Evropski Parlament pozvao na obustavu pregovora o pridruženju Turske Evropskoj Uniji

Europski Parlament - Turska - Rezolucija
0
0

Evropski Parlament je većinom glasova usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom poziva na privremeno zamrzavanje pregovora sa Turskom zbog kršenja ljudskih prava i demokratskih standarda pod vladavinom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Najviše predstavničko tijelo Evropske Unije saopštilo je da kršenje ljudskih prava nakon neuspjelog puča u Turskoj opravdava ovaj potez.

479 članova EP glasalo je za ovu rezoluciju, 37 je bilo protiv, a 107 uzdržano na plenarnoj sjednici održanoj u četvrtak u Strasbourgu.

Više od 40 hiljada osoba je uhapšeno u Turskoj nakon neuspjelog vojnog puča u julu, a preko 100 hiljada ih je otpušteno ili suspendovano sa radnih mjesta u javnom sektoru.

„Vjerujem da je najbolji način za jačanje turske demokratije, najefikasnij način, da uključimo Tursku tako što ćemo držati vrata otvorenim“, kazala je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku, Federica Mogherini neposredno prije glasanja.

„Ako proces pridruženja bude okončan, obje strane će izgubiti“, dodala je ona.

Turska delegacija pri EU saopštila je da je „zaprepaštena“ rezultatom glasnaja, kritikujući odluku da predlog bude podržan kao „nedostatak vizije“.

Turski premijer Binali Yildirim je odbacio glasanje kao nevažno, ali i upozorio da su odnosi sa EU ionako već zategnuti.

„Očekujemo da će lideri EU ustati protiv nedostatka vizije. EU mora odlučiti da li želi da gradi svoju buduću viziju sa Turskom ili bez nje“, kazao je on.

Iako je glasanje u EP neobavezujuće, ono predstavlja dramtičan korak uoči vrlo važnog sastanka ministara EU sljedećeg mjeseca. Ministri vanjskih poslova zemalja članica će raspravljati o jedanaestogodišnjoj turskoj aplikaciji za članstvo u Uniji.

binali yildirimEuropski parlamentneobvezujuća rezolucija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI