„Europska unija i euro su izvor blagostanja građana i zato nam treba još više EU“

Christine LAGARDE
58 komentara

S mjesta izvršnog direktora Europske središnje banke je otišao Mario Draghi, a umjesto njega je došla bivša direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, koja je odmah po preuzimanju dužnosti rekla da je  recept za bolju Europu jednostavan, „samo treba ubrzati monetarnu uniju i istodobno inzistirati na europskoj suradnji“.

Očito je da nova predsjednica Europske središnje banke ima vrlo jasne ideje, dok njen prethodnih nije bio toliko zainteresiran za političke finese, iako je svijet europskih financija nemoguće odvojiti od visoke politike europskog političkog mastodonta zvanog EU, sa svim njezinim tijelima. Lagarde čak zna kojim putem ići i zagovara veću integraciju, što znači još veće prenošenje nacionalnih suvereniteta u Bruxelles, bolje rečeno u sjedište ESB u Frankfurtu.

„Europska integracija kroz jedinstveno tržište nam donosi stvarne ekonomske koristi. Prema jednoj procjeni bi u Europskoj uniji BDP po glavi stanovnika danas bio i do 20% niži da nije došlo do integracije. Naše zajedničke institucije u EU jamče ovaj napredak“, rekla je Christine Lagarde.

Drugim riječima, za one koji još ne vjeruju u to, euro i Europska unija bi bili glavni izvori golemih blagodati koje su s neba pale na glave građana Starog kontinenta.

Zaboravljajući na mjere štednje i smanjenja javne potrošnje što je dovelo do stotine tisuća otkaza u EU, Lagarde je ilustrirala potpuno drugačiju sliku.

„EU i euro nisu sekundarni elementi u postizanju našeg prosperiteta. Oni su vitalni sastojci koji štite naše jedinstveno tržište i zato štite naš životni stil”, rekla je bivša čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, sada na čelu Europske središnje banke.

I ne samo to. Za Lagarde je ključno ojačati suradnju među državama članicama.

„Suradnja u Europi daje nam jači glas u pregovorima s drugim zemljama, dok u svijetu u kojem je multilateralizam ugrožen, zajednički rad EU postaje još važniji i to je jedini način da se srednje velike zemlje suprotstave velikim regionalnim akterima i obrane naše zajedničke interese”, rekla je.

Kada govori o nekakvoj europskoj suradnji, šteta što se gospođa Lagarde pretvara da ne zna stvarnu situaciju na kontinentu.

Posljednjih godina, ali i ovih dana, izbila je velika svađa oko subvencija za „zelenu tranziciju“ za većini kompanija koje su glavni zagađivači.

I ovdje se Njemačka ponašao kao i uvijek, odnosno, opet uživa prednosti koje je uvijek uživala, one o kojima ostale zemlje članice nisu mogle ni sanjati.

Lako je govoriti o „suradnji“ kad su uvijek isti oni koji gube, a to su prije svega mediteranske zemlje, te one koje nemaju državnike sa stavom poput nekih zemalja bivše istočne Europe.

Christine Lagarde je tada uputila apel novim predsjednicima institucija EU.

„Uvjerena sam da će oni razumjeti ovu fazu i potrebu da Europa ubrza integraciju. Europski čelnici vide da se svijet oko nas kreće i da to zahtijeva preispitivanje naših ambicija. Ali ako želimo krenuti naprijed, zamah mora doći odozgo i odozdo. Europska integracija mora se temeljiti na pristanku građana“, rekla je Lagarde, što pokazuje da je potpuno odvojena od stvarnosti, jer je sve manje onih koji žele „više Europske unije“.

Šteta što su posljednje vrijeme građani EU sve više vjerovali briselskim tehnokratima, koji su u više navrata pokazali da štite isključivo interese elita i svoje, a ne interese “naroda”.

Planovi Europske središnje banke

Lagarde je ponovila da su “neki članovi odbora Europske središnje banke naglasili potrebu da se obrati pažnja na moguće nuspojave trenutnih mjera monetarne politike koje u narednom razdoblju zaslužuju pomno praćenje“.

Izražena je zabrinutost zbog potencijalnog utjecaja negativnih kamatnih stopa na kućanstva u eurozoni, uz štednju i dinamiku potrošnje, te kako sva tri područja treba pratiti istovremeno.

Lagarde nije puno govorila o politici kvantitativnog ublažavanja, pokrenutoj još za vrijeme Draghija, te koliko dugo i s koliko tisuća milijardi će porezni obveznici EU hraniti “zombi korporacije“, kojima produktivnost pada, ali im zbog financijskih injekcija vrijednost na burzi raste.

Fokus na „više Europe“ i izbjegavanje davanja pojašnjenja o područjima koje su ekskluzivno pravo Europske središnje banke sugeriraju da će Lagarde biti „politička“ predsjednica ESB, a financije će ostaviti kakve jesu, da favoriziraju nekoliko zemalja na štetu ostatka EU, a građani će financirati i jedno i drugo i na kraju i visoko poduzetništvo koje je našlo trik da izbjegne zabranjene državne subvencije, ali zato slobodno prodaju obveznice, obični komad papira za kojeg dobivaju milijarde eura.

Zapravo, Lagarde mora napraviti samo kozmetičke promjene da proces koji je već dobio maha prikaže, kao što smo već rekli, kao glavne izvore blagodati koje su s neba pale na glave građana Starog kontinenta. To što se s tim ne slaže većina priznatih stručnjaka, na primjer  Thomas Piketty, Joseph Stiglitz i Paul Krugman, manje je bitno.

U svakom slučaju, učinak niskih kamatnih stopa, čak i negativnih, za Lagarde je i dalje pozitivan i ostat će takav kakav jest.

Čini se da se mir vratio u srce Europske središnje banke. Alarmizmi i otpor su čudom nestali i zbog toga bi ESB monetarnu politiku EU tijekom 2020. mogla ostaviti nepromijenjenom.

Ali, kao i uvijek, u Frankfurtu i Bruxellesu govore o brojkama, nikada o svakodnevnim i realnim političkim i društvenim potrebama građana. Dokle će to trajati? Sve dok ljudi, obični ljudi, masovnim buntom, izraženim na ulici ili na biralištima, ne prekinu duboki zimski san Christine Lagarde i Ursule von der Leyen. Ako ste misli da ne može gore od Marija Draghija i vječno „taman veselog“ Jeana Claudea-Junckera, prevarili ste se.

EuroEuropska središnja banka
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Lagarde je samo glasnogovornik političkih i financijskih elita koji žele nova tržišta za pljačke i izvlačenje prirodnih bogadstva putem središnje banke (mjenjačnice) MMF i ESB. Pametnom dosta.

neznanje
4 godine prije

Koliko čitatelja je spremno izlaziti na cestu da ih policija tuče, kao Francuzi, ne bi li za godinu dana uspjeli nešto postiči nakon godine dana.
Dosta se raspravlja o evropi i ima raznih mišljenja. Dosta se tih mislilaca slaže da ovakva evropa raznih brzina, krađe školovanih kadrova i koječega drugog nema perspektivu. Činjenica je da je nacionalizam glavna prepreka napretka ali i glavni akcelerator nazadovanja.

Bezuhov
4 godine prije

EU sa privredom u strukturnom haosu i disbalansu, demografskim fijaskom, raslojenom i dezorijentisanom u svakom pogledu …. kud plovi ovaj brod ?

Alex
4 godine prije

Da,onih građana koji se bave politikom,a posebno onih koje narod naziva “uhljebima”!!!Ne ide lose ni bankarima,sudsko-odvjetničkom biznisu,i ostalim lešinarima I prodavačima magle.Loše je samo raji koja rinta za kruh I nešto igara.

politicki nekorektan
4 godine prije

…odvesti u solarium, strpati u masinu za kvarcanje, ukljuciti na maksimum, ostaviti da se krcka 72 sata, ponoviti postupak dok ne ishlapi…mozak joj je vec prosao taj tretman…

Baba
4 godine prije

Kada bi rekla išta drugo ili malo istine onda bi sama sebi drmala privilegiranu fotelju na kojoj tako lijepo sjedi već godinama, tako da…

American_dream
4 godine prije

Zamislimo na trenutak da upravljanje prirodnim i ljudskim resursima u EU, preuzmu pod svoju jurisdikciju balkanjerosi,siguran sam da bi za 10.godina, Europa postala siromasnija od rusije i somalije zajedno.

Jok
4 godine prije

Sto se svih ex yu republika tice, sve su se odrekle bilo kakve suverenosti jos 90te kad su predale financijski sustav, vojsku i privredu za judine skude.

imalijosnade
4 godine prije

prava Bilderbergica,(a kad oni zasjedaju ni najpoznatiji novinari nemaju pristup! a televizija ni stampa ni mukac o tom..) koliko je imala afera i istraga a ni dana iza restaka, uvjek sa jake na jos jacu funkciju.

Siniša
4 godine prije

Oj robijo, robijo kako bi te dobijo…uđi u EvropskuUniju i dobićeš je…..

Lucija
4 godine prije

“…europskog političkog mastodonta zvanog EU, sa svim njezinim tijelima…”
Možda bi bilo primjerenije – dinosaurus. Veliko tijelo, mali mozak.

Točnije, sva ta birokracija je, umjesto da upravlja, dakle, rješava realne problema, upravo to – birokracija u najgorem smislu te riječi.
Iskreno, uopće nije jasno zašto je potrebno njihovo stalno ” stolovanje” u Bruxelles ili bilogdje drugdje, sa ovolikim mogućnostima teh.povezivanja. Otkad postoje videokonferencije?
Naravno, tamo su podložni – utjecajima.
Puno gore, nisu ni svjesni realnih problema…

Ana
4 godine prije

Cujte, nikad se ne izrugivati sa simptomima…

efivnervaewrnfviernfvnewifrverf
4 godine prije

Da, nama varanikuskusima treba još više silovane đewrope našim bikom, u pravu je dotična……….i na gornjoj fotki za svoje godine je ispala super……..

DažBog
4 godine prije

Braco Hrvati zasto toliko kukate na EU?
Zar, snajče, lijepo ne kaže kako vam je sa njima?
Zar sa njom niste u blaženom stanju, ovaj u blagostanju?

Max
4 godine prije

Baš svašta od Lagarde.

nessy
4 godine prije

Ooo, da, da, da, Primjetio sam da je Hrvatska drasticno napredovala nakon ulaska u EU. Cak bih je usporedio sa cvijetom. Kad cvijet cvjeta, ono najbolje, polen, leti na sve strane. Isto se dogodilo i mojoj zemlji. Mladi, zdravi, jaki i pametni su otisli potraziti srecu na nekoj drugoj livadi, jer na ovoj ne mogu ocekivati nista dobro. Ali, to i jeste ono sto je ova lopovska (citajte malo o njezinoj povijesti u MMF-u i korupciji na nevidjenom nivou), vjestica htjela. Zeli jos mlade krvi, ljudi koje su obrazovale neke druge zemlje, i naravno, resurse tih zemalja. Jer zemlje “stare EU”, su osuseno stablo, muskarci nisu muskarci, niti su zene-zene. Takav im je i natalitet. Rado ce dovesti crnce i arape, da im povecaju natalitet. Ali, tu djecu netko mora i hraniti i skolovati, dakle raditi za njih, sto novim gradjanima EU, ne pada na pamet. Neka ih hrane i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI