fbpx

Saznajte samo neke proračunske stavke EU i smučit će vam se Bruxelles i mjere štednje

EU Sofisti

Dok nameće vrlo stroge mjere štednje slabijim i zaduženim zemljama eurozone, ispunjavajući slogan „rasta“ i slanjem pisama „nediscipliniranim“ zemljama, izuzev Francuskoj i Njemačkoj, naravno, eurokratska kasta nastavlja hraniti mašineriju koja proždire resurse građana.

Kako je otkrila istraga La Verità o ludim troškovima Europske unije i prijedlogu proračuna za 2020. godinu, iduća će godina monstruozna birokracija iz Bruxellesa i Strasbourga koštati europske građane gotovo 154 milijarde eura. Toliko o nužnosti treniranja strogoće na nacionalnim proračunima.

Brojke su neumoljive. Diplomatska služba EU 2020. godine koštat će zajednicu više od 730 milijuna eura, od čega 456 za izdržavanje 190 delegacija Europske unije širom svijeta.

S obzirom na to da je Europska unija praktički nevažna u geopolitičkom scenariju kojim dominiraju Sjedinjene Države, Kina i Rusija, gdje ove velike sile diktiraju zakone, za nerazumljivu i nezgrapnu birokraciju je ovo dobra brojka.

Plaće osoblja ovih delegacija iznose 133,7 milijuna eura, uz 79,6 milijuna za savjetnike i vanjske stručnjake. Osoblje koje radi u Bruxellesu košta nas 187 milijuna eura, a da ne spominjemo nerazmjerne godišnje najamnine koje EU plaća za održavanje svojih ureda, počevši od New Yorka, koji nas košta 2 105 866 eura svake „godine“. Ovo je već ludilo.

Ludi troškovi Bruxellesa

Troškovi za Europsku komisiju sljedeće godine iznose oko 2 354 228 000 eura. Portom, 1 109 577 441 eura za Europski parlamenti i 370 261 000 eura za Europsko vijeće. Nadalje, Europska unija i dalje potpuno beskorisno troši novac, poput izdataka za Europski ekonomski i socijalni odbor (CESE) i Europski odbor regija (CDR) sa sjedištem u Bruxellesu, a oba izdaju neobavezujuća mišljenja. U suštini, dva odbora u 2020. godini koštat će nas 143 milijuna eura prvi i 102 milijuna eura drugi.

Troškovi osoblja povećavaju se za nekoliko milijuna eura, kao i stavke koje se odnose na iznajmljivanje i kupovinu opreme. Sljedeće godine Odbor regija će dobiti čak 76,8 milijuna eura za plaćanje svojih 530 zaposlenika i 25,3 milijuna za najamnine i razne troškove. Sve to, dobro je ponoviti, za potpuno beskorisni entitet.

Europski parlament

Kako izvještava Business Insider, Europski parlament je 2013. U proračun uvrstio 751 europarlamentarca koji su izabrani sljedeće godine i to je pojelo 1,79 milijardi eura. Pet godina kasnije, procjena troškova porasla je na dvije milijarde eura, 200 milijuna eura više. Prevedeno, Europski parlament 2013. godine koštao je svakog europskog građanina 3,55 eura godišnje, a od 2019. godine trošak će porasti na 4,22 eura godišnje.

Čudo od troškova ide na trostruku zgradu Europskog parlamenta, koji se sastaje u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu, a građane EU košta od 156 do 204 milijuna godišnje. Ne zaboravljajući da je izgradnja ureda u Strasbourgu koštala 600 milijuna eura, a zatvoreni su 321 dan u godini.

Privatni letovi eurokrata

Prema dokumentu objavljenom u bazi natječaja EU, Bruxelles je povećao za 3,5 milijuna iznos koji se može potrošiti u novom ugovoru za letove zrakoplova. Novi maksimalni iznos od 10,71 milijuna eura za ugovor, koji traje od 2016. do 2021. godine, predstavlja povećanje od 50% na prethodni od 7,14 milijuna eura. Letovi se očito u cijelosti nadoknađuju novcem europskih poreznih obveznika. Sve to se događa dok su predstavnicima Europske komisije puna usta lijepih riječi i klimatski korektne retorike.

La Verita

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nije li baš EZ i kretanje ka EU , što se dogodilo u to vrijeme pomalo uzrok krvi na Balkanu. Tvriditi da su oni civiliziarni, a mi primitivni divljaci koje treba držati pod kontrolom je apsurd. Neću koristiti drugu riječ, iako bi bilo prikladnije nešto iz “balkanskog” repertoara.

habanero
Gost
habanero
1 godina prije

daj se probudi jer trabunjaš, nisi zaslužio ni veliko slovo u odgovoru, prouči malo povijest, ti i primitivizam….

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ne brabonjaj…da se kojim slučajeva zemlje Evropske zajednice i Amerika nisu uplele ne bi ni bilo krvoprolića;čudno je, da neko svjesno biće pored svih primjera u bližoj istoriji i dalje može tvrditi tako nešto kao ti. Ako ti nije jasno onda malo izuči dešavanja samo u Ukraini i Siriji…više ti… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nisu se odrekli ni ciscenja istoka od slavenskog stanovnistva.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

I sada vi .meni recite da vrhovnica i vrhovnik nisu Eu-nato igrači Kako nas štite i paze ti vrli EU-moćnici ,samo dvije crtice : A)Ima li neki “mudan” u Bruxellesu da objasni Sultanu da je vađenje plina ispred nosa Cipru i EU čisti kriminal,pljačka otimačina !TAKO SE TO ZOVE !… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Rusofobi da vas pitam nešto…EvroAzijska unija, u kojoj zemlji te Unije propada privreda da bi Rusija opstala ili da bi sve Rusija proizvodila, bjeloruske fabrike ne prestaju raditi već naprotiv recimo fabrika traktora Bjelorus MTZ možda proizvodi i najviše traktora na svijetu a gdje su naše fabrike i šta mi… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Tek dolaskom interneta i ovakvih portala i našom prepiskom ja saznao da ste vi sve vreme juge bili ogorčeni na Beograd, ponašao se kažete jako loše prema vama….npr. slično nekako kako nam tekstopisac sada prezentuje. Dal’ hoćete reći da se od sudbine ne može pobeći, to?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

To “loše” zavisi od toga šta želiš vidjeti. Mi, Republika Srpska ima problem sa “Sarajevom” jer sve gravitira prema njemu, najvažnije novac ide preko Sarajeva jer od prihoda se prvo namiruje apsolutno bezkoristan državni aparat koji je poput Briselskog ali opet sve je to daleko apsurdnije i bezpotrebnije od onog… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

Bilo bi dobro da neko nadje poreze iz SFRJ pa da objavi. Savezni porezi su bili maleni. Republicki daleko veci. Opstinski su varirali od opstine do opstine. Tad su i opstine bile suverene. Nekad sam znao stope, ali zaboravilo se. A jako korisno bi bilo da ih sad neko objavi.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, moram te ispraviti (bez ljutnje): ne kaže se “hvali” nego fali (kada nešto nedostaje) . “Hvali” je od glagola hvaliti, kada neko nekoga hvali (u smislu pohvale) .

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  eks

😀 vjerujem da je tako, u mom narodnom obe riječi imaju isto dvojako značenje a kako znaš narodnu upotrebu zabele ona stvar za gramatikom.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kao što rekoh…gdje god Zapad dođe krv se prolije, u Boliviji Policija ubila 5 pristalica Moralesa, 10 i više ih je ranjeno.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Siniša

To oni nazuvaju vladavina prava, jer ne moze ulica rusiti vlast.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Tamo gdje buja administracija, u stvarnosti buja puzajuća diktatura. Ta administracija za svoje parazitsko postojanje treba saveznike u zakonodavnoj sferi koja ih mora servisirati sa svev iše i više regulacija, pravila, uredbi koje naravno traže više birokracije. Nešto kao parazitki perpetum mobile. Stalni i sigurni izvor prihoda, uz hrpe privilegija… Pročitaj više »

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@ Bravo SOA
odlična zapažanja a jedan od njihovih okova je i zamka našeg ulaska u EUROPSKU ZONU !
sa ovolikom dugom 45-50 mlrd$ +€ zona nikada se nećemo izvući !
Scenarij je izvjestan ulica !😂

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Duki

@xyz
Vidim da si na vikendu! pa ti neću ovo shvatiti
Ozbiljno !
Pa nije li vrhovnica rekla da bumo bili Švicarska 😂😂??a oni su neutralni !Kapiš??🙏💟😂

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Son
Ovom Vašem tekstu bez imalo razmišljanja lako bi mogli dodati prefix Croatistan i nebi pogriješili nimalo.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

bravo soa odličan komentar.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

baci bombu goni bandu sjeverno od Triglava

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Pa ti ne znaš mržnju između dva naroda u Belgiji….ostvi ih dva dana bez struje, bankomata, kapućina itd i “slapovi” veliki budu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ni Kanada nije daleko po podjeli.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

Polako s tim epitetima, polako….šta za tebe reći kada pominješ taj i takav veštački standard, tebi još nije jasno šta je Ante Marković hteo i uradio naposletku

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mlata

Malo reći kolike smo budale, malo reći.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Ma sve bi se to još i moglo podnijeti i opravdati da su ti eurokrati zamjena za domaće politokrate. No mi istovremeno dajemo i dalje silne novce i za DOMAĆI politobirokratski aparat, počevši od smiješnog Ministarstva za europske integracije (sic!) pa nadalje. On se ulaskom u EU nije ništa smanjio!… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Malo mi je smijesno kada “logicari” koji 24h na dan vise po portalima i piskaraju o neradu , neodgovornosti i protiv birokracije i neradnika u EU, kojih svakako ima ali zanemarivo u odnosu na balkanske politicke i drzavne uhljebe. P.S. EU broji 513.5 milijuna gradjana – broj zastupnika u EU… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Evropa je mrtvo slovo na papiru….Smrad njene lesine ugusice i same Evropljane ,i ostatak svijeta ….Europska unija je svjetski pacijent broj jedan ,na izdisaju

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Stara indijska poslovica “Kad vidis dve ribe da se tuku, pogledaj oko sebe mora bit neki englez u blizini”

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

EU proleteri ne vide ništa lošeg u tome, lobotomija je izvedena uspješno.

Max
Member
Max
1 godina prije

velika birokracija samo guši i i ekonomiju i život općenito.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Da nije EU ne bi ni bilo krvi na Balkanu. Evropa je ovde Insieme, unite, unite Europe Danke Deutschland Nije se samo bezalo od Jugoslawien und Kommunismus vec i prema Mitteleuropa und Kapitalismus. Kad se nema kuda bezati se ne bezi. Tako da mi je bas drago sto im izvozimo… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik