Europske vlade očito ne razumiju da im je Trump uputio ultimatum i da nema europskog oružja

Trump-Nato-Evropa
28 komentara

Mediji su objavili pojedinosti o novom ultimatumu kojeg su Sjedinjene Države uputile svojim najbližim saveznicima u NATO paktu, to jest Europskoj uniji. Ispostavilo se da, prema Washingtonu, Europska unija nema pravo razvijati vlastite sustave naoružanja, već ih je obvezna kupiti ih u inozemstvu. Kako to inozemstvo ne bi bilo krivo protumačeno, usput je saveznicima rečeno da se moraju riješiti svega sovjetskog oružja koje je još u uporabi u njihovim oružanim snagama.

Razlog za takve manipulacije su, naravno, reference na “agresivnu Rusiju”.

“EU i mnoge njezine vlade zagovaraju europske obrambene inicijative kao dio europske sigurnosne politike i mi smo vjerovali u nju”, rekao je američki državni podtajnik za europska pitanja Michael Murphy tijekom sastanka u Washingtonu 22. svibnja s predstavnicima Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ali sada, prema Murphyju, “postoji sumnja da su te inicijative usmjerene na nešto drugo.”

“Barem neki od vas razvijaju svoju industrijsku politiku pod maskom sigurnosne”, rekao je visoki američki dužnosnik, što potvrđuje transkript sastanka u Washingtonu s europskim veleposlanicima o pitanjima sigurnosti, koji je objavljen neki dan.

Čini se da Sjedinjene Države strahuju od ponavljanja “efekta Airbusa”. Europska tvrtka je 29. svibnja 1969. pokrenula projekt A300 kako bi se natjecala s američkom korporacijom Boeing, koja je u to vrijeme u potpunosti dominirala svjetskim tržištem komercijalnih zrakoplova. Nakon pola stoljeća je Airbus, Boeingu uzeo gotovo 50% tržišta. Indikativan je i presedan s eurom, koji je u samo 20 godina života već zreo za konkurenciju dolaru kao svjetska rezervna valuta.

Ultimatum kojeg je Murphy uputio nije prva epizoda u predstavi o vojnim napetostima između Sjedinjenih Država i Europske unije. Sve je počelo izjavom Donalda Trumpa na summitu NATO-a u srpnju 2018. godine. Američki predsjednik je zatražio da svaka od zemalja Sjevernoatlantskog bloka odmah izdatke za obranu podigne na razinu od 2% BDP-a.

Europljani su na ideju o plaćanju Sjedinjenim Državama za sigurnost reagirali bez puno entuzijazma. Onda je Trump otrijeznio Europu s carinama koje su mnoge europske proizvode učinile nekonkurentnima na američkom tržištu, ali su nove inicijative čelnika Bijele kuće promatrane jednostavno kao želja da se iz Starog svijeta dobije nešto drugo.

tenk Leopard 2
FOTO: tenk Leopard 2

Europa je reagirala inicijativom predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, koji je u studenom 2018. godine izjavio kako bi Europa trebala stvoriti vlastiti sigurnosni sustav i braniti se od Rusije, Kine i “čak i od Sjedinjenih Država”. Nešto kasnije, uoči Trumpovog posjeta Parizu, Macron je ublažio retoriku, nazivajući Sjedinjene Države “najvažnijim saveznikom Francuske”, ali nije odbacio ideju organiziranja europske vojske.

Činilo se da se prašila oko incidenta slegla, ali nije nestala. I Donald Trump, koji je jednom rekao kako sigurnost Europe nije politička strategija, već američki proizvod kojeg kupac mora platiti, povećava pritisak.

U proljeće 2019. su Sjedinjene Države s upozorenja prešle na neugodne i izravne prijetnje Europi represijom, ako se Europska unija usudi promicati svoje obrambene projekte. Reakcija Washingtona je uslijedila ubrzo nakon što je Europski parlament 18. travnja dao preliminarno odobrenje za stvaranje Europskog obrambenog fonda (EFD) i dodijelio mu 13 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027.

Više troškova za oružje je nešto što se Washingtonu svidjelo, ali strateška neovisnost ne dolazi u obzir. To je bilo pismeno upozorenje kojeg su Sjedinjene Države poslale Europskoj uniji 1. svibnja 2019. godine. U priopćenju se navodi kako trenutni planovi “europske obrane” prijete desetljećima integracije transatlantske obrambene industrije i vojne suradnje kroz NATO. U pismu je bilo mnogo prijetnji o mogućim političkim i komercijalnim osvetama u slučaju da Bruxelles ostane pri namjeri da razvija europske projekte vezane za oružje.

Washington se također usprotivio stvaranju takozvane Strukturirane stalne organizacije za suradnju (PESCO) u okviru koje je 25 zemalja EU počelo razvijati 34 projekta naoružanja.

“Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog odobravanja propisa Europskog fonda za obranu i općih uvjeta koje propisuje PESCO”, upozorila je zamjenica američkog ministra obrane Ellen Lord u pismu upućenom Federici Mogherini.

Rex Tillerson - Federica Mogherini
FOTO: Rex Tillerson – Federica Mogherini

Sudeći po činjenici da su 22. svibnja Sjedinjene Države zakazale novi sastanak, očito je da EU prvomajskom pismu nije posvetila dovoljno pozornosti i nije ga razumjela kao ultimatum.

Međutim, američka uprava zaboravlja da je neposredno prije toga odbacivala svoje europske partnere. Kada je EU 2018. godine pozvala sve da “odbiju isporučiti oružje Saudijskoj Arabiji, čak i ako su ugovori već potpisani”, Donald Trump nije ni pomislio na povlačenje potpisa iz ugovora sa Saudijcima koji obećava da će američki novčanik napuniti sa 110 milijardi dolara.

U ožujku 2019. je Njemačka najavila produljenje embarga na oružje Saudijskoj Arabiji, zbog čega je ostala bez milijardi eura prihoda, ali Washington nije slijedio primjer Berlina. Naprotiv, pokušavao je izvući za sebe maksimum novca kojeg je i dalje nudio Rijad. Ako konkurent dobrovoljno odbije novac, zašto ga ne bi uklonili s tržišta? Ultimatum od 22. svibnja 2019. godine kaže da su Sjedinjene Države odlučile raditi prema načelu da će diktirati Europskoj uniji kako se treba ponašati na međunarodnom tržištu oružja.

Čini se da je Trumpova uprava odlučila da sjeme “europske samoobrane” sasiječe u korijenu.

“Projekti vlastite proizvodnje oružja, koje će EU provesti bez sudjelovanja Amerike, samo na prvi pogled izgledaju mali. Zapravo, oni se mogu pokazati kao gruda snijega koja će postati lavina”, rekao je spomenuti Michael Murphy.

Američki dužnosnik je uvjeren da Europljani pokušavaju nadmudriti prekomorske vladare demonstrirajući “projekte manjeg volumena”, te da se pod okriljem ovog “velikog skoka” pripremaju za razvoj vlastite proizvodnje oružja.

Položaj Sjedinjenih Država, koje inzistiraju pristupu europskim tehnologijama u bilo koje vrijeme, bez obzira na autorska prava i druge deklarirane konvencije, najbolje se može opisati izjavio da  “imamo sve zajedničko, ali je tvoje naše, a moje se ne smije dijeliti”.

haubica Cezar
FOTO: samohodna haubica Cezar

Prema dopisniku El Paísa Bernardu de Miguelu, trenutno Sjedinjene Države imaju superpotencijal u proizvodnji oružja, što im omogućava da zaključe većinu ugovora na globalnom tržištu oružja. Od 2006. do 2016. godine su SAD svake godine prodavale vojne opreme i oružja u inozemstvo u vrijednosti od 150 milijardi eura, što potvrđuju podaci iz izvješća State Departmenta o vojnoj potrošnji za 2018. Istovremeno, najbolji rezultat Europske unije ostvaren je 2016. godine, kada je prodano oružja za 13 milijardi eura.

Trump je branio potrebu za ponovnim opremanjem Europe i NATO-a, objašnjavajući “potrebom da se na odgovarajući način odgovori na jačanje dva glavna geostrateška konkurenta, Kine i Rusije”.

Za one koji žive u Americi Trump ne zaboravlja naglasiti da razvoj vojne industrije omogućava stvaranje novih radnih mjesta u Sjedinjenim Državama, što znači veće blagostanje za američki narod. Prošle godine se državna vojna potrošnja povećala se za 4,6%, na 649 milijardi dolara, što je 36% ukupne vojne potrošnje u svijetu.

Ako  će se držati postulata “Amerika iznad svega”, Trump i njegovi suradnici po definiciji ne mogu dopustiti da im posao preuzmu konkurenti, i to u bilo kojoj sferi gospodarstva, pogotovo ne u vojnoj. Štoviše, Washington je davno odustao od poštenog tržišnog natjecanja u tehnologiji, po kvaliteti i cijenama. I za protivnike i za saveznike je rezervirana ista politika ometanja razvoja konkurencije, pomoću sankcija ili prijetnjom sankcijama.

Jasno je da za SAD postoji opasnost da se zemlje koje progone jednu za drugom eventualno mogu ujediniti u otporu prekomorskom hegemonu, ali sadašnji stanar Ovalnog ureda se i dalje se nada da će uspjeti zgaziti autonomiju europskih protivnika prije nego što se uspiju povezati u prilično utjecajan blok.

SAD zemljama EU zabranile stvaranje vlastitih oružja i obrambenih kapaciteta 

 

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Trump je u pravu kad kaže da europska sigurnost nije nekakva strategija, već američki proizvod kojeg kupac (članice) moraju platiti. Po njemu je taj ‘proizvod’ potcijenjen i zemlje članice izbjegavaju godinama uplatu poreza na sigurnost u vidu 2% BDP-a. Problem nastaje s Trumpovim mišljenjem kako cjelokupni iznos od 2% BDP-a znači automatski prihod SAD-a, dok Europa misli kako se taj iznos može dijeliti i na europske zemlje. Macronovo spominjanje europske vojske valja promatrati u kontekstu trgovinskog rata u začetku između SAD i EU. Euro vojska je tako uteg na pregovaračkoj vagi. Ništa osobno – želi li Trump uvesti carine na europsku robu, nema problema, ali će onda EU početi sama proizvoditi oružje i veći dio od famoznih 2% BDP-a zadržati za sebe. Odustane li Trump od (prijetnji) carina, u EU će zaboraviti da su spominjali svoju vojsku. Krene li Trump dalje ucjenjivati s povećanim uplatama, EU će proizvoditi svoje oružje.… Čitaj više »

Ime amatera
4 godine prije

Orbanovo lice priča priču gdje mu se gadi fotografirati sa ovim ljigavcima kamatarima.

nekoime
4 godine prije

NATO pakt mijenja ime, od sada će se zvati “Oš’ kupit ciglu”.

Aga
4 godine prije

Hahhajaja jaki europski drzavnici merkel prima onu stvar kao i plenkovic kao i makron, a junker glavna dvorska luda poput seksa vodi kolo a pojam trijeznost i bistrost ne poznat pojam sami idioti poslusnici

Aga
4 godine prije

Od toga jedino orban vodi politiku, ostali primaju u gu.u. Makron s Starom.Babom, Plenkovica Jumcker stipa ovom godi,.Merkel stara cura ,zeljna one stvari, Kurc boli istu stvar… Junker pijani klaun , ma vic od drzava.

Tupko Glupko
4 godine prije

BDP Amera i EU je približno jednak i iznosi nešto više od 20.000 milijardi dolara (u SAD i Britaniji bi za taj iznos rekli 20 trilijuna dolara).
2% od toga je preko 400 milijardi dolara godišnje koliko bi po zamisli Amera EU trebala izdvajati isključivo za kupnju i održavanje američkog oružja.
Idealno bi bilo da EU sama proizvodi svoje univerzalno naoružanje, jer to zapošljava veliki broj ljudi, daje neovisnost u izradi i održavanju oružja (proizvodnja rezervnih dijelova, upgrade postojećeg naoružanja), a isto tako daje i potencijalnom napadaču problem kako se boriti protiv istoga.
Upravo u tom smjeru bi trebala krenuti EU i početi proizvoditi vlastito naoružanje u svom dvorištu, tj. drastično povećavati vlastitu proizvodnju.
Trump svojim ucjenama i kmečanjem upravo radi na tome da se to i desi.

Micko
4 godine prije

Ja sam za to da se u “Uljaniku” zaposle ljudi i rade razarače,podmornice
te nosači aviona za Europsku vojsku.Tko hebe trubu i njegov harač.

makedonac
4 godine prije

Ranije smo smatrali da ulazak u NATO znaci sigurnost drzave kao sto je Makedonija sa agresivnom albanskom manjinom koja hoce oddeliti deo teritorije Makedonije. Sada vidim da je NATO americki biznis, jer da zamenimo samo kalasnjikove sa americkim puskama to je ogroman novac, a da ne pricamo o zrakomlatima, tenkovima i dr. skupo oruzje. Tramp i USA se mafijaski ponasaju i silom i pretnjom obavezuju clanice NATO da kupuju skupo americko oruzje, iako rusko je triput jeftinije i jednostavnije za odrzavanje. Sve dok velike evropske zemlje shute amerika ce ih jahati i pljackati.

onaj......... Dalton
4 godine prije

”Europske vlade očito ne razumiju…………. ”
Bez brige.
Razumjet’ će.
P.S.
Razumijevanje će izgledati nešto ka’ prva godina fakulteta.
Puno seksa, malo učenja.

Moreno
4 godine prije

Pa ne ovisi sve o Trumpu, EU će radit ono šta gazde kažu, isti oni koji i Trumpu govore šta triba radit, ali Trump opet govori šta god oće . . . ko zna di bi svit otiša kad bi uzima zdravo za gotovo sve ono šta Trump kaže ili istwita . . . ono šta se vidi je enormni kaos na globalnoj razini koji se generira i prij Trumpa i nastojat će se generirat posli Trumpa. Jedina polupozitivna stvar u vladavini Trumpa do danas je to šta je bačeno manje demokratskih bombi i ubijeno manje ljudi na godišnjem prosjeku nego kad su njegovi predhodnici u pitanju.

Kongo kinta kunte
4 godine prije

Pride parada u zamisli imena U sj. MakedonijI. Momci skakucu polu goli a razdragana gomila pljesce. Jens stotenberg na celo sa velikim dildom. U pozadini sirotinja trazi boce po kontejneru. Savrseno

Borg
4 godine prije

Kaj je dobro imat monopol… Monopol na sve..
Slobodno tržište??????
Onda slijedi demagogija do bola… Partneri… Saveznici.. Bla.. Bla.. Bla.. Ajmo brzo slikica svi zajedno…. Smješak….. 😀☢️

samo tako
4 godine prije

I magarac razumije kad je batinan

Kažun
4 godine prije

Europi je kao kruh potreban novi Charles de Gaulle.
Razmislite malo zašto.

Brainstorm
4 godine prije

eu da ne moze dobiti uvjete cak ni kao turska?
turci su dobili prijenos nesto tehnologije i proizvodnju dijelova za F-avione u sklopu ponude.

Brainstorm
4 godine prije

primjetio sam zbunjenost u vezi nazva velikih brojeva; prijevoda sa engleskog. evo jednostavnog pravila. nasi brojevi imaju J.
neka je u engleskom biliun ali u hrvatskom je biliJun i biliJarda. taj biliun (bez J) se prevodi kao miliJarda dok je biliJarda triliun. triliun nema slova J: znaci engleski je.
dakle, razlika je, izmedju engleskog i hrvatskog – J ili nema J.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI