koje pripadaju kontinentu Europa. kao drugo, opet naivnost… sve je to igrokaz, … u redu, vjerojatno ima pokoji političar iz država EU, koji želi iskreno driugačiju politiku manje osvinsosti od SAD, ali vodeći političari su plaćenici SAD-a i duboke države. EU je američko-cionistička tvorevina, bez uplitanja SAD-a odnosno rokefelerovsko-rotšildska hazarske mafije iz duboke države, EU nikada ne bi ni nastala- to treba svima biti jasno. Glavni cilj stvaranja EU 1957. bio je da se zapadna Europa dovede pod kontrolu SAD-a i protiv SSSR-a. EU je “ekononmski NATO”,- tako je u šali govorio jedan američki… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI