EU otkriva način kako natjerati velike tvrtke da prestanu izbjegavati poreze

Euro
6 komentara

Europski parlament odobrio je niz novih pravila koja će prisiliti multinacionalne tvrtke i njihove podružnice da otkriju koliko poreza plaćaju državama članicama EU u pokušaju da spriječe izbjegavanje poreza.

Zastupnici u Europskom parlamentu potpisali su tu mjeru u četvrtak, pet godina nakon što ju je prvi put predložila Europska komisija, budući da se odugovlačila zbog rasprave među nekoliko zemalja EU.

Multinacionalne tvrtke i podružnice s godišnjim prihodima od preko 750 milijuna eura (858 milijuna dolara) morat će javno objaviti iznos poreza koji plaćaju u svakoj državi članici, kao dio koraka za povećanje transparentnosti.

“Upornost se isplati. Unatoč svim nedaćama i petogodišnjoj blokadi u Vijeću, s ponosom možemo reći da je na poziv za veću transparentnost poreza na dobit odgovoreno”, rekla je europarlamentarka Evelyn Regner nakon donošenja novih pravila.

”Predugo su korporacije igrale po svojim pravilima. Zahvaljujući transparentnosti koju pruža javno izvješćivanje od zemlje do zemlje, sada ćemo moći rasvijetliti ovu neprozirnu korporativnu džunglu.”

Nova pravila prisiliti će tvrtke da objave broj zaposlenih, podatke o dobiti i gubitku prije oporezivanja, iznos akumuliranog i plaćenog poreza na dohodak i akumuliranu zaradu. Iako će ta mjera ojačati transparentnost u državama članicama EU-a, također će se proširiti na popis nesuradničkih jurisdikcija EU-a u pokušaju da se spriječi da tvrtke prebacuju dobit u porezne oaze izvan EU-a.

Zahtjev za otkrivanjem poreznih informacija osmišljen je kako bi pomogao EU-u u suzbijanju izbjegavanja poreza, budući da nastoji financirati gospodarski oporavak nakon Covida. Tax Justice Network trust mozgova je ranije procijenio da je 36 % poreza koje su zemlje članice EU izgubile zbog izbjegavanja poreza na dobit.

Europski parlament
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Predstava za naivne pučane. Kompanije će jednostavno kao i do sada nastaviti prebacivati dobit u svoje podružnice na teritorijima smanjenih poreznih davanja i labavih regulativa (ne mora se ni raditi o egzotičnim otocima, UK je itekako zainteresirana da otvorite podružnicu kod njih pogotovo sada) te prikazivati da imaju minimalnu dobit ili da posluju s gubitkom. U RH su tako redovito godinama izbjegavali uplate poreza na dobit svi strani trgovački lanci (Spar, Kaufland, Lidl) a ovi poput Konzuma i Pevexa su ispadali budale što ne koriste takve trikove i plaćaju porez na dobit. Mislim da je Konzum tek za prošlu godinu prikazao sumnjivo malu dobit, nesrazmjernu povećanju prometa.

Max
2 godine prije

Fajzer? Je li to način?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI